Αρχική  |  ο Δήμος  |  Επικοινωνία

Δελτίο Τύπου - 4/11/2017

 
Στην επίσημη εκδήλωση της πρώτης παρουσίασης του Δικτύου Νήσων Ενάλιων Διαδρομών έλαβε μέρος ο Δήμαρχος Κυθήρων κ. Ευστράτιος Χαρχαλάκης, καθώς ο Δήμος μας αποτελεί ιδρυτικό μέλος του Δικτύου. Η εκδήλωση έγινε το βράδυ της Παρασκευής 3/11 στο Ζάππειο Μέγαρο στην Αθήνα και την παρακολούθησε πλήθος κόσμου, ανάμεσά τους ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, Βουλευτές, πολλοί Δήμαρχοι και στελέχη της αυτοδιοίκησης, ο Πρόεδρος της ΕΕΤΑΑ κ. Καλογερόπουλος, Ανώτατοι Δικαστικοί και φορείς του τουρισμού και του επιχειρηματικού κόσμου καθώς και ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κ. Π. Χατζηπέρος.
Ο Δήμαρχος κ. Χαρχαλάκης τόνισε ότι ο καταδυτικός τουρισμός αποτελεί στρατηγική επιλογή των νησιωτικών Δήμων που συμμετέχουν στο Δίκτυο καθώς εντάσσεται στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, οι οποίες προσελκύουν τουρισμό υψηλών εισοδημάτων σε περιόδους μη αιχμής. Ο κ. Χαρχαλάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη δημιουργίας ενός ευέλικτου θεσμικού και διαδικαστικού πλαισίου για τον καταδυτικό τουρισμό που δεν θα προσκρούει στη γραφειοκρατία και τις αγκυλώσεις του κρατικού μηχανισμού.
Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο ακαδημαϊκός και διακεκριμένος φυσικός σε παγκόσμιο επίπεδο κ. Δημήτρης Νανόπουλος που αφιέρωσε μέρος της ομιλίας του στο Ναυάγιο και το Μηχανισμό των Αντικυθήρων, προτρέποντας τους παριστάμενους Δημάρχους να κάνουν "ηράκλεια προσπάθεια για την υπερνίκηση της γραφειοκρατίας".
Η καταδυτική βιομηχανία γνωρίζει εξαιρετική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, με παραπάνω από 25 εκατομμύρια αυτοδύτες το χρόνο. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δημοσιοποιεί η European Underwater Federation εκτιμάται ότι στην Ευρώπη υπάρχουν πάνω από 3,5 εκατομμύρια ενεργοί δύτες ενώ το 70% απ΄αυτούς επιλέγει μεσογειακούς προορισμούς. Ο ετήσιος τζίρος που προκύπτει από όλους αυτούς τους λάτρεις της κατάδυσης υπερβαίνει τα 2 δισ. ευρώ.
Ο καταδυτικός τουρισμός εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο οικοτουριστικών δραστηριοτήτων που προωθούνται σε θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές για την προσέλκυση τουρισμού και επενδύσεων λαμβάνοντας υπόψη ότι λειτουργεί ως κίνητρο για την ανάπτυξη της περιφέρειας, ενισχύοντας τις ήδη υπάρχουσες τουριστικές υποδομές. Αναβαθμίζει το τουριστικό προϊόν του τόπου προσελκύοντας ποιοτικό και πιστό τουρισμό, και διευρύνει τη στενή τουριστική περίοδο των παράκτιων περιοχών της χώρας.
Όλη αυτή η αυξητική τάση του καταδυτικού τουρισμού μας σε συνδυασμό με την υψηλή τουριστική ανάπτυξη της Ελλάδας οδήγησε στη δημιουργία του Δικτύου Νήσων Ενάλιων Διαδρομών «ΕΝΑΛΙΟΝ», σε μία προσπάθεια να υπάρξει μεγαλύτερη οργάνωση. Στο δίκτυο αυτό συμμετέχουν τα νησιά Ελαφόνησος, Κέα, Κύθηρα, Καστελόριζο, Νίσυρος, Οινούσες, Σκύρος και Ψαρά.
Στο περιθώριο της εκδήλωσης ο Δήμαρχος Κυθήρων είχε συνομιλία με την Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου κα. Ανδρονίκη Θεοτοκάτου, η οποία εξήρε την προσπάθεια του Δήμου μας και των υπαλλήλων του σχετικά με την πιστή τήρηση των νόμιμων διαδικασιών πληρωμής δαπανών, με τον Δήμαρχο να τονίζει πως ακόμα και αν υπάρχουν λάθη ή παραλείψεις, αυτά οφείλονται στις δαιδαλώδεις διαδικασίες και την πολυνομία και επουδενί σε δόλο ή σκοπιμότητα.