Συνάντηση Δημάρχου Κυθήρων με την Υπουργό Πολιτισμού

Συνάντηση Δημάρχου Κυθήρων με την Υπουργό Πολιτισμού

Με την Υπουργό Πολιτισμού κα. Λίνα Μενδώνη συναντήθηκε ο Δήμαρχος Κυθήρων κ. Ευστράτιος Χαρχαλάκης. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Δήμαρχος έθεσε στην Υπουργό τα εξής ζητήματα:

  1. Το αίτημα για ένταξη σε πρόγραμμα χρηματοδότησης της Βυζαντινής Καστροπολιτείας της Παλαιόχωρας ως και των δύο ναών του Αγ. Αντωνίου και της Αγ. Βαρβάρας, για τα οποία υπάρχουν ολοκληρωμένες μελέτες. Συμφωνήθηκε να υπάρξει αίτημα προς την Περιφέρεια Αττικής και προς άλλους χρηματοδοτικούς φορείς σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του ΥΠΠΟ.
  2. Την αναγκαιότητα μίσθωσης από το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων του ΚΥΕ που βρίσκεται στο Ενετικό Κάστρο της Χώρας και παραμένει κλειστό-αναξιοποίητο για πολλά χρόνια, αίτημα που ο Δήμος μας έχει θέσει στο ΥΠΠΟ ήδη από το 2015 με αλλεπάλληλες επιστολές. Η Υπουργός έδωσε άμεσα σχετικές κατευθύνσεις στον Πρόεδρο του ΔΣ του ΤΑΠΑ κ. Παναγιώτη Νταή.
  3. Την επανέναρξη των ερευνών στο Ναυάγιο των Αντικυθήρων, που η Υπουργός χαρακτήρισε «εθνικό στόχο». Ο Δήμαρχος σημείωσε την διαρκή υποστήριξη του Δήμου και της τοπικής κοινωνίας στις έρευνες για το Ναυάγιο των Αντικυθήρων και πρότεινε την πραγματοποίηση σειράς εκδηλώσεων από το Σεπτέμβριο καθώς φέτος (2020) συμπληρώνονται 120 χρόνια από την ανεύρεση του Ναυαγίου και το 2021 120 χρόνια από την ανέλκυση του εμβληματικού Μηχανισμού των Αντικυθήρων. Η Υπουργός απεδέχθη την πρόταση.

Ο Δήμαρχος κάλεσε την Υπουργό να επισκεφθεί το νησί μας, με αφορμή και την πρόοδο των εργασιών συντήρησης και ανάδειξης του βυζαντινού Ιερού Ναού του Αγ. Ανδρέα στο Λιβάδι.

Ο Δήμαρχος θα παρατείνει για λίγες ημέρες την παραμονή του στην Αθήνα, προκειμένου να προβεί αυτοπροσώπως στην κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς ενώπιον του κ. Εισαγγελέως Πρωτοδικών Αθηνών για την φωτιά του 2017, μετά και τα νέα συγκλονιστικά στοιχεία που έχουν προκύψει τις τελευταίες ημέρες και τα οποία αφενός επιβεβαιώνουν πλήρως την τότε στάση της Δημοτικής Αρχής αφετέρου πρέπει να διερευνηθούν εις βάθος και να αποδοθούν οι ποινικές και αστικές ευθύνες σε όσους ευθύνονται.

Κοινή χρήση αυτής της ανάρτησης