Σχετικά με τα ΚΥΕ στην Πλατεία Στάη της Χώρας

Σχετικά με τα ΚΥΕ στην Πλατεία Στάη της Χώρας

Ο Δήμος Κυθήρων σε συνέχεια δημοσίων σχολίων και αναφορών αναφορικά με την χρήση της Πλατείας Στάη στη Χώρα για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων (πολλά εκ των οποίων δεν ανταποκρίνονται ούτε στο ελάχιστο στην πραγματικότητα), διευκρινίζει τα ακόλουθα:

  1. Η θέση της Δημοτικής Αρχής για την ορθή και νόμιμη λειτουργία των ΚΥΕ σε όλο το νησί, είναι γνωστή και εκπεφρασμένη. Οι εντολές του Δημάρχου προς τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο είναι σαφείς και αφορούν στην επίλυση κάθε νομικής εκκρεμότητας αναφορικά με τα ΚΥΕ και την παραχώρηση χρήσης στους κοινόχρηστους χώρους. Είναι γνωστό ότι δεκάδες δικαστικές εμπλοκές που έχει κληθεί κατά καιρούς να αντιμετωπίσει ο Δήμος προκύπτουν από την μη τήρηση των όρων στα ΚΥΕ (υπέρβαση τετραγωνικών, διαμαρτυρίες και μηνύσεις από όμορους ιδιοκτήτες, παρεμπόδιση της ασφαλούς κίνησης πεζών και οχημάτων, ωράριο μουσικής κ.λπ.). Αυτές οι παρατυπίες επιβαρύνουν διοικητικά τις υπηρεσίες του Δήμου και παράλληλα προκαλούν  σημαντικές δαπάνες (δικαστικά έξοδα κ.λπ.) που καλύπτονται από τον δημοτικό προϋπολογισμό, δηλαδή εν τέλει από τους ίδιους τους δημότες. Το κυριότερο, όμως, ταλαιπωρούν τους ίδιους τους επαγγελματίες αλλά και τους πολίτες, κυρίως όταν κάποιο ΚΥΕ είναι υποχρεωμένο να κλείσει για ορισμένες ημέρες ή να επιβαρυνθεί με πρόστιμα και λοιπές διοικητικές ποινές (σφράγιση κ.λπ.).
  2. Προκειμένου να εκλείψουν όλα τα παραπάνω, να μην επιβαρύνεται η έτσι και αλλιώς υποστελεχωμένη δημοτική υπηρεσία με αχρείαστες αναφορές και καταγγελίες, αλλά και να επέλθει πλήρης ηρεμία στον τρόπο λειτουργίας των ΚΥΕ και των κοινόχρηστων χώρων, η Δημοτική Αρχή ήδη για το φετινό καλοκαίρι, βασιζόμενη στις ειδικές διατάξεις λόγω του κορωνοϊου προχώρησε σε επέκταση των προσωρινών κυκλοφοριακών ρυθμίσεων σε κομβικούς οικισμούς του νησιού, συμπεριλαμβάνοντας μάλιστα και οικισμούς για πρώτη φορά (π.χ. Αβλέμωνας, Μητάτα) μετά από αίτημα των τοπικών κοινοτήτων και κοινωνιών. Μέσα στην απόφαση αυτή (απόφαση ΔΣ 58/2020), προβλέπονται και ορισμένες ρυθμίσεις για τον οικισμό της Χώρας, όπως η μεταφορά της πιάτσας των ΤΑΧΙ στην είσοδο του οικισμού και η απαγόρευση στάθμευσης περιμετρικά της πλατείας κ.λπ. προκειμένου να ενισχυθεί η εμπορική και τουριστική κίνηση στον οικισμό μέσα στη σεζόν, προς όφελος των ΚΥΕ.
  3. Ειδικά για την περίπτωση της Χώρας, όλοι ασφαλώς γνωρίζουν, ότι το Προεδρικό Διάταγμα του 2002 (ΦΕΚ 1009/Δ/18-11-2002) θέτει εξαιρετικά αυστηρούς περιορισμούς για τις εμπορικές χρήσεις και τα ΚΥΕ εντός του ιστού του παραδοσιακού οικισμού. Πρέπει να σημειωθεί πως όταν το εν λόγω Π.Δ. βρισκόταν σε διαδικασία συζήτησης στο τότε Δ.Σ., ουδείς εκ των κατοίκων, φορέων ή επαγγελματιών της Χώρας είχε διαμαρτυρηθεί με αποτέλεσμα σήμερα να έχουμε ένα νομοθέτημα (η εφαρμογή του οποίου είναι υποχρεωτική) που εκ των πραγμάτων δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από όσα κλήθηκε να επιλύσει. Αντίστοιχα, ουδείς μπορεί να παραγνωρίσει πως η πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια έχει προσδώσει συγκεκριμένο χαρακτήρα στην τουριστική προβολή της πρωτεύουσας του νησιού. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο είναι σαφές ότι, ιδίως σε περιπτώσεις που τίθενται ζητήματα ασφάλειας δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνονται εκπτώσεις από κανέναν και προς όφελος κανενός.
  4. Είναι βέβαιο ότι μέσα στην τρέχουσα σεζόν που σιγά σιγά ολοκληρώνεται και λόγω των ειδικών συνθηκών αυτής εξαιτίας του κορωνοϊού, δεν πρόκειται να υποβάλλουμε σε ταλαιπωρία ή δαπάνες κανέναν επαγγελματία, όπως λανθασμένα αναφέρεται δημοσίως. Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, ωστόσο, με γνώμονα πρωτίστως την τήρηση των επιβαλλόμενων κανόνων ασφαλείας, ήρθε σε επικοινωνία με τους ιδιοκτήτες ΚΥΕ της Χώρας προκειμένου από κοινού και σε συνεργασία να βρεθεί μια βιώσιμη και νόμιμη λύση μέχρι το συγκεκριμένο Π.Δ. να τροποποιηθεί προς το λογικότερο, διαδικασία που απαιτεί χρόνο.
  5. Φυσικά, η ενδεχόμενη τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων εντός του χώρου της Πλατείας δεν συνεπάγεται ούτε την πλήρη κάλυψή της (αφού επιτρέπεται να καλυφθεί μόνο το 10% αυτής, ήτοι 70 τ.μ. περίπου εκ των περίπου 700) αλλά ούτε και την μετατροπή των γύρω δρόμων σε parking κάτι που ουδέποτε ισχυρίστηκε η Δημοτική Αρχή, η οποία εξάλλου έχει λάβει απόφαση για πλήρη απαγόρευση της στάθμευσης περιμετρικά της Πλατείας τουλάχιστον από τον Μάιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο.

