Μόνη αξιοπρεπής λύση για τον κ. Μαγουλά η παραίτηση!

Μόνη αξιοπρεπής λύση για τον κ. Μαγουλά η παραίτηση!

Σε δύο αδιανόητες για Δημοτικό Σύμβουλο τοποθετήσεις προέβη ο Δημοτικός Σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας κ. Νίκος Μαγουλάς κατά την τακτική διά ζώσης συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής την Πέμπτη 4/2/21 στην αίθουσα  του Δ.Σ., παρουσία των υπολοίπων μελών της, του Δημάρχου κ. Στράτου Χαρχαλάκη, των κ.κ. Γ. Κομηνού, Π. Ζαντιώτη και Δ. Καλλίγερου αλλά και τριών υπαλλήλων του Δήμου που ευρίσκονταν σε παρακείμενο γραφείο.

Ο κ. Μαγουλάς απευθυνόμενος στο Δήμαρχο του είπε τα εξής: «εσείς κ. Δήμαρχε δεν είστε εκλεγμένος. Είστε απλά επικεφαλής ενός συνδυασμού αλλά δεν είστε εκλεγμένος»!!! Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τί είδους και τι μεγέθους σύγχυση επικρατεί στο μυαλό και τη σκέψη του κ. Μαγουλά, αλλά το να θεωρεί ότι ο Δήμαρχος δεν είναι εκλεγμένος (!!!), είναι μάλλον  αστείο, αν όχι κάτι χειρότερο. Ακόμα και αν αγνοεί μία από τις βασικότερες διατάξεις της εκλογικής νομοθεσίας που προβλέπει ότι δήμαρχος εκλέγεται ο επικεφαλής του επιτυχόντος συνδυασμού [άρθρο 31 παρ,2 και άρθρο 33 Ν. 3852/2010], είναι αστείο να αναφέρει ότι ένας Δήμαρχος «δεν είναι εκλεγμένος»! Αν οι Δήμαρχοι δεν είναι εκλεγμένοι, τότε τί είναι; Μήπως είναι διορισμένοι; Μήπως τους επιλέγει με το έτσι θέλω η Κυβέρνηση ή Ιερά Σύνοδος ή κάποια αόρατη αρχή; Πρόκειται για απαράδεκτη τοποθέτηση, παντελώς αντιδημοκρατική, αφού αμφισβητεί επί της ουσίας βασικές αρχές του δημοκρατικού μας πολιτεύματος, όπως ο τρόπος ΕΚΛΟΓΗΣ των Δημάρχων.

Στη συνέχεια και με αφορμή τη συζήτηση για την υποβολή πρότασης χρηματοδότησης προς το Πράσινο Ταμείο για την ανάπλαση του Ποταμού Αντικυθήρων, ο κ. Μαγουλάς προέβη σε ακόμα μια απίστευτη τοποθέτηση, που έχει καταγραφεί και στο κείμενο της σχετικής απόφασης μετά από αίτημά του και έχει αναρτηθεί στη Διαύγεια (απόφ. 12/2021 – ΑΔΑ: Ψ6ΠΖΩΛΨ-Ο1Ω). Καταψηφίζοντας πανηγυρικά το θέμα, δήλωσε ότι τα έργα που γίνονται στα Αντικύθηρα είναι πάρα πολλά «για ένα νησί 20 κατοίκων που στην πλειοψηφία τους είναι υπερήλικες». Και προσπαθώντας να επηρεάσει τη γνώμη των παρισταμένων μελών της δημοτικής πλειοψηφίας (τους κ.κ. Κομηνό, Ζαντιώτη και Καλλίγερο) ανέφερε τα εξής: «εσείς που είστε Τσιριγώτες μιλήστε, συμφωνείτε να πέφτουν τόσα λεφτά στα Αντικύθηρα;», αναγκάζοντας τον Δήμαρχο και Πρόεδρο της Οικονομικής Επιτροπής να του αφαιρέσει το λόγο.

