Με θετικά νέα μας αφήνει το 2019

Με θετικά νέα μας αφήνει το 2019

Το 2019 φεύγει, το 2020 έρχεται. Στην εκπνοή του χρόνου, τα θετικά νέα για το Δήμο μας είναι πολλά. Ενδεικτικά:
1. Ψηφίστηκε ομόφωνα από την Οικονομική Επιτροπή, στις 30-12-2019, το σχέδιο του Προϋπολογισμού του Δήμου για το 2020 που ανέρχεται στο πρωτοφανές ποσό των 16,5 εκατομμυρίων Ευρώ (το 2014 που αναλάβαμε ο ετήσιος π/υ μετά βίας πέρναγε τα 6,5 εκατομμύρια). Το μεγαλύτερο μέρος του Προϋπολογισμού αφορά χρηματοδοτούμενα έργα από διάφορες πήγες χρηματοδότησης: Περιφέρεια, ΠΔΕ, ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ, LEADER, κ.λπ. καθώς και έργα τοπικής σημασίας σε οικισμούς του νησιού που χρηματοδοτούνται από ίδια έσοδα του Δήμου. Ο Προϋπολογισμός του 2020 αποδεικνύει με τον καλλίτερο δυνατό τρόπο ότι οι μεγάλες προσπάθειες, η κινητικότητα και ο δυναμισμός των προηγούμενων ετών έφεραν αποτέλεσμα. Για το 2020 μεγάλος στόχος μας είναι η δημοπράτηση όσο το δυνατόν περισσότερων έργων, η είσπραξη των οφειλών προς το Δήμο και η ενίσχυσή του με νέο μόνιμο προσωπικό.
2. Εντάχθηκε και επίσημα στο πρόγραμμα LEADER (ΑΔΑ απόφασης χρηματοδότησης: ΩΧ3Ξ7Λ7-5Λ7) το έργο της μετατροπής του Αστικού Σχολείου Ποταμού σε Κέντρο Γραμμάτων, Τεχνών και Πολιτισμού του Δήμου μας με π/υ 350.000€ καθώς και η μετατροπή της άνω δυτικής αίθουσας του Δημοτικού Μεγάρου Ποταμού σε μόνιμο εκθεσιακό χώρο για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων με π/υ 44.000€. Ειδικά, το έργο του Αστικού Σχολείου, ο Δήμος μας το ωρίμαζε επί 4 χρόνια και πλέον νοιώθει απόλυτα δικαιωμένος.
3. Το μεγάλο έργο της κατασκευής νέας γέφυρας στο Μάκρωνα – που έχει περάσει από χίλια κύματα και πολλές παλινωδίες – οδεύει προς υπογραφή σύμβασης, αφού με την 3195/2019 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Αττικής (ΑΔΑ: Ω7Μ77Λ7-146) το έργο κατακυρώθηκε οριστικά στην εταιρεία ALPHADELTA CONSTRUCTIONS ΑΤΕ που προσέφερε έκπτωση 36,03% και οδεύει προς την υπογραφή της σύμβασης κατασκευής.
4. Εγκρίθηκε από τον αρμόδιο Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λευτέρη Αυγενάκη η πρόταση του Δήμου μας στο πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ για την κατασκευή 3 νέων μεγάλων αθλητικών υποδομών στο νησί μας: α) την αναβάθμιση με όλες τις σύγχρονες υποδομές του γηπέδου ποδοσφαίρου στον Ποταμό με συνθετικό χλοοτάπητα, κερκίδες, περίφραξη, φωτισμό, πυρασφάλεια κ.λπ., β) την κατασκευή γηπέδου ποδοσφαίρου 5Χ5 στα Φριλιγκιάνικα και γ) την κατασκευή γηπέδου αντισφαίρισης στα Φριλιγκιάνικα με συνολικό προϋπολογισμό των έργων 900.000€. Σε συνδυασμό με το νέο αθλητικό κέντρο στο Μανιτοχώρι που ήδη κατασκευάζεται με πόρους της Περιφέρειας Αττικής, με τις νέες παιδικές χαρές και με άλλα μικρότερα έργα, ο Δήμος μας δημιουργεί μια σειρά σημαντικών αθλητικών υποδομών που έλειπαν από τον τόπο μας. Το μεγάλο μας στοίχημα για τα επόμενα χρόνια είναι η πλήρης ωρίμανση ενός κλειστού γυμναστηρίου – κολυμβητηρίου που έχουμε ήδη ξεκινήσει να μελετούμε.
5. Εντός των επομένων εβδομάδων τρεις νέοι μόνιμοι διοικητικοί υπάλληλοι θα ορκιστούν και θα αναλάβουν υπηρεσία στο Δήμο, μετά την έκδοση των οριστικών αποτελεσμάτων της προκήρυξης 10Κ/2018 του ΑΣΕΠ, από την οποία θα προσληφθούν επίσης 2 υπάλληλοι στην Εγχώριο Περιουσία. Πρόκειται για ιστορική στιγμή για τον Δήμο μας αλλά και για την Εγχώριο καθώς η ενίσχυση με μόνιμο διοικητικό προσωπικό είναι προϋπόθεση της επαρκούς λειτουργίας των υπηρεσιών μας προς όφελος των δημοτών.
6. Χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια το εμβληματικό έργο του Ταμιευτήρα Νερού 5.000 κυβικών στις Όχελες, με π/υ 1.800.000€. Η χρηματοδότηση επιτεύχθηκε χάρη στην πλήρη ωρίμανση του φακέλου του έργου που ξεκινήσαμε το 2015. Με το έργο αυτό και σε συνδυασμό με μια σειρά άλλων σημαντικών έργων ύδρευσης (3 αφαλατώσεις, τηλεχειρισμός, ψηφιακά υδρόμετρα, αντικαταστάσεις και παραλλαγές δικτύων, ανακαίνιση δεξαμενών και αντλιοστασίων, νέες γεωτρήσεις και εξυγίανση παλαιότερων κ.λπ.) δημιουργούμε ένα πλέγμα αναβάθμισης του συστήματος ύδρευσης των Κυθήρων, βελτιώνουμε την ποιότητα του νερού και εξοικονομούμε νέες ποσότητες.
7. Ολοκληρώθηκε η παραχώρηση από την Εγχώριο προς το Εθνικό Αστεροσκοπείο της έκτασης στα Αντικύθηρα όπου θα δημιουργηθεί το Εθνικό Παρατηρητήριο της Ελλάδας για την Κλιματική Αλλαγή – ΠΑΓΓΑΙΑ. Με αφορμή την εμβληματική αυτή υποδομή επεξεργαζόμαστε ένα πλαίσιο ενεργειακής πολιτικής για το Δήμο μας προσαρμοσμένο στους στόχους του ΟΗΕ και της ΕΕ για το κλίμα.
8. Οι πρώτες 4 δημοπρασίες του 2020 έχουν ήδη αναρτηθεί στη Διαύγεια και στο Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων. Οι 2 από αυτές αναρτήθηκαν την τελευταία ημέρα του χρόνου, στις 31-12:
α) Συντήρηση – ανακαίνιση Επαρχείου με π/υ 86.000€ (θα μεταφερθεί το Αστυνομικό Τμήμα): 17-02-2020
β) Νέες παιδικές χαρές με π/υ 238.000€ (Κάλαμος, Λιβάδι, Κεραμωτό, Διακόφτι, Φριλιγκιάνικα, Καραβάς, Λογοθετιάνικα): 30-01-2020
γ) Εκπόνηση μελετών ολοκλήρωσης Δημοτικού Ανοικτού Θεάτρου Ποταμού με π/υ 40.000€: 20-01-2020
δ) «Προσβάσιμα Κύθηρα» (3 νέα Seatracks πρόσβασης ΑμΕΑ στη θάλασσα στην Παλαιόπολη, Αγ. Πελαγία και Διακόφτι) με π/υ 168.000€ (ΕΣΠΑ): 18-02-2020

