Μέτρα Προστασίας για τον παθογόνο ιό του Δυτικού Νείλου

Κρούσματα λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου εμφανίζονται σε πολλές χώρες παγκοσμίως, όπως και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, σε ετήσια βάση. Τα έτη 2010-2014 και 2017-2022 καταγράφηκαν κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου σε διάφορες περιοχές (και) της χώρας μας, κατά τους καλοκαιρινούς και φθινοπωρινούς μήνες, ενώ κυκλοφορία του ιού έχει καταγραφεί σε όλες τις Περιφέρειες. Αυτό υποδηλώνει ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου έχει εγκατασταθεί και στη χώρα μας, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως με το τσίμπημα μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών. Τα κουνούπια μολύνονται από μολυσμένα πτηνά (ορισμένα είδη κυρίως άγριων πτηνών), ενώ οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια.

Κατόπιν αυτού συστήνουμε τα παρακάτω μέτρα προφύλαξης από τα κουνούπια τους καλοκαιρινούς κυρίως μήνες:

1-Να μην απορρίπτονται ακάθαρτα νερά και απορρίμματα ανεξέλεγκτα. Τα ακάθαρτα νερά να οδηγούνται στο δίκτυο ακαθάρτων ή σε στεγανό βόθρο, κατά τρόπο ώστε να μη διαρρέουν και λιμνάζουν επιφανειακά

2- Να καλύπτονται τα πηγάδια με τρόπο ώστε να αποτρέπεται η διαφυγή κουνουπιών

3- Να κλαδεύονται συχνά φυτά/θάμνοι/δέντρα στους περιβάλλοντες χώρους των οικιών, να καθαρίζονται οι γύρω χώροι (αυλές, κήποι κ.λπ.) από δοχεία και κοιλότητες εδάφους που μπορεί να αποτελέσουν εστίες συγκέντρωσης στάσιμων νερών και να αδειάζονται υλικά και αντικείμενα που μπορεί να συγκρατήσουν νερό (π.χ. πιατάκια από γλάστρες, λάστιχα οχημάτων, δοχεία νερού ζώων, βάρκες κ.ά.)

4- Να εφαρμόζονται ορθές κτηνοτροφικές πρακτικές στις πτηνο-κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις προς την κατεύθυνση της αποφυγής ανάπτυξης εστιών κουνουπιών (ανανέωση νερού σε ποτίστρες ζώων, περιποίηση περιβάλλοντος χώρου κλπ)

5- Να λαμβάνεται μέριμνα για τη συνεχή ανακυκλοφορία του νερού σε κολυμβητικές δεξαμενές, συντριβάνια οικιών, ξενοδοχείων κλπ και για την τακτική ανανέωση του νερού σε σημεία που είναι απαραίτητη η ύπαρξή του

6-Χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος για το φωτισμό εξωτερικών χώρων

7-Τοποθέτηση προστατευτικών πλεγμάτων στα ανοίγματα κτιρίων (παράθυρα, πόρτες κτλ.)

8- Εφαρμογή των μέτρων ατομικής προφύλαξης (μακριά ρούχα, κουνουπιέρες, εγκεκριμένα εντομοαπωθητικά σκευάσματα, κ.λπ.)

Χρήσιμες πληροφορίες για τον ιό του δυτικού Νείλου μπορείτε να βρείτε και εδώ