Οι ανωτέρω απόψεις του κ. Μαγουλά είναι επικίνδυνες και προσβάλουν το  δημοκρατικό μας πολίτευμα αφού η άποψη ότι ένας Δήμαρχος δεν είναι εκλεγμένος (!!!) είναι πρωτοφανής και απαράδεκτη. Προσβάλουν επίσης το σύνολο των Αντικυθηρίων, δηλαδή μερίδα των δημοτών του Δήμου στο Δ.Σ. του οποίου ο κ. Μαγουλάς έχει εκλεγεί, καθώς το νησί των Αντικυθήρων έχει τεράστιες ανάγκες και ορθώς η Δημοτική μας Αρχή πραγματοποιεί σε αυτό σημαντικά έργα, σε μια προσπάθεια αναβάθμισής του και προσέλκυσης νέων κατοίκων προκειμένου αυτό να μην ερημώσει και συνεχίσει να το διεκδικεί η Τουρκία! Εξάλλου, μεγάλες παρεμβάσεις στα Αντικύθηρα, πραγματοποιούν και άλλοι φορείς, όπως π.χ. το Εθνικό Αστεροσκοπείο και ο εφοπλιστής κ. Αθ. Μαρτίνος με την εμβληματικού χαρακτήρα ανακαίνιση της παλαιάς Μονής του Αγίου Μύρωνος. Όλες αυτές οι δραστηριότητες δίνουν νέα πνοή στο νησί και είναι αξιέπαινες και όχι κατακριτέες όπως ευθέως πιστεύει και διακηρύσσει ο κ. Μαγουλάς. Τα έργα των Δήμων δεν εκτελούνται μόνο με βάση πληθυσμιακά κριτήρια αλλά και κοινωνικά. Αν τα κριτήρια για τη χρηματοδότηση έργων ήταν μόνο πληθυσμιακά, ο Δήμος μας επί Δημαρχίας του κ. Χαρχαλάκη, δεν θα είχε επωφεληθεί από χρηματοδοτήσεις άνω των 35 εκατομμυρίων ευρώ (μέχρι σήμερα). Και αυτό είναι η καλύτερη απάντηση στον κ. Μαγουλά. Είναι μια πραγματικότητα που αποτελεί μάλλον την πηγή όλων αυτών των απαράδεκτων αντιδράσεων και τοποθετήσεών του.

Η υποκρισία βέβαια του κ. Μαγουλά δεν έχει προηγούμενο. Προεκλογικά, τον Μάιο του 2019, η παράταξη «Πρώτα ο Άνθρωπος» μεμφόταν τη Δημοτική μας Αρχή ότι τάχα είχε εγκαταλείψει το νησί των Αντικυθήρων, χαρακτηρίζοντας τους Αντικυθήριους ως «αδελφούς» (Δελτία Τύπου της παράταξης «Πρώτα ο Άνθρωπος» στις 8 και 9/5/2019). Έγραφαν μάλιστα επί λέξει τα εξής: «Εμείς δηλώνουμε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι με την πολιτική που θα ασκήσουμε στα Αντικύθηρα δεν θα επιτρέψουμε να ερημώσουν και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να τα ενισχύσουμε πληθυσμιακά βελτιώνοντας πραγματικά τις συνθήκες διαβίωσής τους». Δηλαδή προεκλογικά υπόσχονταν έργα για τα Αντικύθηρα με μοναδικό στόχο να τύχουν της ψήφου των Αντικυθηρίων και μετεκλογικά καταψηφίζουν με στόμφο τις προτάσεις σημαντικών έργων για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στο νησί! Αν αυτό δεν είναι κορυφαία πολιτική υποκρισία, τότε τί είναι; Τότε οι Αντικυθήριοι ήταν για την παράταξη της μείζονος μειοψηφίας «αδελφοί». Τώρα είναι «20 ηλικιωμένοι» και παραπαίδια!

Τώρα, που οι εκλογές πέρασαν και το σύνολο των Αντικυθηρίων επικροτεί τα έργα και τις δράσεις στο νησί, ο κ. Παναγόπουλος και τα στελέχη του παρουσιάζουν το αληθινό τους πρόσωπο, αυτό που με περισσή επιμέλεια προσπάθησαν να κρύψουν προεκλογικά. Λένε δημόσια ότι ΚΑΚΩΣ ο Δήμος κάνει έργα στα Αντικύθηρα γιατί οι κάτοικοι είναι λίγοι και ηλικιωμένοι!

