Υποδομές

Λιμάνι: Στην περιοχή «Διακόφτι» βρίσκεται το νέο λιμάνι του νησιού. Η περιοχή από την εποχή της Αγγλικής Κατοχής προοριζόταν να γίνει ένα ασφαλές λιμάνι λόγω κυρίως της ύπαρξης του μικρού νησιού των λογοτεχνών που “προστάτευε”  το σημείο από τα κύματα του βοριά.  Η δημιουργία του σύγχρονου μεγάλου λιμανιού στα Κύθηρα και του νέου δρόμου που οδηγεί σε αυτό,  ξεκίνησε το 1982 και ολοκληρώθηκε το 1995 όπου και άρχισε η λειτουργία του ως κύριο λιμάνι των Κυθήρων. Θεωρείτε ένα από τα πιο ασφαλή λιμάνια της χώρας, αφού προστατεύεται από όλους τους ανέμους.

Αεροδρόμιο: Ο Κρατικός Αερολιμένας Κυθήρων «Αλέξανδρος Αριστοτέλους Ωνάσης» πήρε το όνομα του Αλέξανδρου Ωνάση, του γιου του εφοπλιστή Αριστοτέλη Ωνάση. Η πρώτη προσγείωση επιβατικού αεροσκάφους στον τότε μικρό χωμάτινο διάδρομο πραγματοποιήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου του 1971. Από τότε τα Κύθηρα άρχισαν να συνδέονται με την Αθήνα με μικρά αρχικά αεροσκάφη της Ολυμπιακής Αεροπορίας ενώ αργότερα τα δρομολόγια έγιναν καθημερινά. Το αεροδρόμιο λειτούργησε με το νέο του διάδρομο συνολικού μήκους 1480 μέτρων το 1988 ενώ οι νέες κτιριακές εγκαταστάσεις του λειτουργούν από το 2003.
Σήμερα το αεροδρόμιο φιλοξενεί πτήσεις από Αθήνα, (Olympic Air και  Sky Express), Ολλανδία και Τσεχία καθώς και πολλές πτήσεις ιδιωτικών αεροσκαφών.

Οδικό δίκτυο: Το οδικό δίκτυο των Κυθήρων είναι πολύ μεγάλο και πυκνό για το μέγεθος του νησιού και αποτελείται από ασφαλτόδρομους αλλά και χωματόδρομους.
Τα Κύθηρα διασχίζει από βόρεια προς νότια κεντρική οδός με πυκνές διακλαδώσεις προς όλη την έκταση του νησιού. Το νησί έχει πολύ ενδιαφέρουσα ενδοχώρα, με πανέμορφα χωριά και αρχιτεκτονική με έντονο τοπικό χρώμα καθώς κι ενετικά χαρακτηριστικά. Η πρόσβαση στα περισσότερα χωριά γίνεται από δρόμους με άσφαλτο, ενώ σε αρκετές παραλίες υπάρχουν και χωματόδρομοι. Οι περισσότεροι δρόμοι διατηρούν το ελάχιστο πλάτος για κυκλοφορία δύο κατευθύνσεων και έχουν αρκετές στροφές. Οι μεγάλοι κεντρικοί δρόμοι του νησιού είναι από Καψάλι – Αγία Πελαγία και από Αρωνιάδικα – Διακόφτι. Μεγάλα τμήματα των δρόμων αυτών έχουν διαπλατυνθεί και συντηρηθεί πρόσφατα.

