Αρχική  |  ο Δήμος  |  Επικοινωνία

Οι παραλίες των Κυθήρων

Σε αυτή τη σύντομη αναφορά περιγράφουμε μερικές μόνο από τις παραλίες των Κυθήρων. Τις υπόλοιπες που είναι υπερδιπλάσιες, σας αφήνουμε να τις ανακαλύψετε μόνοι σας ...

Λαγκάδα :

 Η παραλία βρίσκεται στο βόρειο  τμήμα των Κυθήρων και είναι βραβευμένη με την διεθνή διάκριση της "Γαλάζιας Σημαίας". Ειναι μια αρκετά μεγάλη και καθαρή παραλία κοντά στην Αγία Πελαγία, με κοκκινο και ασπρο βοτσαλάκι. Στην παραλία υπάρχουν όλες οι παροχές που πρέπει να διαθέτουν οι παραλίες με γαλάζια σημαία. Για μπάνιο συνίσταται όταν φυσάει δυτικός ή νότιος άνεμος. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.

Διακόφτι :
Μία από τις ωραιότερες παραλίες των Κυθήρων. Απέναντι από το κύριο λιμάνι των Κυθήρων, το όμορφο γραφικό λιμανάκι και η παραλία του συνθέτουν ένα πανόραμά ομορφιάς καθώς το βλέμμα του επισκέπτη βυθίζεται στο απέραντο γαλάζιο της θάλασσας και του ουρανού. Η παραλία του Διακοφτιού είναι η μοναδική του νησιού που αποτελείται αποκλειστικά από ψιλή λευκή άμμο ενώ όντας ρηχή είναι ιδανική για οικογένειες με μικρά παιδιά. Τα γαλαζοπράσινα νερά της την κάνουν να φαίνεται υπέροχη από ψηλά ενώ την χαρακτηρίζει πλέον το πολυδιαφημισμένο «ναυάγιο» που υπάρχει στα ανοιχτά της. Στο Διακόφτι υπάρχουν ψαροταβέρνες και καφετέριες ενώ η υπέροχη αμμουδιά του προσφέρεται για κολύμβηση και ατελείωτο παιχνίδι στην παραλία.
Αγία Πελαγία :    

 Η παραλία βρίσκεται στο ΒΑ τμήμα των Κυθήρων και εκτείνεται κατά μήκος του ομώνυμου χωριού της Αγίας Πελαγίας. Η πρόσβαση είναι κάντε κλικ για μεγαλύτερηπολύ εύκολη αφού αποτελεί κομμάτι του κεντρικού οδικού δικτύου. Η παραλία δεν είναι οργανωμένη αλλά σε απόσταση λίγων μέτρων από αυτή υπάρχουν καφέ, εστιατόρια, παντοπωλεία και άλλα τουριστικά καταστήματα. Για μπάνιο συνίσταται όταν φυσάει δυτικός ή νότιος άνεμος ενώ με βοριά θα πρέπει να αναζητήσετε μια από τις πιο κάτω παραλίες.

Αυλαίμωνας :    

Το γραφικό λιμανάκι στον Αυλαίμωνα δεν θυμίζει σε τίποτα κάποια μεγάλη και οργανωμένη παραλία εντούτοις τα βράχια και ο υπόλοιπος περιβάλλοντας χώρος θα σας κάνουν κάντε κλικ για μεγαλύτερηνα ρίξετε μια βουτιά.Ιδάνικος χώρος μπάνιου για παιδιά τη στιγμή που υπάρχουν γύρω γύρω μέρη να καθίσει κάποιος για φαγητό, αναψυκτικό ή καφέ. Ο Αυλαίμωνας βρίσκεται στο μέσο και ανατολικό άκρο του νησιού, η πρόσβαση είναι πολύ εύκολη και η θάλασσα δεν είναι σχεδόν ποτέ φουρτουνιασμένη.

Φυρή Άμμος (Αγίας Πελαγίας) :    

 Μία από τις δυο παραλίες στο νησί με το όνομα "Φυρή Άμμος". Βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το χωριό της Αγίας Πελαγίας ενώ όπως προϊδεάζει το όνομά κάντε κλικ για μεγαλύτερητης στο μεγαλύτερο μέρος της έχει κόκκινη άμμο και βότσαλα. Όπως και η παραλία της Αγίας Πελαγίας έχει ΒΑ προσανατολισμό και είναι ωραία με δυτικό ή νότιο άνεμο. Η πρόσβαση και εδώ είναι εύκολη αφού λίγο πριν την είσοδο του χωριού στρίβετε δεξιά και μετά από περίπου 1 χιλιόμετρο ασφάλτινου και χωμάτινου δρόμου βρίσκετε την παραλία στα αριστερά σας.

