Δημαρχείο Ποταμού

Ο Πρόεδρος της τότε Κοινότητας Ποταμού Γεώργιος Κορωναίος το 1929 εκμεταλλευόμενος την εμπορική δύναμη του τόπου και έχοντας αρωγό τον Αντώνη Λεβούνη, (παλιό υπάλληλο της Τράπεζας Αθηνών που είχε και την ιδέα), έπεισε τους ιθύνοντες της τότε Τράπεζας Αθηνών να χτίσουν τριώροφο Κοινοτικό Μέγαρο, με αντάλλαγμα ο μεσαίος όροφος να στεγάσει για 60 χρόνια τις δραστηριότητες της Τράπεζάς τους, που σύντομα συγχωνεύθηκε με την Εθνική Τράπεζα. Η συμφωνία έγινε με την συνηγορία του Γενικού Διευθυντή της τράπεζας Ηλιάσκου.
Το προηγούμενο Κοινοτικό κτίριο, κεραμοσκεπές, ταπεινό, παλαιωμένο, απομεινάρι του Πύργου των Ευδαιμονογιάννηδων, βρισκόταν στην ίδια θέση με το τωρινό. Κατεδαφίστηκε το 1931 και αμέσως άρχισε η οικοδόμηση του νέου. Πρώτη φορά με πρωτομάστορα τον Σταύρο Κασιτόπουλο (Πετατζή) καλουπώθηκε και χύθηκε σκελετός οικοδομής από μπετόν αρμέ. Είχε προηγηθεί το ρίξιμο της πλάκας του ημιυπόγειου του Γυμνασίου στη Χώρα, αλλά οι τοίχοι αυτού του κτιρίου είναι λιθόκτιστοι, χωρίς τσιμεντένιο σκελετό.
Η ανέγερση του Κοινοτικού Μεγάρου ολοκληρώθηκε σε λιγότερο από ένα χρόνο. Η μελέτη προέβλεπε η στέγη να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως θερινός κινηματογράφος. Τα εγκαίνια έγιναν μεγαλόπρεπα στις 19 Ιουνίου του 1932, επί προεδρίας του Βρεττού Πανάρετου και παρουσία του Υποδιευθυντή της Τράπεζας Δαβιδόπουλου. Το γλέντι που ακολούθησε έγινε στην περήφανη και τσιμεντοστρωμένη πλατεία. Μέχρι το πρωί κελαηδούσε το βιολί του Βαγγέλη Καβιέρη συνοδεύοντας την άφθαρτη φωνή του. Λάμπρυνε την πλατεία το Μέγαρο και από τότε αποτελεί αντάξιο αντίβαρο της Λαριώτισσας. Ισορροπεί το μάτι του επισκέπτη που έρχεται από τα «μέσα» χωριά και συμπληρώνεται η εικόνα του Ποταμού με αρμονία και λαμπρότητα».

Το κτήριο πρόσφατα ανακαινίστηκε πλήρως και σε αυτό η Δημοτική Αρχή φιλοξενεί:

  • Αίθουσα εκδηλώσεων και τέλεσης πολιτικών γάμων στην κεντρική αίθουσα του πρώτου ορόφου.
  • Μόνιμη έκθεση του λειτουργικού μοντέλου του Μηχανισμού των Αντικυθήρων στην δυτική αίθουσα του πρώτου ορόφου. Το μοντέλο του Μηχανισμού από Plexiglass έχει δωρηθεί στο Δήμο μας από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και θα αποτελέσει μόνιμο πόλο έλξης στον Ποταμό για όλους τους επισκέπτες του νησιού μας, καθώς η αίθουσα που θα το στεγάσει θα υποστηριχθεί από πλούσιο ηλεκτρονικό εποπτικό υλικό.
  • Υπηρεσίες του ΚΕΠ Κυθήρων στο ισόγειο του κτηρίου.

Το ιστορικό κείμενο είναι από το βιβλίο του κ. Κοσμά Μεγαλοκονόμου «Ποταμός, ιστορία και εικόνες», εκδ. Αδελφοί Βλάσση, Κύθηρα, 2009