Δίκτυα κοινής ωφέλειας: Τα Κύθηρα διαθέτουν πολύ μεγάλο δίκτυο υπηρεσιών κοινής ωφέλειας. Το ηλεκτρικό ρεύμα πλέον μεταφέρεται στα Κύθηρα με υποθαλάσσιο καλώδιο από την Πελοπόννησο και κατανέμεται σε όλο το νησί. Παλαιότερα στα Κύθηρα υπήρχαν τοπικά εργοστάσια παραγωγής ρεύματος που καταργήθηκαν.
Το δίκτυο ύδρευσης στο νησί επίσης είναι πολύ μεγάλο και φτάνει και στον πιο απομακρυσμένο οικισμό. Καθώς το νησί διαθέτει επάρκεια νερού, το νερό της ύδρευσης προέρχεται κυρίως από γεωτρήσεις που υπάρχουν σε πολλά σημεία των Κυθήρων και οι οποίες μεταφέρουν νερό σε δεξαμενές που βρίσκονται σε υψηλότερα σημεία, τροφοδοτώντας τους οικισμούς.
Δίκτυο αποχέτευσης και σύγχρονος βιολογικός καθαρισμός λειτουργεί στην περιοχή Χώρας – Καψαλίου, ενώ αντίστοιχοι βιολογικοί με δίκτυα βρίσκονται στην αρχική διαδικασία κατασκευής τους σε άλλες περιοχές των Κυθήρων, (Ποταμός – Αγία Πελαγία).
Η τηλεφωνία και το διαδίκτυο είναι πολύ διαδεδομένα στα Κύθηρα, καθώς μετά την υποθαλάσσια ζεύξη με την Πελοπόννησο με καλώδιο οπτικών ινών, υπάρχει πλέον η δυνατότητα στον πολίτη να επιλέξει ευρυζωνικές υπηρεσίες με ταχύτητες μέχρι 50 Mbps. Τέλος όλες οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας δραστηριοποιούνται στο νησί προσφέροντας ικανό σήμα σε όλο το εύρος του.

Νοσοκομείο: Το πρώτο Νοσοκομείο Κυθήρων ιδρύθηκε στις 25-6-1957 μετά από πρωτοβουλία και δωρεά του Κυθήριου ομογενή Νικ. Τριφύλλη.
Σκοπός του νοσοκομείου είναι η παροχή πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας και περίθαλψης στους κατοίκους και επισκέπτες των Κυθήρων και Αντικυθήρων. Αρχικά λειτούργησε σαν Ν.Π.Ι.Δ. και το 1959 περιήλθε στο Δημόσιο. Το 1987 αναμορφώθηκε στα πλαίσια του ΕΣΥ σε ενοποιημένο οργανισμό με το Κέντρο Υγείας.
Από το Μάρτιο του 2014, το Γενικό Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας Κυθήρων, στεγάζεται σε ένα νέο σύγχρονο κτήριο, έκτασης 3.000 τετρ. μέτρων, σε χώρο 14 στρεμμάτων που δώρισε η Ιερά Μονή του Οσίου Θεοδώρου. Διαθέτει όλα τα βασικά ιατρικά τμήματα και τον απαραίτητο σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό που απαιτείται, ενώ είναι επαρκώς στελεχωμένο με όλες τις ειδικότητες ιατρών ενός σύγχρονου νοσοκομείου. Ένα όραμα επιφανών πολιτών, διαπρεπών επιστημόνων, πνευματικών ανθρώπων, ιατρών και όλου του Κυθηραικού λαού έγινε πραγματικότητα.

Οίκος Ευγηρίας (Κασιμάτειον): Σε ένα σύγχρονο κτήριο λειτουργεί στον Ποταμό ο Οίκος Ευγηρίας Κυθήρων. Το 1967 άρχισαν οι οικοδομικές εργασίες ανέγερσης του κτιρίου , σε οικόπεδο δωρεάς Κασιμάτη. Το διώροφο κτίριο περατώθηκε το 1975 και άρχισε να λειτουργεί από τον Αύγουστο του ιδίου έτους, αρχικά με 12 τροφίμους. Ο Οίκος Ευγηρίας Κυθήρων, υπάγεται και διοικείται από το “Τριφύλλειο Ίδρυμα Κυθηρίων“, αλλά τη λειτουργία του στα Κύθηρα εποπτεύει μία 5μελής Τοπική Εφορία με 3ετή θητεία και μέλη επιλεγόμενα από το Δ.Σ του Ιδρύματος. Το προσωπικό του Γηροκομείου σήμερα αποτελείται από 20 και πλέον άτομα. Στον οίκο φιλοξενούνται γέροντες- κατά προτίμηση κάτοικοι Κυθήρων- και των 2 φύλων, που έχουν υπερβεί το 60ο έτος της ηλικίας τους, ανίκανοι προς εργασία, κατά προτίμηση άποροι η εγκαταλελειμμένοι, που δεν έχουν συγγενείς ικανούς να τους περιθάλψουν. Η περίθαλψη παρέχεται δωρεάν στους φτωχούς και άπορους.