Αξιοθέατα

Βόρεια Κύθηρα
Όμορφα παραδοσιακά χωριά, μεγάλα τμήματα με πράσινο, βαθυγάλαζες παραλίες με άμμο και βότσαλο χαρακτηρίζουν το βορρά των Κυθήρων.
Ο Καραβάς με τα τρεχούμενα νερά και τις ρεματιές του και η Πλατειά Άμμος με την αμμουδερή παραλία της και τον όμορφο οικισμό της είναι τα βορειότερα χωριά των Κυθήρων. Στην περιοχή βρίσκεται και το περίφημο «Φανάρι του Μουδαρίου», ένας από τους μεγαλύτερους και σημαντικότερους φάρους της Ελλάδας, εξαίρετο μνημείο αρχιτεκτονικής. Σημείο αναφοράς της περιοχής είναι το εξαίρετο δάσος του Γερακαρίου, με τις όμορφες διαδρομές του και την επιβλητική φυσική του ομορφιά (κατά τη θερινή περίοδο ισχύουν περιορισμοί πρόσβασης για λόγους πυρασφάλειας).
Η Αγία Πελαγία φιλοξενεί το μεγαλύτερο μέρος των επισκεπτών του νησιού, στις όμορφες και νεόκτιστες ξενοδοχειακές της μονάδες που βρίσκονται στους γραφικούς λόφους της. Πολλά τουριστικά καταστήματα υπάρχουν κατά μήκος της παραλιακής της ζώνης, ενώ μια σειρά από ξεχωριστές παραλίες βρίσκεται στα δυτικά της, καθώς και η επιβλητική απόληξη του φαραγγιού της «Κακιάς Λαγκάδας».
Ο Ποταμός είναι το μεγάλο κεφαλοχώρι του βορείου τμήματος με όμορφα παλιά αρχοντικά και ξεχωριστή αρχιτεκτονική που συνδυάζει εμπορική και τουριστική κίνηση και νυχτερινή διασκέδαση. Το πολύχρωμο και πολύβουο παραδοσιακό παζάρι είναι το σημείο συνάντησης για τους Κυθήριους, κάθε Κυριακή πρωί. Κοντά στον Ποταμό βρίσκονται ενδιαφέροντες αρχιτεκτονικά οικισμοί όπως τα Λογοθετιάνικα, τα Περλεγκιάνικα και τα Ντουριάνικα.


Ανατολικά Κύθηρα
Ήπια βλάστηση, εκτεταμένες παραλίες με άμμο και κόκκινο βότσαλο και οικισμοί με νησιώτικο χρώμα χαρακτηρίζουν το ανατολικό τμήμα των Κυθήρων.
Το Διακόφτι με την υπέροχη παραλία του που ενδείκνυται για οικογένειες με παιδιά, τον όμορφο παραλιακό οικισμό του και το πασίγνωστο Ναυάγιο, αποτελεί το κύριο λιμάνι του νησιού των Κυθήρων.
Ο Αυλαίμωνας είναι το παραδοσιακό ψαροχώρι του νησιού με το γραφικό του λιμανάκι,  το αρχοντικό «Καβαλίνι» με το ηλιακό ρολόι στο ανώφλι του και το μικρό Ενετικό Φρούριο (Καστέλο) του 16ου αιώνα. Κοντά στον Αυλαίμωνα βρίσκεται η Παλαιόπολη. Εδώ υπήρχε η ομηρική Σκάνδεια, για την οποία πιστεύεται ότι μέρος της έχει βυθιστεί στη θάλασσα μετά από σεισμούς. Μερικά από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά ευρήματα των Κυθήρων έχουν βρεθεί εδώ. Στο λόφο πάνω από τον Αυλαίμωνα δεσπόζει ο Ναός του Αγ. Γεωργίου στο Βουνό, όπου ο Καθηγητής Σακελλαράκης ανακάλυψε ένα σημαντικότατο Μινωικό ιερό κορυφής.
Μια σειρά υπέροχες παραλίες βρίσκονται στα ανατολικά όπως η Λίμνη, το Καλαδί, η Κομπονάδα και η Φυρή Άμμος.


Δυτικά Κύθηρα
Εντυπωσιακή φύση με μικρά φαράγγια και ρεματιές, τρεχούμενα νερά, ερημικές παραλίες, θαλασσοσπηλιές και γραφικοί οικισμοί χαρακτηρίζουν την περιοχή.
Ο Μυλοπόταμος είναι ένα από τα ομορφότερα χωριά των Κυθήρων. Η «Νεράιδα» με τον καταρράκτη της, το καταπράσινο Λαγκάδι με τους παλαιούς νερόμυλους, το «Καμάρι» με την πηγή του και το περίφημο σπήλαιο της Αγίας Σοφίας είναι μερικά μόνο από τα σημεία αναφοράς του. Εδώ βρίσκεται ακόμα το Βενετσιάνικο Κάστρο της «Κάτω Χώρας», ενός από τους σημαντικότερους παραδοσιακούς οικισμούς του νησιού, με το λιοντάρι της δυναστείας του Αγίου Μάρκου πάνω από τη μνημειώδη πύλη του. Στην περιοχή βρίσκεται επίσης το κτισμένο σε βράχο παλιό μοναστήρι της Παναγίας Ορφανής.
Στο μικρό χωριό Μυρτίδια βρέθηκε η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Μυρτιδιώτισσας. Το σημερινό μοναστήρι είναι χτισμένο πάνω από τον παλαιό ναό. Η πόρτα αυτού του ναού εντυπωσιάζει με το μέγεθός της, αφού φτιάχτηκε για να προστατεύει την εικόνα της Παναγιάς από τις πειρατικές επιδρομές.
Πολλές και ξεχωριστές είναι οι παραλίες της περιοχής όπως η Λυγία, η Λυκοδήμου και το Καλάμι.