Προεκλογικά τάχα ενδιαφέρονταν για τα Αντικύθηρα. Μάλιστα ο κ. Παναγόπουλος με τον εξαναγκασθέντα σε παραίτηση συνεργάτη του κ. Αλεβιζόπουλο, είχαν επισκεφθεί το νησί  υποσχόμενοι «λαγούς με πετραχήλια» και κατηγορώντας τον κ. Δήμαρχο για έλλειψη έργων στον τόπο του. Ο κ. Αλεβιζόπουλος ψηφίστηκε ως Δημοτικός Σύμβουλος Αντικυθήρων και «αντάμειψε» άψογα τους ψηφοφόρους του αφού δεν παρέστη ούτε σε μία συνεδρίαση του Δ.Σ. για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του νησιού με αποτέλεσμα να παραιτηθεί άρον άρον προτού η Αποκεντρωμένη Διοίκηση του επιβάλει την ποινή της αργίας!

Στο Δελτίο Τύπου του συνδυασμού τους στις 8/5/2019 αναφέρουν επί λέξει τα εξής για τα έργα στα Αντικύθηρα: «Οι τόσο αποκομμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο Αντικυθήριοι δεν έπρεπε να τύχουν ειδικής μέριμνας από τον συμπατριώτη τους Δήμαρχο χωρίς μάλιστα να τον παρεξηγήσει κανένας;». Τότε έλεγαν αυτά. Σήμερα λένε άλλα. Τότε πίεζαν το Δήμαρχο να κάνει έργα στα Αντικύθηρα. Σήμερα τα καταψηφίζουν με απαράδεκτες αιτιολογήσεις. Πολιτική υποκρισία και αθλιότητα τεραστίων διαστάσεων!

Το να προσπαθήσουμε να επαναφέρουμε τον κ. Μαγουλά στην εκλογίκευση θα ήταν μάταιος κόπος. Εάν έχει και την παραμικρή συναίσθηση της σοβαρότητας των όσων δημόσια ανέφερε οφείλει είτε να ζητήσει δημόσια συγνώμη είτε να παραιτηθεί. Αν δεν το πράξει, ο επικεφαλής του συνδυασμού του κ. Παναγόπουλος, θα φέρει τεράστια πολιτική ευθύνη για τον στενότερο συνεργάτη του.

Κλείνοντας, αφιερώνουμε στον κ. Μαγουλά την παρακάτω μαντινάδα, που στις 17-08-2001 εμπνεύστηκε και διάβασε στην εορτή του Αγ. Μύρωνος ο κ. Γιάννης Πολυχρονάκης, εκλεκτό μέλος της Αντικυθηραϊκής κοινωνίας και τον καλούμε για τελευταία φορά είτε να ζητήσει δημοσίως συγνώμη από τους Αντικυθήριους είτε να παραιτηθεί.

«Στσ΄ αρρώστιας την αναποδιά δεν πας νοσοκομείο,

αφού εκείνη τη στιγμή πού να το βρεις το πλοίο.

Κι΄ αντί στσ΄ ορούς να σ΄ έχουνε απάνω στο κρεβάτι,

ο γείτονας θα ξενυχτά χωρίς να κλείσει μάτι.

Που για να μετακινηθείς να πας σε άλλα μέρη,

πάνω από μήνα εισ΄ έτοιμος, θα φύγεις; Ποιος το ξέρει;

Μόνο ο καιρός απάντηση σ΄ αυτό μπορεί να δώσει,

μα και οι πολιτικοί που αδιαφορία τόση,

δείχναν και δείχνουν πάντοτε γι΄ αυτούς εδώ τους τόπους,

που ψήφους ξέρουν να μετρούν μα όχι τους ανθρώπους.

Κι΄ ενός ανθρώπου η αναπνιά σε βράχο απάνω που ναι,

που τόνε δέρνει η θάλασσα κι΄ ούτε πουλιά πετούνε,

όσοι μπορούνε ας νοιαστούν γι΄ αυτόν να κάνουν κάτι,

γιατί τριγύρω οι γείτονες τον βάλανε στο μάτι.

Ας έχουνε την έγνοια του, κουράγιο να του δίνουν,

και όχι σκαρί χωρίς πανιά, μόνο να τον αφήνουν.

Σ΄ αυτούς τους βράχους η καρδιά τσ΄ Ελλάδας ακουμπάει,

που σαν τον Άτλαντα γερά, πάντα τήνε κρατάει,

αυτή ναι η άλλη Ελλάδα μας η τόσο ξεχασμένη,

με ιδρώτα και με βάσανα όπου ναι ποτισμένη».

Κοινή χρήση αυτής της ανάρτησης