Αρχική  |  ο Δήμος  |  Επικοινωνία

Τα σπήλαια των Κυθήρων

Αγίας Σοφίας Μυλοποτάμου

Το σπήλαιο της Αγίας Σοφίας. βρίσκεται σε μια απόκρημνη περιοχή δυτικά των Κυθήρων, 60 περίπου μέτρα πάνω από την θάλασσα. Κάποτε ήταν ιερό των νυμφών και μετέπειτα λατρευτικός χώρος στα χριστιανικά χρόνια. Με δαπάνες της Άννας Πετροχείλου το 1955 εξερευνήθηκε το σπήλαιο λεπτομερώς και χαρτογραφήθηκε.  Το σπήλαιο έχει συνολική έκταση 2.000 τετρ. μέτρα. Οι σταλακτίτες και σταλαγμίτες προσφέρουν θέαμα μοναδικό με τη χρωματική τους ποικιλία, σε αποχρώσεις του κόκκινου, του άσπρου και του μαύρου. Είναι το μόνο τουριστικά αξιοποιημένο σπήλαιο των Κυθήρων. Για περισσότερες πληροφορίες, για το πρόγραμμα επισκέψεων και για τις τιμές των εισιτηρίων κάντε κλικ εδώ.

Αγίας Σοφίας Καλάμου

Το σπήλαιο της Αγίας Σοφίας στον Κάλαμο βρίσκεται μέσα σε μια όμορφη ρεματιά, στο δρόμο Καλάμου-Καψαλίου αφού στρίψει κανείς στη διασταύρωση προς τον οικισμό Σπηλίες. Πλησιάζοντας την είσοδο του σπηλαίου θα αντικρίσετε τον ναό της Αγίας Σοφίας. Είναι ένα μικρό εκκλησάκι, σε πολύ καλή κατάσταση το οποίο ουσιαστικά είναι και η είσοδος της σπηλιάς. Εντυπωσιάζει η τεράστια εσοχή της σπηλιάς. Το σπήλαιο δεν είναι τουριστικά αξιοποιημένο και δεν έχει φωτισμό.

Χουστή στο Διακόφτι

Βρίσκεται ανατολικά του Διακοφτίου. Στις πρόσφατες ανασκαφές που έγιναν εδώ βρέθηκαν στοιχεία ύπαρξης ανθρώπινης ζωής από το 3.800 πχ. Η πολλαπλή και πολυετής χρήση του σπηλαίου από τους ανθρώπους φαίνεται και από ευρήματα κλασσικής και ρωμαϊκής εποχής που βρέθηκαν εδώ. Πιθανολογείται ότι το σπήλαιο αυτό λειτούργησε και σαν ιερό. Η είσοδός του είναι λαξευμένη στην πέτρα και τα σκαλιά που δημιουργούνται, κατεβαίνουν προς το δάπεδο. Το σπήλαιο αυτό επίσης δεν είναι τουριστικά αξιοποιημένο και δεν έχει φωτισμό.