Αρχική  |  ο Δήμος  |  Επικοινωνία

Δελτίο Τύπου - 24/11/2017

Συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο το μεσημέρι της Πέμπτης 23/11 υπό την προεδρία του κ. Λάζαρου Βέζου.
Το Δ.Σ. αποδέχθηκε μελέτες για σημαντικά αναπτυξιακά έργα που χρηματοδοτούνται από την Περιφέρεια Αττικής και θα δημοπρατηθούν εντός του 2018. Συγκεκριμένα:
Αποδέχθηκε τη μελέτη του έργου «Επισκευή και Συντήρηση Δημοτικής Οδοποιίας Νήσου Κυθήρων», που χρηματοδοτείται με 2.475.000€ από την Περιφέρεια και αφορά την αποκατάσταση και ασφαλτόστρωση των οδών: α) προς παραλία Μελιδονίου, β) από Αγία Πελαγία προς Αγία Αναστασία, γ) Διακοπουλιάνικα – Προγκί – Άγιος Ιωάννης Γερακαρίου και δ) προς παραλία Κακής Λαγκάδας. Ο Δήμος Κυθήρων ανέλαβε ήδη από το φθινόπωρο του 2014 (δηλαδή αμέσως μόλις ανέλαβε καθήκοντα η νέα Δημοτική Αρχή) την σύνταξη μελετών οδοποιίας, την αποτύπωση, αδειοδότηση και κάθε άλλη διαδικασία που απαιτείται για τους δρόμους αυτούς, συγκροτώντας μετά από μεθοδική και τεχνοκρατική δουλειά φακέλους πλήρους ωριμότητας, με αποτέλεσμα τη χρηματοδότηση ενός πολύ σημαντικού έργου οδοποιίας στο νησί μας, που λύνει προβλήματα δεκαετιών και αίρει την απομόνωση συγκεκριμένων περιοχών, όπως των οικισμών Διακοπουλιάνικα, Προγκί και Γερακάρι.
Αποδέχθηκε τη μελέτη του έργου «Ανακατασκευή Γέφυρας Μάκρωνα και Παράλληλες Οδικές Εργασίες Νήσου Κυθήρων», που χρηματοδοτείται με 1.800.000€ από την Περιφέρεια Αττικής και θα δημοπρατηθεί εντός του 2018 από την Περιφέρεια. Πρόκειται για έργο μεγάλης σημασίας όχι μόνο για την Τ.Κ. Μητάτων, αλλά για όλο το νησί, αφού με την κατασκευή της καινούργιας προεντεταμένης γέφυρας Μάκρωνα, ενισχύεται η οδική ασφάλεια και διευκολύνεται η πρόσβαση από και προς τις τουριστικές περιοχές της Παλαιοπόλεως και του Αβλέμωνα, που σήμερα είναι δυσχερής κυρίως για μεγάλα οχήματα και τουριστικά λεωφορεία (από το συγκεκριμένο σημείο). Η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου εγκρίθηκε στις 15/7/2008 από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Περιφέρειας Αττικής. Η έγκριση της οριστικής μελέτης του έργου έγινε με την απόφαση 61/2009 της Νομαρχιακής Επιτροπής Υποδομών της Νομαρχίας Πειραιά. Το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, με την 387/2011 ομόφωνη απόφασή του ενέκρινε την πρόταση ένταξης του έργου στο Π.Ε.Π. Αττικής (ΕΣΠΑ), στη Θεματική Προτεραιότητα «Περιφερειακές – Τοπικές Οδοί». Η προηγούμενη Δημοτική Αρχή απέρριψε την εκτέλεση του έργου θέτοντας άλλες προτεραιότητες, με αποτέλεσμα να χαθεί για το νησί μια μεγάλη χρηματοδότηση και να μην εκτελεστεί ένα σημαντικό αναπτυξιακό έργο που η τοπική κοινωνία και οι κάτοικοι των Μητάτων ζητούν επί πολλά χρόνια. Η νέα Δημοτική Αρχή από την πρώτη στιγμή ζήτησε την ένταξη του έργου στον Προϋπολογισμό της Περιφέρειας, κάτι που επιτεύχθηκε χάρη στη σύμφωνη γνώμη της Περιφερειάρχου κας. Δούρου και του Αντιπεριφερειάρχη κ. Χατζηπέρου, που έθεσαν το συγκεκριμένο έργο ως μια από τις σημαντικότερες αναπτυξιακές προτεραιότητες της Περιφέρειας στα Κύθηρα. Επισημαίνεται ότι το ποσόν των 1.800.000€ προκύπτει με βάση τις επίσημες τιμές του Υπ. Υποδομών και συμπεριλαμβάνει: 18% εργολαβικό όφελος, 15% απρόβλεπτα, 24% Φ.Π.Α., δαπάνες αρχαιολογικής εποπτείας και αναθεώρηση, που προβλέπονται στην κείμενη νομοθεσία για όλα τα δημόσια έργα.
Αποδέχθηκε τη Μελέτη Τευχών Δημοπράτησης Καλλιτεχνικού Διαγωνισμού για την «Ανέγερση Μνημείου Σφουγγαράδων στα Αντικύθηρα», που χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Αττικής με 74.400€. Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή Μνημείου που θα τιμά τους Συμιακούς σφουγγαράδες που το 1900-1901 ανακάλυψαν και ανέλκυσαν το περίφημο Ναυάγιο των Αντικυθήρων, προσφέροντας τους ανεκτίμητους αυτούς αρχαιολογικούς θησαυρούς στο Έθνος. Το έργο θα εκτελεστεί με Πανελλήνιο Δημόσιο Καλλιτεχνικό Διαγωνισμό, μεταξύ των μελών του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, σύμφωνα με την ειδική νομοθεσία που διέπει τα καλλιτεχνικά έργα και προβλέπει την απόδοση χρηματικού επάθλου στους συμμετέχοντες που θα προκριθούν στις τρεις πρώτες θέσεις, ο πρώτος εκ των οποίων θα αναλάβει και την κατασκευή του Μνημείου.
Το Δ.Σ. αποδέχθηκε τη δωρεάν παραχώρηση χρήσης ακινήτου (οικοπέδου) στη θέση «Πηλούς» της Τ.Κ. Φρατσίων από την Εγχώριο Περιουσία, στο οποίο ο Δήμος προτίθεται να κατασκευάσει Κλειστό Γυμναστήριο. Ήδη υπάρχει σχετική αλληλογραφία με τη Γ.Γ. Αθλητισμού η οποία έχει αποστείλει στο Δήμο μας αρχικές τεχνικές προδιαγραφές που θα πρέπει να μετατραπούν σε πλήρεις τεχνικές μελέτες και τεύχη δημοπράτησης.
Τέλος το Δ.Σ. ενέκρινε την εκπροσώπηση του Δήμου στη Διεθνή Τουριστική Έκθεση ITS TT Warsaw 2017 που γίνεται στη Βαρσοβία της Πολωνίας και στην οποία ο Δήμος μας συμμετέχει αδαπάνως με αυτόνομο booth στο περίπτερο του Ε.Ο.Τ. μετά την αποδοχή σχετικού αιτήματος του Δημάρχου από την αρμόδια Υπουργό κα. Έλενα Κουντουρά.
Σημειώνεται ότι ο Δήμαρχος Κυθήρων κ. Ευστράτιος Χαρχαλάκης θα συμμετάσχει στο ετήσιο τακτικό συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) που θα διεξαχθεί στα Ιωάννινα από 30/11 μέχρι 2/12.