Αρχική  |  ο Δήμος  |  Επικοινωνία

Δελτίο Τύπου - 9/8/2017

Μετά από 4 ημέρες ηρωικής μάχης με τις φλόγες, μέσα σε καταστάσεις πρωτόγνωρες για το νησί μας, τέθηκε υπό έλεγχο η τεραστίων διαστάσεων δασική πυρκαγιά που ξεκίνησε από οικόπεδο παρακείμενο στο Νοσοκομείο και έφτασε να απειλήσει μέχρι και το Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας, που διεσώθη κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή χάρη στην αυτοθυσία των πυροσβεστών, των εθελοντών και των κατοίκων. Από την πρώτη στιγμή κινητοποιήθηκαν όλες οι διαθέσιμες δυνάμεις πυρόσβεσης του νησιού, τα δημοτικά και ιδιωτικά μέσα (που βρίσκονται διαρκώς σε επιφυλακή λόγω αντιπυρικής περιόδου), οι πιστοποιημένοι εθελοντές πυροσβέστες, ενώ οι καινούργιοι κρουνοί που τοποθετήθηκαν πρόσφατα παρείχαν αδιάλειπτα νερό στα οχήματα πυρόσβεσης, γεγονός που επισημάνθηκε από το προσωπικό της Π.Υ. καθώς σε πολλές πυρκαγιές παρατηρούνται φαινόμενα βλάβης κρουνών και έλλειψης νερού. Ο νέος προστατευτικός εξοπλισμός στο εθελοντικό προσωπικό που πρόσφατα αγοράστηκε και παραχωρήθηκε από το Δήμο είχε ως αποτέλεσμα να μην υπάρξει κανένας τραυματισμός παρά την πρωτοφανή ένταση των φαινομένων. Ένας πυροσβέστης ένοιωσε αδιαθεσία και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, προς τον οποίον εκφράζουμε αμέριστη συμπαράσταση και εκτίμηση.
Υπήρξε τεράστια κινητοποίηση επιγείων δυνάμεων και δυνάμεων της ΕΜΑΚ από σχεδόν ολόκληρη την Ελλάδα, ωστόσο η Δημοτική Αρχή αλλά και σχεδόν το σύνολο των κατοίκων επεσήμαναν τόσο τα ζητήματα επιχειρησιακού συντονισμού όσο και την μεγάλη καθυστέρηση στον ανεφοδιασμό των εναέριων μέσων (που γίνεται μόνο από συγκεκριμένα στρατιωτικά αεροδρόμια) που είχε ως αποτέλεσμα να καταστούν τα μέτωπα πολλά και ανεξέλεγκτα κυρίως το Σάββατο 5/8, και ενώ είχε αρχικά εκτιμηθεί ότι το φαινόμενο βρισκόταν σε ύφεση από το πρωί της ίδιας ημέρας. Επικεφαλής της όλης επιχείρησης τέθηκε ο Υπαρχηγός Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος κ. Βασιλειάδης ο οποίος συμμετείχε μαζί με τους επιτελείς του σε έκτακτη συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, υπό την προεδρία του Δημάρχου ο οποίος επέστρεψε εσπευσμένα από την Αθήνα όπου βρισκόταν από τις 30/7 για το μείζον ζήτημα του πλοίου και τον καθορισμό των δρομολογίων του Ε/Γ-Ο/Γ ΙΟΝΙΣ με τους πλοιοκτήτες καθώς και για άλλα σοβαρά υπηρεσιακά ζητήματα του Δήμου, τεχνικής φύσεως. Ο Δήμαρχος κατά την απουσία του αναπληρώνεται από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο σύμφωνα με το Νόμο. Πρέπει να σημειωθεί ότι η παρουσία και των 2 Αντιδημάρχων καθώς και των αιρετών, τοπικών προέδρων και εκπροσώπων ήταν διαρκής και συνέβαλε ουσιαστικά στην επίλυση ζητημάτων συντονισμού καθώς και στην ικανοποίηση αιτημάτων της Π.Υ. κυρίως σε ό,τι αφορά την παροχή νερού και την υπόδειξη των αγροτικών δρόμων, ενώ ήταν παρόντα όλα τα διαθέσιμα αγροτικά μηχανήματα και μηχανήματα έργου, όπως γίνεται πάντα με όλα τα περιστατικά πυρκαγιών στο νησί. 
