Πολιτιστικές εκδηλώσεις

Ο πολιτισμός αποδεικνύεται μια ιδιαίτερη διάσταση της ζωής στα Κύθηρα και υποστηρίζεται ενεργά, τόσο από τον κάθε κάτοικο ατομικά, όσο και από ένα πλούσιο δίκτυο πολιτιστικών φορέων. Το ενδιαφέρον του Κυθήριου για τις τέχνες και τα γράμματα έχει οδηγήσει στην καθιέρωση θεσμών αλλά και στη συνεχή ανανέωση των ερεθισμάτων που αναζητά το φιλοπρόοδο πνεύμα του.

Ένας μεγάλος αριθμός από εποχικές πολιτιστικές εκδηλώσεις πραγματοποιείται κάθε χρόνο, χειμώνα και καλοκαίρι, σε ολόκληρο το νησί. Ο επισκέπτης θα συναντήσει εκθέσεις εικαστικών καλλιτεχνών, συναυλίες, θεατρικά δρώμενα, κινηματογραφικές προβολές, επιστημονικά συμπόσια, λαογραφικές εκθέσεις, παραδοσιακά πανηγύρια, ενημερωτικές διαλέξεις, αθλητικές συναντήσεις και θρησκευτικές τελετουργίες.
Ενδιαφέρουσα είναι η περίπτωση της Φιλαρμονικής του νησιού, με έδρα της τον Ποταμό, που εδώ και 50 χρόνια συμβάλλει ουσιαστικά στην καλλιέργεια της μουσικής παιδείας του τόπου, ενώ η πολυετής προσφορά της συνεχίζεται αμείωτη μέχρι σήμερα.
Η ιστορική έρευνα, ευνοημένη από τις συγκυρίες, έχει στη διάθεσή της ένα από τα πιο ενδιαφέροντα αρχεία των Επτανήσων, της περιόδου των ξένων κυριαρχιών, μεγάλο σε όγκο και αξία, που στεγάζεται στο κάστρο της Χώρας.
Για τις ανάγκες της ευαίσθητης και ιδιαίτερα απαιτητικής παιδικής ηλικίας, αλλά και για τις μεγαλύτερες ηλικίες έχει συσταθεί μια πολύ καλή Δημοτική βιβλιοθήκη στα Κοντολιάνικα, ενώ κατά τη θερινή περίοδο λειτουργούν σ’ όλη την έκταση του νησιού τα κολυμβητικά τμήματα του Ναυτικού Ομίλου Κυθήρων.
Από τους πολλούς ενδιαφέροντες χώρους φιλοξενίας, ξεχωρίζουν το ανοιχτό θέατρο, (πολυχώρος “Ζείδωρος”), στο Καψάλι, η αίθουσα του Κυθηραϊκού Συνδέσμου και η αίθουσα της αγοράς (Μercato) στη Χώρα, η αίθουσα του πνευματικού κέντρου στον Ποταμό και οι πολύ όμορφες πλατείες στα χωριά για τις καλοκαιρινές εκδηλώσεις.
Η ευδοκίμηση  του  πολιτισμού  στα Κύθηρα, οφείλει πολλά και στην ιδιωτική πρωτοβουλία, που συχνά εργάζεται πεισματικά κόντρα στις αντιξοότητες που γεννά ο μικρός πληθυσμός του νησιού, καθώς και στην πλούσια δραστηριότητα των τοπικών πολιτιστικών συλλόγων, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Κάθε καλοκαίρι ο Δήμος Κυθήρων διοργανώνει το «Ταξίδι στα Κύθηρα», το ετήσιο δημοτικό φεστιβάλ με πλήθος πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων από το Μάη μέχρι τον Οκτώβρη.
Τα Κύθηρα έχουν αναδείξει μεγάλες προσωπικότητες στις τέχνες και τις επιστήμες. Οι άνθρωποι αυτοί, γαλουχημένοι με αρχές και αξίες, αποτελούν τους καλλίτερους πρεσβευτές του νησιού στην Ελλάδα και το εξωτερικό.