Σε κάθε περίπτωση, η Δημοτική Αρχή επιθυμεί να δουλεύουν όλα τα ΚΥΕ με όρους νομιμότητας προκειμένου να διασφαλίζεται η ασφάλεια των κατοίκων και των επισκεπτών, αλλά και οι ίδιοι οι επαγγελματίες να μην φοβούνται την δαμόκλειο σπάθη ανωνύμων ή επωνύμων αναφορών και καταγγελιών, που όταν κοινοποιούνται στο Δήμο ή άλλες αρχές, δημιουργούνται προβλήματα που συχνά άγουν σε δικαστικές διενέξεις. Εξ αυτού του λόγου μόλις ολοκληρωθεί η φετινή σεζόν, θα προχωρήσουμε σε ενημέρωση των επαγγελματιών κατά τόπους και κυρίως στις περιοχές που εντοπίζονται τα περισσότερα προβλήματα, προκειμένου η νέα σεζόν του 2021 να βρει το νησί μας καλύτερα οργανωμένο και οι επαγγελματίες, σε συνεργασία με το Δήμο, να μπορέσουν να δουλέψουν νόμιμα και χωρίς την ανάγκη κανενός «να κάνει τα στραβά μάτια» για ο,τιδήποτε.

Τέλος, η άποψη «να μείνουν τα πάντα όπως έχουν» είναι σαφές ότι δεν μας βρίσκει σύμφωνους, κυρίως όταν τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια των πολιτών ή καταστρατηγούνται οι Νόμοι, αλλά και η κοινή λογική. Τέτοιου είδους απόψεις κληροδότησαν στη σημερινή Διοίκηση του Δήμου όσοι απέφυγαν συστηματικά να επιλύσουν χρόνια προβλήματα και παθογένειες και ενεργούσαν μόνο για το σήμερα και ουδέποτε για το αύριο, παραπέμποντας την επίλυση σημαντικών νομικών, θεσμικών και ουσιαστικών προβλημάτων στο απώτατο μέλλον, δηλαδή στις καλένδες. Κλασικό παράδειγμα (αλλά όχι μοναδικό) τέτοιας αντίληψης είναι η νομιμοποίηση των λιμανιών, που επί πολλά χρόνια αφέθηκε στον αυτόματο πιλότο με αποτέλεσμα πλέον να έχει καταστεί δυσχερής και να μην έχει ολοκληρωθεί ακόμα παρά τις συστηματικές μας προσπάθειες τα τελευταία χρόνια. Συνήθως μία Δημοτική Αρχή κρίνεται από την καθημερινότητα. Μένει όμως στη συλλογική συνείδηση όταν επιλύει προβλήματα με μακροπρόθεσμο ορίζοντα, όπως π.χ. η βούλησή μας για ψήφιση Κανονισμού Λειτουργίας στο Παζάρι του Ποταμού ή για την ψήφιση νέων Κανονισμών Ύδρευσης, Καθαριότητας, Άρδευσης, Κοινοχρήστων Χώρων, Λιμένων και Διαφήμισης, που θα τηρούνται από όλους χωρίς αστερίσκους, ώστε οι πολίτες να ζουν αρμονικά και ο Δήμος να εισπράττει τα νόμιμα έσοδά του που αποδίδει πίσω στην κοινωνία μέσω των δημοτικών έργων. Διότι δικαίως οι πολίτες απαιτούν έργα, αλλά τα έργα απαιτούν χρήματα.  

Κοινή χρήση αυτής της ανάρτησης