Αναμφίβολα οι πυροσβέστες πάλεψαν με τις φλόγες με αυτοθυσία και αυταπάρνηση, διακινδυνεύοντας σε πολλές περιπτώσεις και την ίδια τους τη ζωή, ενώ και οι κάτοικοι και οι εθελοντές συνέβαλαν καθοριστικά στο να μην υπάρξουν ανθρώπινα θύματα και καταστροφές σε κατοικίες, κάτι που μόνο δεδομένο δεν ήταν σε μια τέτοιας έκτασης και επικινδυνότητας πυρκαγιά. 
Ο Δήμος μας, με τα ελάχιστα μέσα που διαθέτει (η ετήσια επιχορήγησή του από το αρμόδιο Υπουργείο για δράσεις πολιτικής προστασίας είναι περίπου 45.000€, χρήματα που δεν επαρκούν ούτε για τη συντήρηση του 1/6 των αγροτικών δρόμων του νησιού), ήταν παρών σε όλη την διάρκεια του φαινομένου - όπως και σε όλες τις φωτιές μέχρι σήμερα-, τόσο με τους αιρετούς όσο και με τους υπαλλήλους του, προκειμένου να συμβάλει στην αντιμετώπιση της φωτιάς υπό τις οδηγίες και κατευθύνσεις των αρμοδίων Αξιωματικών του Π.Σ. που προΐστανται πάντα των επιχειρήσεων κατάσβεσης και των διαδικασιών επιχειρησιακού σχεδιασμού και συντονισμού.
Η συμβολή και συνεισφορά της Περιφέρειας Αττικής ήταν επίσης σημαντική, με την αποστολή υδροφόρων από την Αθήνα, ενώ ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στο τοπικό πλοίο ΠΟΡΦΥΡΟΥΣΑ που με έκτακτα δρομολόγιά του έφερε στο νησί μεγάλες επίγειες δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος και του Στρατού Ξηράς. Επίσης εκφράζεται ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη στο προσωπικό της ΔΕΗ και του ΟΤΕ που με διαρκή αγώνα κατάφεραν να μην διακοπεί για πολύ ώρα κατά τη διάρκεια του συμβάντος η ηλεκτροδότηση και η τηλεφωνική και διαδικτυακή εξυπηρέτηση στο νησί, παρά την ένταση των φαινομένων.
Το νησί επισκέφθηκε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ευάγγελος Αποστόλου με τον οποίο ο Δήμαρχος συζήτησε το θέμα των αποζημιώσεων για τις καμένες αγροτικές εκμεταλλεύσεις και εκτάσεις. Μηχανικοί της Περιφέρειας Αττικής βρίσκονται ήδη στο νησί από τη Δευτέρα 7/8 για μια πρώτη καταγραφή των αναγκών σε έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και αντιδιαβρωτικής θωράκισης, για τα οποία η χρηματοδότηση θα ζητηθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Ήδη επισκέφθηκε το νησί μας η ομάδα του Καθηγητή Γεωλογίας κ. Ευθύμη Λέκκα που εκπόνησε τις σχετικές μελέτες μετά την καταστροφική πυρκαγιά της Νεάπολης το 2015 και η οποία θα αναλάβει με Προγραμματική Σύμβαση την εκπόνηση των σχετικών μελετών για τα Κύθηρα. Καθόλη τη διάρκεια του συμβάντος η επικοινωνία του Δημάρχου με τον αρμόδιο Υπουργό κ. Τόσκα, τον Υφυπουργό Νησιωτικής Πολιτικής κ. Σαντορινιό, την Περιφερειάρχη Αττικής κα. Δούρου και τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Χατζηπέρο ήταν συνεχής.
Ο Δήμος μας παρείχε κάθε δυνατή διευκόλυνση στην Πυροσβεστική και τον Στρατό Ξηράς, ο οποίος απέστειλε στο νησί μας μεγάλα μηχανήματα έργου, αντίστοιχα των οποίων δεν διαθέτουν τα Κύθηρα, προκειμένου να ανοιχτούν αντιπυρικές ζώνες. Τα μηχανήματα παραμένουν στο νησί μετά από αίτημα του Δήμου.  
