Ελεγχόμενη καύση κλαδιών από κλάδεμα δέντρων

Ελεγχόμενη καύση κλαδιών από κλάδεμα δέντρων

Λόγω της έλλειψης των κανονικών βροχοπτώσεων της εποχής και των έντονων ανέμων που παρατηρούνται στο νησί μας, ο κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιάς είναι υψηλός, αν και δεν έχει ξεκινήσει ακόμα επίσημα η αντιπυρική περίοδος.

Προκειμένου λοιπόν να αποφευχθεί πυρκαγιά από αμέλεια συνιστούμε στους κατοίκους και επισκέπτες του Δήμου Κυθήρων να ενημερωθούν από την 9/2000 Πυροσβεστική διάταξη και να συμμορφωθούν με αυτήν.

Επίσης οι κάτοικοι οφείλουν να ακολουθούν τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, (www.civilprotection.gr), που αφορούν στις απαραίτητες ενέργειες για την αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιάς στην ύπαιθρο.

Παρακαλούνται λοιπόν οι αγρότες, οι μελισσοκόμοι, και γενικότερα οι κάτοικοι του νησιού να μην κάνουν χρήση φωτιάς για αγροτικές εργασίες, τις ημέρες με άνεμο η/και υψηλή θερμοκρασία χωρίς να ενημερώνονται πριν από το δελτίο καιρού, για την αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Επίσης τονίζεται ότι όλοι οι ανωτέρω θα πρέπει οπωσδήποτε μετά από κάθε αγροτική εργασία να απλώνουν, βρέχουν και να καλύπτουν, (με δική τους ευθύνη), επαρκώς την στάχτη που απομένει προκειμένου να σβήνει τελείως, ώστε να αποφεύγεται το φαινόμενο επανέναρξης της φωτιάς λόγω των ισχυρών ανέμων και την πιθανή εκδήλωση πυρκαγιάς.

Συγκεκριμένα θα πρέπει να τηρούνται τα κάτωθι :

  1. Ενημέρωση της Πυροσβεστικής υπηρεσίας για την αποφυγή άσκοπης κινητοποίησης,
  2. Επιλογή κατάλληλου αποψιλωμένου σημείου για την καύση,
  3. Εξασφάλιση παρουσίας κατάλληλων μέσων για την αντιμετώπιση τυχόν επέκτασης της πυρκαγιάς (πτυοσκάπανα, επαρκής παροχή νερού κτλ),
  4. Η καύση θα διενεργείται μόνον όταν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν (χαμηλή ένταση ανέμου, υψηλή υγρασία κτλ),
  5. Εξασφάλιση αδιάλειπτης επιτήρησης της πυρκαγιάς,
  6. Να μην προκαλείται όχληση περιοίκων ή υποβάθμιση του περιβάλλοντος.

Επισημαίνεται δε από την αρμόδια Πυροσβεστική Υπηρεσία, ότι σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, καθ’ όλη την διάρκεια του έτους, για εκτάσεις που κάηκαν από εμπρησμό από πρόθεση ή αμέλεια, προβλέπονται κυρώσεις για τους εμπρηστές, όπως, αυτόφωρη διαδικασία, κήρυξη καμένης περιοχής ως αναδασωτέας και ποινές φυλάκισης.

Κοινή χρήση αυτής της ανάρτησης