Παραλίες

Οι παραλίες των Κυθήρων αριθμούν το εντυπωσιακό νούμερο των 45! Εδώ παρουσιάζουμε μερικές μόνο από αυτές, αφήνοντας στους επισκέπτες του νησιού την γοητευτική και πολλές φορές περιπετειώδη “ανακάλυψη” των υπολοίπων.


Αβλέμονας : Μικρή αμμώδης κλειστή παραλία μέσα στο γραφικό χωριό του Αβλέμωνα. Το καλοκαίρι εδώ γίνονται μαθήματα κολύμβησης από το Ναυτικό Όμιλο Κυθήρων. Από ψηλά θυμίζει πισίνα λόγω των χρωμάτων του νερού και του σχήματός της. Γύρω της βρίσκονται αρκετά καταστήματα. Πρόσβαση : Ασφαλτόδρομος.
Αγία Πελαγία : Αμμώδης, ρηχή σχετικά, παραλία στα βόρεια που περιβάλλεται από το ομώνυμο χωριό. Ενδείκνυται για οικογένειες και για σπορ στη παραλία. Συγκεντρώνει πολύ κόσμο το καλοκαίρι λόγω των καταστημάτων που βρίσκονται δίπλα της. Διαθέτει παροχές ομπρελών και ξαπλωστρών. Πρόσβαση : Ασφαλτόδρομος.
Άγιος Νικόλας : Η βορειότερη παραλία των Κυθήρων. Βρίσκεται κοντά στον Φάρο του Μουδαρίου στον Καραβά. Η παραλία διαθέτει ψιλό βότσαλο και ουσιαστικά αποτελείται από δύο τμήματα που τα χωρίζει το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου. Δεν διαθέτει παροχές για λουόμενους. Πρόσβαση : Βατός χωματόδρομος.
Διακόφτι : Η μεγαλύτερη αμμώδης παραλία του νησιού. Γαλαζοπράσινα ρηχά νερά και ψιλή λευκή άμμος δημιουργούν ένα ξεχωριστό τοπίο στο χωριό αυτό των Κυθήρων. Ιδανική για οικογένειες με μικρά παιδιά. Δίπλα της βρίσκονται αρκετά καταστήματα. Εδώ θα δείτε και το Ναυάγιο του πλοίου Nordland. Διαθέτει παροχές ομπρελών και ξαπλώστρων. Πρόσβαση : Ασφαλτόδρομος.
Καλαδί : Μια από τις γνωστότερες παραλίες των Κυθήρων. Ουσιαστικά αποτελείται από δύο παραλίες με ψιλό βότσαλο που τις χωρίζει ένας τεράστιος βράχος. Υπάρχει επίσης μια σπηλιά που οδηγεί και σε μια τρίτη μικρή παραλία. Για να φτάσει κανείς σε αυτήν θα πρέπει να κατέβει ένα μονοπάτι με αρκετά πέτρινα σκαλοπάτια. Δεν διαθέτει παροχές για λουόμενους. Πρόσβαση : Ασφαλτόδρομος.
Καλάμι : Μικρή πανέμορφη παραλία στα δυτικά κοντά στο χωριό Μυλοπόταμος. Διαθέτει ψιλό βότσαλο και μικρές θαλασσοσπηλιές στην είσοδό της. Αν προσέξει κανείς καλά, κάποιες ημέρες του χρόνου θα διακρίνει πειρατικά κανόνια στο βυθό της. Στο δρόμο για την παραλία αξίζει κανείς να επισκεφτεί το κτισμένο σε γκρεμό μοναστήρι της Παναγίας Ορφανής. Δεν διαθέτει παροχές για λουόμενους. Πρόσβαση : Βατός χωματόδρομος και μετά δύσκολο μονοπάτι.
Καψάλι – Σπαραγγαρίο : Η γνωστή “δίδυμη” παραλία φιλοξενεί κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες του νησιού. Διαθέτει άμμο και βότσαλο και “αγκαλιάζεται” από τον οικισμό του Καψαλιού στον οποίο υπάρχουν πολλά καταστήματα. Το Καψάλι διαθέτει παροχές ομπρελών και ξαπλώστρων καθώς και θαλασσίων σπορ.Η παραλία είναι βραβευμένη με γαλάζια σημαία. Πρόσβαση : Ασφαλτόδρομος.
Κομποναδα : Γραφική παραλία στα ανατολικά. Η παραλία διαθέτει άμμο και βότσαλο και βρίσκεται στην απόληξη του λαγκαδιού που ξεκινάει από το Λιβάδι. Προσφέρεται για windsurf και θαλάσσιο σκι. Διαθέτει παροχές καντίνας και ομπρελών-ξαπλώστρων. Πρόσβαση : Ασφαλτόδρομος.
Λιμνιώνας : Μικρή παραλία στα δυτικά. Διαθέτει λευκή άμμο και όπως λέει και το όνομά της θυμίζει λίμνη. Γύρω της υπάρχουν μικρά εξοχικά σπίτια. Από αυτήν ξεκινάει μονοπάτι 500 περίπου μέτρων το οποίο οδηγεί στην “Πισίνα” μια μεγάλη εσοχή του βράχου στην οποία εισχωρεί η θάλασσα και δημιουργεί μια όμορφη φυσική πισίνα σε σχήμα καρδιάς. Διαθέτει παροχές καντίνας. Πρόσβαση : Ασφαλτόδρομος.