Φυρή Άμμος (Καλάμου) :
Η δεύτερη και πλέον γνωστή παραλία "Φυρή Άμμος" στα Κύθηρα βρίσκεται κοντά στο χωριό Κάλαμος. Πρόκειται κάντε κλικ για μεγαλύτερηγια μια μεγάλη σε έκταση παραλία με κόκκινο χρώμα στην άμμο και τα βότσαλά της ενώ κατά το παρελθόν έχει βραβευτεί με με βραβείο "Χρυσός Αστερίας" για το φυσικό κάλλος και την καθαρότητα των νερών της. Η πρόσβαση γίνεται και από το χωριό Κάτω Λιβάδι αν και είναι λίγο πιο εύκολη από το χωριό Κάλαμος με τα τελευταία χιλιόμετρα να είναι συνδυασμός ασφάλτινου και χωμάτινου δρόμου. Οι ευνοϊκοί καιροί για τη Φυρή Άμμο είναι νότιος και δυτικός.
Καλαδί :    

 Η πιο γνωστή και ίσως η καλύτερη παραλία του νησιού, ένα από τα σήματα κατατεθέν των Κυθήρων. Με πολύ καθαρά νερά και βότσαλο σε όλο το μήκος της η παραλία και ο κάντε κλικ για μεγαλύτερηπεριβάλλοντας χώρος θα σας μαγέψουν. Με ανατολικό προσανατολισμό η παραλία ενδύκνειται όταν φυσάει δυτικός, νότιος ή όχι δυνατός βόρειος άνεμος. Η πρόσβαση είναι εύκολη αφού στο δρόμο Φρατσίων προς Αυλαίμωνα στρίβετε δεξιά στη πινακίδα προς Καλαδί. Τα τελευταία 1500 μέτρα χωμάτινου δρόμου είναι εύκολα ενώ αυτό που πιθανώς να σας δυσκολέψει είναι τα περίπου 60 σκαλοπάτια που απομένουν μέχρι τη θάλασσα.

