Αξιοποίηση σημαντικών δημοτικών κτηρίων

Αξιοποίηση σημαντικών δημοτικών κτηρίων

Αξιοποίηση σημαντικών δημοτικών κτηρίων με χρηματοδότηση του Προγράμματος «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» – 1,4 εκατομμύρια Ευρώ στο Δήμο μας

Με απόφαση του Υπουργού Αναπληρωτή Εσωτερικών κ. Στέλιου Πέτσα, εγκρίθηκε για το Δήμο μας νέα σημαντική χρηματοδότηση ύψους 1.370.738,00€ από το Πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» για την υλοποίηση της πράξης «Επανάχρηση εμβληματικών κτιρίων Δήμου Κυθήρων».

Το έργο περιλαμβάνει εργασίες συντήρησης, ανακαίνισης, αποκατάστασης και εξοπλισμού στην ιστορική Βιτζαμάνειο Σχολή και στο όμορο κτίριο του Αστυνομικού Τμήματος στην Χώρα καθώς και στα δημοτικά ακίνητα της Κοινότητος Μητάτων (Κοινοτικό Κατάστημα, Δημοτικό Σχολείο) και την μετατροπή τους σε χώρους πολιτισμού, γραμμάτων, τεχνών και εκδηλώσεων. Πιο συγκεκριμένα:

Το Υποέργο 1 «Συντήρηση, ανάδειξη, αποκατάσταση και επανάχρηση “Βιτζαμανείου σχολής” και όμορων δημοτικών ακινήτων (Αστυν. Τμήμα) στη Χώρα Κυθήρων», αφορά στην αξιοποίηση του συγκροτήματος Δημοτικών κτιρίων ως χώρων πολιτισμού:

  • Το διώροφο δημοτικό κτίριο (Αστυνομικό Τμήμα) θα λειτουργεί ως Κέντρο Πολιτιστικών Εκδηλώσεων, για την φιλοξενία μόνιμων ή περιοδικών εκθέσεων, συνέδρια ολιγάριθμου κοινού κ.λπ.
  • Το κτίριο της Βιτζαμανείου Σχολής θα λειτουργεί ως «πολυχώρος» ή «αίθουσα πολλαπλών χρήσεων» στο οποίο δύναται να στεγαστεί και η υφιστάμενη Λαογραφική Συλλογή Κυθήρων του δάσκαλου Δημήτρη Λουράντου.

Το Υποέργο 2 «Συντήρηση, ανάδειξη, αποκατάσταση και επανάχρηση δημοτικών ακινήτων Τ.Κ. Μητάτων (Παλαιό ΔΣ, Κοινοτικό γραφείο και περιβάλλων χώρος)», αφορά στην αξιοποίηση των δημοτικών κτιρίων στα Μητάτα ως εξής:

  • Το κτίριο του Δημοτικού Σχολείου θα μετατραπεί σε σύγχρονη Κινηματογραφική Λέσχη (με αξιοποίηση του σήμερα «μπαζωμένου» υφιστάμενου υπογείου).
  • Το Κοινοτικό Κατάστημα θα ανακαινισθεί και θα λειτουργήσει ως Δημοτικό κτίριο «γενικών χρήσεων» για τις ανάγκες του Δήμου Κυθήρων σε θέματα πολιτισμού και την υποστήριξη των πολιτιστικών εκδηλώσεων.
  • Δημιουργείται ανοιχτό υπαίθριο «θεατράκι» 80 θέσεων με κερκίδες στο χαμηλότερο επίπεδο του οικοπέδου και διαμορφώνεται ο περιβάλλον χώρος.

Και στα 4 κτίρια θα δημιουργηθούν σύγχρονες ηλεκτρομηχανολογικές υποδομές, πλήρες σύστημα κλιματισμού, νέοι χώροι υγιεινής, ενώ το σύνολο των εγκαταστάσεων θα είναι πλήρως προσβάσιμο σε άτομα με κινητικά προβλήματα – ΑμΕΑ.

Οι μελέτες για τα δύο έργα (που είναι πληρέστατες και διαθέτουν όλες τις νόμιμες αδειοδοτήσεις) εκπονήθηκαν σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα από το Δίκτυο Συνεργασίας Δήμων Π.Ε. Νήσων Αττικής μέσω Προγραμματικής Σύμβασης με τον Δήμο Κυθήρων δυνάμει του Ν.4674/2020 και με χρηματοδότηση (των μελετών) από το Πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ.

Ο Δήμος Κυθήρων, χάρη στο διεκδικητικό πλαίσιο της Δημοτικής Αρχής, εξακολουθεί να προσελκύει πολύ σημαντικές χρηματοδοτήσεις για αναπτυξιακά έργα και δράσεις και έτσι θα συνεχίσει να πορεύεται και στο μέλλον.

Κοινή χρήση αυτής της ανάρτησης