Τοπικά προϊόντα

Τα Κύθηρα, διαθέτουν μικρή  – μη βιομηχανοποιημένη –   παραγωγή, ενώ η μη χρήση χημικών, καθιστά τα τοπικά προϊόντα τους ιδιαίτερα εύγευστα, υγιεινά , αγνά και προ πάντων  ποιοτικά.
Πρωτεύον είναι το πασίγνωστο και βραβευμένο διεθνώς Μέλι Κυθήρων που επί πολλά χρόνια διατηρεί την υψηλή του ποιότητα και θεωρείται από τα κορυφαία παγκοσμίως. Είναι προϊόν της μοναδικής μελισσοκομικής χλωρίδας του νησιού η οποία είναι πλούσια σε βότανα και κυρίως σε θυμάρι. Θα το βρείτε σε πολλά σημεία από ντόπιους μελισσοκόμους, ενώ έχει συσταθεί και μελισσοκομικός συνεταιρισμός που διασφαλίζει τη διατήρηση της ποιότητας του προϊόντος.
Τα Κύθηρα επίσης παράγουν υψηλής ποιότητας εξαιρετικά παρθένο και βιολογικό ελαιόλαδο. Είναι απολύτως φυσικά προϊόντα, που παράγονται από τα άνυδρα λιόφυτα του νησιού και  που παραλαμβάνονται όπως ακριβώς βγαίνουν από το ελαιοτριβείο, χωρίς καμία επεξεργασία ή πρόσμιξη. Τα τελευταία χρόνια οι αγροτικοί συνεταιρισμοί αλλά και αρκετοί ιδιώτες ελαιοπαραγωγοί τυποποιούν και διαθέτουν τα εκλεκτά αυτά προϊόντα τους στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το ελαιόλαδο των Κυθήρων αποτελεί τη βάση και για ένα από τα πλέον γνωστά τοπικά προϊόντα του νησιού, τα παξιμάδια.
Ιδιαίτερα γευστικά είναι τα προϊόντα των παραδοσιακών φούρνων που λειτουργούν στο νησί. Ξεχωρίζει το πασίγνωστο πλέον Τσιριγώτικο λαδοπαξίμαδο με τις διάφορες παραλλαγές του, το οποίο φτιάχνεται με την παραδοσιακή συνταγή αιώνων. Για πολλούς είναι ανώτερο σε γεύση από οποιοδήποτε άλλο παραδοσιακό Ελληνικό παξιμάδι. Λόγω της γεύσης του και της ποιότητάς του πωλείται πλέον και σε πολυκαταστήματα σε όλη την Ελλάδα και σε επιλεγμένα καταστήματα υγιεινής διατροφής στο εξωτερικό.
Το κρασί των Κυθήρων είναι κατά κανόνα ξηρό και έχει χρώμα κόκκινο ή ξανθό. Τοπικές ποικιλίες θεωρούνται ο Πετρολανός και ο Αρικαράς. Η παραγωγή του είναι μικρή και κυκλοφορεί σε περιορισμένες ποσότητες στην αγορά. Στα Κύθηρα υπάρχουν μικρά οινοποιία από τα οποία μπορείτε να το προμηθευτείτε.
Το νησί παράγει επίσης γευστικό τσίπουρο το οποίο είναι η βάση του γνωστού Τσιριγώτικου ηδύποτου, της «Φατουράδας», είδους τσίπουρου εμπλουτισμένου με ζάχαρη και καννελογαρύφαλλα.
Ένα από τα εξαιρετικά τοπικά προϊόντα του νησιού είναι το αγνό και ανεπεξέργαστο Κυθηραϊκό αλάτι, (ανθός), από τα βράχια των Κυθήρων.
Πρέπει επίσης να αναφερθούν τα γευστικά τοπικά λουκάνικα που πωλούνται στα κρεοπωλεία του νησιού και τα  οποία δεν μοιάζουν με άλλα, ορεινής, πεδινής ή νησιωτικής προελεύσεως.
Στα παραδοσιακά γλυκά ξεχωρίζουν οι Ροζέδες, βάση των οποίων είναι το μέλι Κυθήρων, με αμύγδαλα και ζάχαρη και το Παστιτσέτο, ένα ονομαστό γλυκό του νησιού που παρασκευάζεται από φρέσκο βούτυρο, βανίλια και κυδώνι και η Πάστα μύλου, (επειδή άλεθαν στο μύλο τα αμύγδαλα). Υπέροχο τοπικό γλυκό είναι και το Ξεροτήγανο με τραγανιστό φύλλο, θυμαρίσιο μέλι, σουσάμι και κανέλα. Εξαιρετικά τέλος είναι και τα γλυκά κουταλιού, με συνταγές παλιές από Κυθήριες γιαγιάδες νοικοκυρές, όπως κοφτό κυδώνι, σταφύλι, καρπουζάκι, και βέβαια αμυγδαλάκια, οι γνωστές μάντολες, όπως λέγονται στην Κεφαλονιά, και μαρμελάδες από βερύκοκο, πορτοκάλι, ροδάκινο, κορόμηλο κλπ.
Ιδιαίτερα γευστικά είναι τα καλοκαιρινά φρούτα από ξερικά (άνυδρα) μποστάνια, όπως καρπούζια και πεπόνια. Επίσης τα ντόπια ροδάκινα (τοπική ποικιλία γνωστή και ως «μαστός της Αφροδίτης»), σύκα, φραγκόσυκα και τα τοπικά ξερικά αμπελοφάσουλα από τα οποία γίνονται τα μαυρομάτικα φασόλια.
Ρωτήστε για όλα αυτά στα τοπικά παζάρια του νησιού στον Ποταμό, (κάθε Κυριακή πρωί) και στο Λιβάδι, (κάθε Τετάρτη απόγευμα) στα οποία οι παραγωγοί διαθέτουν επίσης εκλεκτά τυροκομικά προϊόντα καθώς και αγνά οπωροκηπευτικά προϊόντα της Κυθηραϊκής γης.