Καλάμι :
Μια από τις "άγνωστες" παραλίες του νησιού και ταυτόχρονα τις πιο μαγευτικές. Τα καταγάλανα νερά και οι συστοιχίες των βράχων δίνουν μια μαγεία στο τοπίο και σίγουρα μπόλικη θετική ενέργεια στον επισκέπτη. Η πρόσβαση στην κάντε κλικ για μεγαλύτερηπαραλία είναι εξαιρετικά δύσκολη και ενδείκνται για τολμηρούς που αν κατέβουν στην παρα ίσως απολαύσουν τη μαγεία που αναφέραμε απολύτως μόνοι και ξεχασμένοι απ ‘ όλους. Η πρόσβαση γίνεται από το χωριό Μυλοπόταμος στα δυτικά του νησιού. Λίγο μετά το μοναστήρι της "Παναγίας της Ορφανής" ο χωματόδρομος σταματάει και αρχίζει η πεζοπορία. Στο τέρμα του δρόμου αφήνετε το όχημά σας και ακολουθείτε το μονοπάτι που φαίνεα. Μετά από περίπου 15 λεπτά πεζοπορίας και καταρρίχησης πολύ απόκρημνων βράχων φθάνετε στο Καλάμι. 
Χαλκός :    
Από τις πιο φημισμένες παραλίες του νησιού όπου το βότσαλο, τα βράχια, οι απόκρημνες πλαγιές δεξιά και αριστερά και τα καταγάλανα νερά δικαιολογούν το γεγονός. Βρίσκεται στο νότιο κομμάτι του νησιού και για να πάτε πρέπει να κάντε κλικ για μεγαλύτερηπεράσετε το χωριό Κάλαμος αφού περάσετε τα τελευταία χιλιόμετρα χωμάτινου δρόμου. Δεν είναι σίγουρο αν θα βρείτε κάποια καντίνα ανοικτή οπότε τουλάχιστον τα απαραίτητα καλό είναι να τα έχετε προμηθευτεί πιο νωρίς. Το μπάνιο στο "Χαλκό" μπορεί να συνδυαστεί με φαγητό και καφέ στον Κάλαμο, το Καψάλι ή το Λιβάδι που αποτελούν τα πιο κοντινά σε αυτόν χωριά. Ευνοϊκοί άνεμοι για μπάνιο εκεί είναι ανατολικός, βόρειος και δυτικός.
Κομπονάδα :
Ανάμεσα στο "Καλαδί" και την "Φυρή Άμμο" του Καλάμου βρίσκεται η "Κομπονάδα". Μεγάλη και ανοιχτή προς το Μυρτώο πέλαγος έχει καταγάλανα νερά και συνδυασμό βότσαλου και Λευκής άμμου. Όπως όλες κάντε κλικ για μεγαλύτερησχεδόν οι παραλίες του νησιού, δεν είναι οργανωμένη αλλά η πολύ εύκολη πρόσβαση είναι ένα από τα ατού της μιας και μέχρι την παραλία καταλήγει ασφαλτόδρομος. Όπως και οι άλλες παραλίες με τον προσανατολισμό της "Κομπονάδας" οι ευνοϊκοί άνεμοι είναι ο νότιος και ο δυτικός ενώ για να πάτε πρέπει να κινηθείτε προς τα χωριά Τραβασαριάνικα ή Γουδιάνικα και να ακολουθήσετε τις πινακίδες προς την παραλία.
Λυκοδήμου :
Παραλία που φημίζεται για ηλιοβασιλέματά της είναι αυτή του "Λυκοδήμου". Βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του νησιού και όπως καταλαβαίνει εύκολα κανείς έχει κάντε κλικ για μεγαλύτερηδυτικό πρασανατολισμό. Κινούμενοι στο κεντρικό οδικό δίκτυο στρίβετε προς το χωριό Λογοθετιάνικα και ακολουθώντας τις πινακίδες καταλήγετε εύκολα σε μια παραλία όπου όταν ο καιρός είναι ηπίνεμος μοιάζει με πισίνα. Την χαρακτηρίζει συνδυασμός άμμου και βότσαλου ενώ το σήμα κατατεθέν της είναι μια σπηλιά στο μέσο της παραλίας, ιδανική για πικ – νικ, στην οποία καταλήγει μια φυσική πηγή με τρεχούμενο νερό από τα γύρω βουνά. Με λίγα λόγια είναι μια πολύ καλή επιλογή για κάποιον που επισκέπτεται το βόρειο τμήμα του νησιού.
Λορέντζου :
Κινούμενοι στο βόρειο τμήμα του νησιού λίγο πιο κάτω απο την παραλία της "Φυρής Άμμου" στην Αγία Πελαγία είναι η παραλία του "Λορέντζου". Τα νερά εδώ όπως και στο υπόλοιπο νησί είναι πεντακάθαρα ενώ η αμμουδιά και εδώ είναι κάντε κλικ για μεγαλύτερηένας συνδυασμός άμμου και βότσαλου. Κάνοντας μπάνιο στου "Λορέντζου" θα έχετε μπροστά σας τη θέα του Κάβο – Μαλιά στην Πελοπόννησο ενώ πίσω σας τα βράχια που άπτονται του φαραγγιού της "Κακιάς Λαγκάδας", από τα οποία έκανε την εισβολή του ο πειρατής Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσσα το 1537 στη πόλη που υπήρχε στην κορυφή του φαραγγιού. Η παραλία δεν είναι οργανωμένη αλλά στα κοντινά χωριά της Αγίας Πελαγίας και του Καραβά μπορείτε να πάτε για φαγητό ή καφέ.
Μελιδόνι :
Στα νοτιοδυτικά του νησιού και στους πρόποδες του βουνού της Αγίας Ελέσας είναι το "Μελιδόνι". Αφού κινηθείτε προς το χωριό Δρυμώνας και αφού έχετε πάρει μαζί σας νερό κλπ (η καντίνα στην παραλία δεν είναι βέβαιο ότι θα είναι ανοικτή) ακολουθείτε τις πινακίδες, περνάτε το μοναστήρι του κάντε κλικ για μεγαλύτερηΑγία Κοσμά, και με τα τελευταία χιλιόμετρα να είναι βατός χωματόδρομος καταλήγετε στο "Μελιδόνι" το οποίο είναι παραλία από αυτές που "πρέπει" κάποιος να επισκεφθεί. Καθαρά νερά, εξ ολοκλήρου άμμος και γενική "ηρεμία" στη παραλία θα σας χαλαρώσει και σίγουρα (έστω και για λίγο) θα σας κάνει να ξεχαστείτε. Ιδανικοί άνεμοι είναι ο βόρειος και ο δυτικός ενώ το μπάνιο στο "Μελιδόνι" μπορεί να συνδυαστεί πολύ καλά με μια επίσκεψη στη μονή της Παναγίας της "Μυρτιδιώτισσας".
Παλαιόπολη :

