Διασκέδαση

Τα πανηγύρια και οι γιορτές των Κυθήρων είναι πολλά και εντυπωσιακά, ενώ σ’ όποια εποχή και αν βρεθεί  κάποιος στα Κύθηρα θα ζήσει  την  γνήσια ατμόσφαιρα των τοπικών πανηγυριών και θα νιώσει ότι η Ελλάδα που σιγά-σιγά χάνεται από την «εξέλιξη» επιβιώνει ακόμη αυθόρμητα και όχι τεχνητά σ’ αυτό το νησί.

Μερικά από τα πανηγύρια αυτά είναι:
Το τελευταίο Σάββατο του Ιουλίου ο Αγροτικός συνεταιρισμός Λιβαδίου διοργανώνει τον ετήσιο χορό του στην πλατεία του Σωτήρα στο κάτω Λιβαδί.
Στις 6 Αυγούστου διοργανώνεται ο χορός στο Λιμανάκι του Αυλαίμωνα. Χορός, κέφι, τραγούδι, φαγητό, δίπλα στη θάλασσα σ’ ένα πραγματικά γραφικό τοπίο.
Το Σάββατο πριν τον Δεκαπενταύγουστο διοργανώνεται η μεγάλη παραδοσιακή γιορτή του κρασιού στα Μητάτα, με χορό και κέφι έως τα ξημερώματα.
Στις 15 Αυγούστου ο παραδοσιακός χορός στον Ποταμό αφήνει αξέχαστες αναμνήσεις σε κάθε επισκέπτη.
Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου αξίζει να δείτε την γεωργοκτηνοτροφική έκθεση στα Φράτσια και το όμορφο λαϊκό πανηγύρι με χορό και τραγούδια στην μεγαλύτερη πλατεία των Κυθήρων.
Στις 15 Σεπτεμβρίου, του Αγίου Νικήτα, ο χορός του Καλάμου, στον αύλειο χώρο του παραδοσιακού κτηρίου του πρώην δημοτικού σχολείου.
Τέλος, στις 23 Σεπτεμβρίου ολοκληρώνεται ο κύκλος των λαϊκών μουσικοχορευτικών πανηγυριών με τον χορό στην Αγία Πελαγία, σ’ όλο το μήκος του παραλιακού δρόμου.
Για όσους βέβαια επισκεφθούν τα Αντικύθηρα στις 16 και 17 Αυγούστου θα εντυπωσιασθούν από το λαϊκό μουσικοχορευτικό πανηγύρι στο Άγιο Μύρωνα και την παραμονή το βράδυ και ανήμερα της γιορτής του Αγίου μετά την Λειτουργία.

Εκτός από τα τοπικά πανηγύρια, πλήθος άλλες εκδηλώσεις, ειδικά την περίοδο του καλοκαιριού, διοργανώνονται στο νησί από το Δήμο Κυθήρων, τη φιλαρμονική Ποταμού, την Ι.Μ. Μητρόπολη Κυθήρων & Αντικυθήρων καθώς και τους Τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους.
Μεταξύ αυτών οι καρναβαλικές εκδηλώσεις που οργανώνονται στον Ποταμό με παρέλαση αρμάτων και μεταμφιεσμένων πεζών την τελευταία Κυριακή της αποκριάς, με το παραδοσιακό Γαϊτανάκι στο Λιβάδι και στη Χώρα, καθώς και με μια μεγάλη ποικιλία άλλων εκδηλώσεων που προσελκύουν μικρούς και μεγάλους.

Παράλληλα με τις εκδηλώσεις αυτές, πολλές επιχειρήσεις των Κυθήρων δημιουργούν εξαιρετικές εκδηλώσεις, όπως συναυλίες καλλιτεχνών, θεατρικά δρώμενα, ομιλίες και διαλέξεις κ.α. Σε αρκετά cafe του νησιού, στον Ποταμό, τον Αυλαίμωνα, το Καψάλι και την Αγία Πελαγία, θα απολαύσει ο επισκέπτης ζωντανή μουσική. Τέλος υπάρχουν αρκετά μπαράκια στο νησί που προσφέρουν νυχτερινή διασκέδαση.