Νότια Κύθηρα
Κάστρα και μνημεία, παραδοσιακοί οικισμοί, καταπράσινοι λόφοι και λαγκαδιές και κοσμοπολίτική αίσθηση, χαρακτηρίζουν το νότιο τμήμα των Κυθήρων.
Στο εμπορικό κέντρο του νοτίου τμήματος το Λιβάδι, κυριαρχεί το μνημειώδες Αγγλικό γεφύρι «Κατούνι» με τα δώδεκα τόξα καθώς και  το Αγγλικό σχολείο της «Μηλαπιδέας», ένα κτήριο με γοτθικές αψίδες. Εδώ βρίσκεται επίσης ο παλαιότερος βυζαντινός ναός που σώζεται στα Κύθηρα, ο ναός του Αγίου Ανδρέα, ενώ στον παλαιό μεταβυζαντινό ναό της Αναλήψεως στο Κάτω Λιβάδι στεγάζεται το μουσείο-συλλογή «Βυζαντινών Αρχαιοτήτων».
Η Χώρα είναι η πρωτεύουσα των Κυθήρων. Την χαρακτηρίζουν τα παλαιά αρχοντικά και τα γραφικά της σοκάκια. Η θέα από  το σημείο «Μπελβεντέρε» είναι εντυπωσιακή. Το Ενετικό Κάστρο δεσπόζει εδώ στη διάρκεια της ημέρας, αλλά και τη νύχτα με τον επιβλητικό φωτισμό του. Στη Χώρα στεγάζεται το Αρχαιολογικό Μουσείο, η Λαογραφική Συλλογή «Λουράντου» και οι Δημόσιες υπηρεσίες του νησιού.
Κοντά στη Χώρα βρίσκεται το Καψάλι το οποίο ”αγκαλιάζεται” από δίδυμους κόλπους και από το κάστρο της Χώρας. Είναι σημείο συνάντησης για μπάνιο αλλά και για νυχτερινή διασκέδαση.
Το δεύτερο σπήλαιο της Αγίας Σοφίας με την εντυπωσιακή του είσοδο βρίσκεται στο καταπράσινο χωριό Κάλαμος. Ο κοντινός ναός του Αγίου Θεολόγου εντυπωσιάζει με τη φρουριακή αρχιτεκτονική του και με τη θέα στα ανατολικά.
Η περιοχή διαθέτει γραφικές παραλίες όπως ο Χαλκός, η Φυρή Άμμος του Καλάμου, το Σπαραγγαρίο και το Μελιδόνι.


Ενδοχώρα
Ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα του νησιού είναι ο πλούτος της ενδοχώρας του. Μικρά γραφικά χωριά και οικισμοί υπάρχουν σε όλη του την έκταση και αποτελούν έναν λαογραφικό θησαυρό για τον επισκέπτη.
Τα Μητάτα και τα Βιαράδικα είναι δύο καταπράσινα χωριά στο κέντρο του νησιού. Οι πηγές τους χιλιοτραγουδήθηκαν στην τοπική παραδοσιακή μουσική. Μοναδικής ομορφιάς είναι και το λαγκάδι που τα χωρίζει, με τα μικρά σπήλαια του «Σκύλου και της Γάτας» να ξεχωρίζουν στις  πλαγιές του. Η θέα από την πλατεία των Μητάτων προς την Παλαιόπολη και τα ανατολικά είναι υπέροχη.
Χρόνια «κρυμμένα» αν και κοντά στο μεγαλύτερο σταυροδρόμι των Κυθήρων τα Αλοϊζιάνικα, τα Αρωνιάδικα και οι Πιτσινάδες είναι τρεις  εξαιρετικοί παραδοσιακοί οικισμοί με υπέροχα αναπαλαιωμένα σπίτια και αυλές.
Στην περιοχή των Καρβουνάδων βρίσκονται οι οικισμοί Κεραμωτό, και Σταθιάνικα με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και Επτανησιακό χρώμα.
Στο χωριό Αραίοι ξεχωρίζει ο ναός του Αγίου Πέτρου του 13ου αιώνα, με βυζαντινές και μεταβυζαντινές τοιχογραφίες.