Η σίτιση των σχεδόν 250 πυροσβεστών αναλήφθηκε από κοινού από το Δήμο και την Εγχώριο Περιουσία, η οποία διέθεσε επίσης κελιά στα Ιερά Προσκυνήματα που διαχειρίζεται. Παράλληλα χορηγήθηκε μεγάλη ποσότητα καυσίμων στα οχήματα. Είναι απόλυτα ψευδές - αν όχι συκοφαντικό - το ότι τα βυτία δεν είχαν νερό, αφού όπως είναι γνωστό υπάρχει εκτεταμένο δίκτυο λειτουργικών κρουνών σε όλο το νησί, το οποίο τροφοδοτούσε τόσο τα πυροσβεστικά οχήματα, όσο και τα ιδιωτικά βυτία που διαρκώς πλήρωναν τα πυροσβεστικά οχήματα με νερό. Τα βυτία όμως δεν είναι άπειρα ούτε η πλήρωση με νερό γίνεται δια μαγείας. Το δίκτυο κρουνών λειτούργησε ικανοποιητικά παρά την υπεράντληση που σε ορισμένα σημεία εξάντλησε τις δημοτικές γεωτρήσεις, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ακόμα προβλήματα υδροδότησης σε αρκετές περιοχές, που καταβάλλεται προσπάθεια να επισκευαστούν σύντομα. Παράλληλα πολλοί δημότες μας παρείχαν επίσης νερό από τις ιδιωτικές τους γεωτρήσεις. 
Ο Δήμαρχος με κατεπείγουσα επιστολή του προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο ζήτησε την αναστολή των προθεσμιών φορολογικών υποχρεώσεων για τους κατοίκους του νησιού, μετά και την απόφαση κήρυξης των Κυθήρων σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που θα βοηθήσει το Δήμο μας να εκτελέσει ταχύτερα τα απαιτούμενα έργα αποκατάστασης των ζημιών και να χειριστεί αποτελεσματικά τη συγκεκριμένη φυσική καταστροφή. Σε ό,τι αφορά τον τουρισμό, ξεκίνησε ήδη η νέα καμπάνια του Δήμου, με στόχο να προβληθεί το νησί μας με θετική και όχι αρνητική δημοσιότητα. 
Πρόκειται αναμφίβολα για μια ανυπολόγιστη φυσική καταστροφή. Με βάση την αρχική εκτίμηση που ζητήθηκε από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, προκύπτει ότι κάηκαν 23.400 στρέμματα, το 47% των οποίων είναι χαμηλή και θαμνώδης βλάστηση. Η προστασία της ανθρώπινης ζωής και των κατοικιών υπήρξε πρώτιστο μέλημα όλων, ενώ η συνεργασία Δήμου, Περιφέρειας και Κυβέρνησης είναι εκείνη που από εδώ και στο εξής θα πρέπει να ενταθεί, ώστε να εκτελεστούν τα έργα που πρέπει με στόχο την άμβλυνση των επιπτώσεων της πυρκαγιάς.
Για ακόμα μια φορά αποδείχθηκε ότι οι διαρκείς έγγραφες εκκλήσεις του Δήμου για ενίσχυση του τοπικού Πυροσβεστικού Κλιμακίου σε προσωπικό και μέσα αποδείχθηκαν άκρως προφητικές. Ελπίζουμε με αφορμή το τραγικό συμβάν των Κυθήρων να υπάρξει μεγάλη ενίσχυση στις νησιωτικές υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος, τόσο σε έμψυχο δυναμικό όσο και σε μέσα. 
Ο Δήμος Κυθήρων ευχαριστεί θερμά όλους όσοι συμπαραστάθηκαν με κάθε τρόπο στο νησί μας κατά τις ημέρες αυτές, τόσο με αυτοπρόσωπη παρουσία όπως ο Υπουργός κ. Αποστόλου, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Χατζηπέρος, η Βουλευτής κα. Γεννιά, ο Βουλευτής κ. Κατσαφάδος, όσο και από απόσταση. Ευχαριστούμε θερμά το σύνολο των πυροσβεστικών δυνάμεων που με ηρωισμό και αυταπάρνηση επιχείρησαν και εξακολουθούν να επιχειρούν στο νησί μας, την Περιφέρεια Αττικής, την ΚΕΔΕ, την Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, το προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. και του Λ.Σ., το Δασονομείο, την Επιτροπή Εγχώριας Περιουσίας, το προσωπικό του Δήμου και ιδιαιτέρως της τεχνικής υπηρεσίας, τους δεκάδες Δημάρχους ανά την Ελλάδα για την ηθική τους συμπαράσταση, το πλοίο ΠΟΡΦΥΡΟΥΣΑ, το Στρατό Ξηράς, τους εκατοντάδες κατοίκους και εθελοντές που απέδειξαν πόσο πολύ αγαπούν το νησί μας και τα Μ.Μ.Ε. που - παρά ορισμένα δημοσιογραφικά λάθη - ήταν παρόντα. Ζητούμε συγνώμη εάν ξεχνάμε κάποιον. 
Ελπίζουμε το νησί να πρασινίσει ξανά χάρη στις συλλογικές προσπάθειες όλων μας.