Λορέντζου – Λαγκάδα : Δύο όμορφες παραλίες κοντά στο χωριό Αγία Πελαγία με κόκκινο βότσαλο. Η Λαγκάδα βρίσκεται δίπλα στο γνωστό φαράγγι του Μπαρμπαρόσα, (Κακή Λαγκάδα), και είναι μια μεγάλη παραλία η οποία διαθέτει παροχές καντίνας και ομπρελών – ξαπλώστρων, ενώ η Λορέντζου είναι μικρή παραλία με σπηλιές η οποία δεν διαθέτει παροχές για λουόμενους. Η παραλία είναι βραβευμένη με γαλάζια σημαία. Πρόσβαση : Άσφαλτος και βατός χωματόδρομος.
Λυκοδήμου : Όμορφη παραλία στα δυτικά. Διαθέτει άμμο, κόκκινο βότσαλο και έναν υπέροχο βυθό. Στο μέσον της βρίσκεται μια επιβλητική σπηλιά μέσα στην οποία υπάρχει πηγή πόσιμου νερού. Εδώ μπορεί να δει κανείς υπέροχα ηλιοβασιλέματα στη θάλασσα. Δεν διαθέτει παροχές καντίνας και ξαπλώστρες. Πρόσβαση : Ασφαλτόδρομος.
Μελιδόνι : Μικρή, πανέμορφη παραλία στα νότια. Διαθέτει άμμο και κόκκινο βότσαλο. Είναι απόλυτα προστατευμένη από όλους σχεδόν τους καιρούς. Στο δρόμο προς αυτήν μπορεί να δει κανείς την μονή του Αγίου Ιωάννη (Ξερουλάκι). Διαθέτει παροχές καντίνας και ομπρελών – ξαπλώστρων. Πρόσβαση : Ασφαλτόδρομος και βατός χωματόδρομος.
Παλαιόπολη – Λίμνη : Δύο μεγάλες παραλίες κοντά στο χωριό Αβλέμωνας με κόκκινο και λευκό ψιλό βότσαλο. Τις παραλίες χωρίζει ένα σύμπλεγμα βράχων τους οποίους η θάλασσα έχει σμιλέψει κάνοντάς τους να θυμίζουν ανθρώπινα πρόσωπα. Στο σημείο αυτό υπήρχαν στην αρχαιότητα τα λεγόμενα “Λουτρά της Αφροδίτης”. Διαθέτει παροχές καντίνας και ομπρελών – ξαπλώστρων. Πρόσβαση : Ασφαλτόδρομος.
Πλατειά Άμμος : Μεγάλη παραλία στα βόρεια με άμμο και βότσαλο που περιβάλλεται από το ομώνυμο χωριό. Παρ’ ότι βρίσκεται μέσα σε οικισμό είναι σχετικά ήσυχη ακόμα και τους καλοκαιρινούς μήνες. Αρκετά καταστήματα βρίσκονται δίπλα της ενώ ενδείκνυται για οικογένειες και αθλήματα παραλίας. Πρόσβαση : Ασφαλτόδρομος.
Ρούτσουνας – Λυγία : Παραλίες που βρίσκονται στα βορειοδυτικά κοντά στο χωριό Γερακάρι. Τις χαρακτηρίζουν τα βαθιά διαυγή νερά και η ιδιαίτερη φύση του βορειοδυτικού τμήματος των Κυθήρων. Παραλίες για εναλλακτικές κυρίως εξορμήσεις. Δεν διαθέτουν παροχές για λουόμενους. Πρόσβαση : Χωματόδρομος και μονοπάτι.
Φούρνοι : Όμορφη παραλία στα βορειοανατολικά με ψιλό βότσαλο. Η πρόσβασή της γίνεται από τον κεντρικό δρόμο Καραβά – Πλατειάς Άμμου. Συγκεντρώνει οικογένειες αλλά και μεμονωμένους επισκέπτες και διαθέτει παροχές καντίνας και ομπρελών-ξαπλώστρων. Πρόσβαση : Βατός χωματόδρομος.
Φυρή Άμμος Λιβαδίου : Εκτεταμένη παραλία στα ανατολικά. Η παραλία διαθέτει ψιλό κόκκινο βότσαλο και μια όμορφη φυσική σπηλιά στο δεξί άκρο της. Ιδανική για windsurf και σκι. Διαθέτει παροχές καντίνας και ομπρελών- ξαπλώστρων. Πρόσβαση : Βατός χωματόδρομος.
Χαλκός : Μικρή, πανέμορφη παραλία στα νότια. Από τις πιο δημοφιλείς στο νησί. Διαθέτει άμμο και κόκκινο βότσαλο. Στο δρόμο προς αυτήν μπορεί να δει κανείς το σπήλαιο της Αγίας Σοφίας Καλάμου και τον σπηλαιώδη ναό του. Διαθέτει παροχές καντίνας και ομπρελών – ξαπλώστρων. Πρόσβαση : Ασφαλτόδρομος και βατός χωματόδρομος.