Στη νέα χρονιά, ο Δήμαρχος, οι Αντιδήμαρχοι, οι αιρετοί, το προσωπικό και οι συνεργάτες του Δήμου θα συνεχίσουν να εργάζονται με σκοπό την υλοποίηση όλων των χρηματοδοτημένων έργων αλλά και την προσέλκυση νέων χρηματοδοτήσεων προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής κατοίκων αλλά και επισκεπτών στον τόπο μας. Οι χρόνοι εκτέλεσης και ολοκλήρωσης των έργων δεν είναι σύντομοι. Η γραφειοκρατία είναι δαιδαλώδης και το προσωπικό ελάχιστο. Αποδεικνύουμε όμως ότι, μέσα σε κλίμα γενικής πολιτικής συναίνεσης και συνεργασίας – καθώς οι στόχοι όλων των παρατάξεων προφανώς συγκλίνουν στην ανάγκη ανάπτυξης του τόπου έστω και με διαφορετικές κατά μέρους προσεγγίσεις – μπορούμε να καταφέρουμε πολλά. Εξάλλου «η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού» και πάνω απ΄ όλα η υπηρέτηση της αλήθειας μακριά και έξω από ψεύτικες ελπίδες και υποσχέσεις που ποτέ δεν υλοποιούνται. Το νησί μας έχει ακόμα πολλές ανάγκες: Μαρίνα, Σφαγεία, Κεντρικός Δρόμος, Νέα Σχολεία. Δεν γίνονται, όμως, όλα ταυτόχρονα. Χρειάζεται πρόγραμμα, μέθοδος, προσήλωση σε στόχους, επαρκές προσωπικό, εξειδικευμένοι σύμβουλοι. Μεγάλη ανάγκη η συγκράτηση των νέων στο νησί, κάτι που για να επιτευχθεί δεν επαρκούν μόνο οι προσπάθειες ενός Δήμου, αλλά απαιτείται και η γενναία κρατική στήριξη. Είμαστε εδώ για να προτείνουμε, να διεκδικήσουμε, να απαιτήσουμε τα αυτονόητα.
Με τη στήριξη των δημοτών μας και κοιτώντας πάντα όλους ξεκάθαρα στα μάτια, συνεχίζουμε δυναμικά και το 2020.
Καλή χρονιά με ειρήνη, υγεία, χαρά, ευτυχία σε όλον τον κόσμο!

Κύθηρα, 31-12-2019
Στράτος Χαρχαλάκης
Δήμαρχος Κυθήρων και Αντικυθήρων

Κοινή χρήση αυτής της ανάρτησης