Λίγο πριν το χωριό Αυλαίμωνας και μετά τον οικισμό Σκάνδεια στα δεξιά σας εκτείνεται ίσως η μεγαλύτερη κάντε κλικ για μεγαλύτερησε μήκος παραλία του νησιού. Πολύ ανοικτή παραλία με ανατολικό προσανατολισμό και αμμουδιά καλλυμένη με άμμο θα σας υμίσει κάτι σε αιγαιοπελαγίτικο τοπίο. Ο Αυλαίμωνας που είναι κοντά και η Σκάνδεια, μέρη ιδανικά για φαγητό, καφέ και περίπατο όπως επίσης και το ότι ο κεντρικός δρόμος του νησιού περνάει δίπλα από την παραλία θα σας κάνουν να σταματήσετε για μια βουτιά στην "Παλαιόπολη".

Πλατεία Άμμος :

Η παραλία της Πλατειάς Άμμου (όπως και το ομώνυμο χωριό) βρίσκονται στο βορειότερο τμήμα των Κυθήρων. κάντε κλικ για μεγαλύτερηΟ συνδυασμός βότσαλου και άμμου στην παραλία και το γραφικό χωριό που την περιστοιχίζει θα σας κάνουν να ξεφύγετε λίγο από τα τετριμμένα ενώ αν η δύση ο λίου σας βρει στην Πλατειά Άμμο να κάθεστε σε κάποιο ουζερί ή να κάνετε περίπατο στην παραλία τότε σίγουρα θα έχετε αποκτήσει μια ακόμα καλή ανάμνηση από τα Κύθηρα. Το κεντρικό οδικό δίκτυο καταλήγει μέχρι την παραλία ενώ ιδανικοί άνεμοι για μπάνιο είναι νότιος και δυτικός.

Σπαραγαρίο :

Άλλη μια "άγνωστη" παραλία του νησιού είναι το "Σπαραγαρίο" με τη διαφορά ότι δεν είναι κάπου μακριά απο τα χωριά και τον κόσμο, ίσα ίσα μάλιστα κινούμενοι στο Καψάλι κάντε κλικ για μεγαλύτερημπορεί να τη δείτε αλλά να μην ανακαλύψετε με πρώτη ματιά πόσο όμορφη παραλία είναι. Βρίσκεται στον όρμο του Καψαλιού απέναντι από το μόλο στο σημείο που καταλήγουν τα βράχια στα οποία είναι χτισμένο το κάστρο της Χώρας. Η πρόσβαση είναι λίγο πρωτοποριακή μιάς και ή πρέπει να κολυμπήσετε ως εκεί (δε θα σας πάρει πάνω απο 10 λεπτά) ή πρέπει να νοικιάσετε κάποιο όχημα θαλάσσης. Το φαράγγι που χάνεται πίσω από το "Σπαραγαρίο", το κάστρο της Χώρας από πάνω και η θέα της βραχονησίδας "Χύτρα" στον ορίζοντα θα κάνουν το μπάνιο στο "Σπαραγαρίο" κάτι πάνω από ξεχωριστό. 

Φούρνοι :

Άλλη Στο βορειοανατολικό τμήμα των Κυθήρων θα βρείτε τους Φούρνους, μια από τις γραφικότερες παραλίες του νησιού. Ο χωματόδρομος που οδηγεί στην παραλία βρίσκεται ενάμιση 1 ½ χιλιόμετρο από τον Καραβά στον κεντρικό δρόμο Καραβά – Πλατειάς Άμμου (υπάρχει πινακίδα). Ο κολπίσκος με τα κρυστάλλινα νερά και τα χρυσοκίτρινα βότσαλα συνθέτουν ένα ονειρικό τοπίο. Η μικρή καντίνα, σε απόλυτη αρμονία με το περιβάλλον, προσφέρει όλα τα απαραίτητα για μια άνετη κι ευχάριστη παραμονή στην παραλία.