Σύσκεψη στην Περιφέρεια για τη διαχείριση απορριμμάτων του Δήμου Κυθήρων

Σύσκεψη στην Περιφέρεια για τη διαχείριση απορριμμάτων του Δήμου Κυθήρων

Την Πέμπτη 15/10/2020 στα γραφεία της ΠΕ Νήσων στον Πειραιά πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη για τη διαχείριση των απορριμμάτων του Δήμου Κυθήρων, μετά από αίτημα του Δημάρχου μας κ. Ευστρατίου Χαρχαλάκη και με την παρουσία της Αντιπεριφερειάρχη κας. Βάσως Θεοδωρακοπούλου Μπόγρη. Συμμετείχαν ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Περιβάλλοντος κ. Χαράλαμπος Σούγιαννης, ο Διευθυντής Τεχνικών Έργων της ΠΕ Πειραιά και Νήσων κ. Στράτος Παγωτέλης, ο Προϊστάμενος του ΤΤΥΝΔ κ. Σταύρος Βεϊόγλου, ο εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρείας ΖΙΤΑΚΑΤ κ. Διονύσης Ζαφειρόπουλος με στελέχη της Εταιρείας, ο τεχνικός σύμβουλος του Δήμου κ. Δημήτρης Μπογιατζής και υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας.

Έγινε αναλυτική παρουσίαση των έργων διαχείρισης απορριμμάτων με βάση την μελέτη και τη σύμβαση που έχει υπογραφεί μεταξύ της Περιφέρειας και της εταιρείας ΖΙΤΑΚΑΤ ΑΤΕΒΕ, επισημάνθηκαν ζητήματα διαχείρισης των 2 ΧΥΤΥ (Κύθηρα και Αντικύθηρα) και προτάθηκαν συγκεκριμένες λύσεις.

Από όλους τους συμμετέχοντες εκφράστηκε απόλυτη ικανοποίηση αναφορικά με την μέχρι σήμερα εκτέλεση των εργασιών καθώς και η πεποίθηση ότι ο Δήμος Κυθήρων κατάφερε να επιλύσει ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα της καθημερινότητας, αυτό της καθαριότητας και της διαχείρισης απορριμμάτων, που παραμένει άλυτο σε πολλές περιοχές της Χώρας. Η αποκατάσταση των 2 πρώην ανεξέλεγκτων ΧΑΔΑ σε Κύθηρα και Αντικύθηρα έχει ολοκληρωθεί σύμφωνα με τους εθνικούς και ευρωπαϊκούς κανονισμούς με αποτέλεσμα να έχει ήδη αρθεί το πρόστιμο ύψους 320.000€ το χρόνο που πλήρωνε η Χώρα μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το έργο που εκτελείται είναι υποδειγματικό σε πανελλαδικό επίπεδο και αποτελεί μια πολύτιμη κληρονομιά για τον τόπο μας καθώς μέσω αυτού εξασφαλίζεται η καθαριότητα σε όλο το νησί, που αντανακλά άμεσα και στην βιώσιμη τουριστική του ανάπτυξη.

Ο Δήμος μας προετοιμάζει αναλυτική πρόταση για το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» αναφορικά με την Β΄ φάση των έργων διαχείρισης απορριμμάτων που θα περιλαμβάνει νέο εξοπλισμό, υπόγειους κάδους, διαλογή στην πηγή, διαχείριση ειδικού τύπου αποβλήτων και σύγχρονες τεχνολογίες.

Τέλος, επίκειται συνάντηση της κας. Αντιπεριφερειάρχη και του κ. Δημάρχου με τη διοίκηση του ΕΔΣΝΑ που θα είναι ο αρμόδιος φορέας λειτουργίας του ΧΥΤΥ μετά την πλήρη ολοκλήρωση των συμβατικών υποχρεώσεων του αναδόχου και την δοκιμαστική του λειτουργία.

Κοινή χρήση αυτής της ανάρτησης