Αρχική  |  ο Δήμος  |  Επικοινωνία

Δελτίο Τύπου - 3/10/2017

Συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο το μεσημέρι της Δευτέρας 2/10 υπό την προεδρία του κ. Λάζαρου Βέζου. Τα θέματα ημερήσιας διάταξης ήταν 11 και υπήρχαν και 2 θέματα προ ημερησίας διατάξεως. 
Κυριάρχησε το ζήτημα των ταμειακών διαθεσίμων του Δήμου τα οποία η Κυβέρνηση ζητεί να μεταφερθούν στην Τράπεζα της Ελλάδος σύμφωνα με την γνωστή Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του 2015. Η σχετική εγκύκλιος του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους δεν είχε περιέλθει στο Δήμο μας μέχρι την ώρα συνεδρίασης του Δ.Σ. σύμφωνα και με σχετική βεβαίωση του Τμήματος Διοικητικών Υπηρεσιών. Επί του θέματος αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία η ταύτιση του Δήμου με τις σχετικές αποφάσεις της ΚΕΔΕ (ο κ. Φατσέας ψήφισε "παρών"). Ο Δήμος Κυθήρων δεν θα καταθέσει τα ταμειακά του διαθέσιμα στην ΤτΕ για τους εξής λόγους:
1. Η σύμβαση του Δήμου με συστημική τράπεζα είναι ενεργή και δεν μπορεί να ακυρωθεί μονομερώς καθώς περιέχει ποινικές και άλλες ρήτρες
2. Ο Δήμος δεν διαθέτει πλεονάζον ταμειακό υπόλοιπο, αλλά όλα τα χρήματα του Δήμου είναι κατανεμημένα σε δαπάνες του δημοτικού προϋπολογισμού ο οποίος έχει εγκριθεί από το Δ.Σ. και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και είναι εκτελεστέος υποχρεωτικά
3. Στο νησί δεν υπάρχει υποκατάστημα της ΤτΕ 
4. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει συνταγματικά κατοχυρωμένη αυτοτέλεια και αυτονομία, ενώ οι πόροι της θα πρέπει αποκλειστικά να διατίθενται για την τοπική ανάπτυξη και όχι για την κάλυψη της μαύρης τρύπας του δημοσίου χρέους της Χώρας
Το Δ.Σ. ενέκρινε ομόφωνα τις δράσεις τουριστικής προβολής μέχρι το τέλος του 2018, καθώς αποτελεί στρατηγική επιλογή της Δημοτικής Αρχής η πολιτική εξωστρέφειας και προβολής σε αγορές που τα χαρακτηριστικά τους αντανακλούν στα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του νησιού μας.  Έτσι, ο Δήμος μας θα συμμετάσχει στις εξής εκθέσεις τουρισμού:

Α) Στην Ελλάδα:
«Greek Travel Show 2018» που διοργανώνεται από τη ΔΕΘ – ΗELEXPO από 4 έως 6 Μαΐου 2017 στην Αθήνα.
«Philoxenia 2018» που θα πραγματοποιηθεί στην Θεσσαλονίκη από 9 – 11 Νοεμβρίου 2018.

Β) Στο Εξωτερικό:
«World Travel Market 2017» που θα πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο της Αγγλίας από 6 – 8 Νοεμβρίου 2017 με ΔΩΡΕΑΝ συμμετοχή στο χώρο που θα παραχωρήσει ο ΕΟΤ.
«ITS TT Warsaw 2017» που θα πραγματοποιηθεί στην Βαρσοβία της Πολωνίας από 23 – 25 Νοεμβρίου 2017 με ΔΩΡΕΑΝ συμμετοχή στο χώρο που θα παραχωρήσει ο ΕΟΤ.
«Ferien Messe Wien 2018» που θα πραγματοποιηθεί στην Βιέννη της Αυστρίας από 11 - 14 Ιανουαρίου 2018. με ΔΩΡΕΑΝ συμμετοχή στο χώρο που θα παραχωρήσει ο ΕΟΤ.
«FERIENMESSE ST. GALLEN 2018» που θα πραγματοποιηθεί στο Σεντ Γκαλεν της Ελβετίας από 19 – 21 Ιανουαρίου 2018 με αυτόνομο περίπτερο.
«BIT MILANO 2018» που θα πραγματοποιηθεί στο Μιλάνο της Ιταλίας από 11 - 13 Φεβρουαρίου 2018 με αυτόνομο σταντ στο περίπτερο του ΕΟΤ.
«SALON DESTINATIONS NATURE 2018», (έκθεση για την πεζοπορία), που θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι της Γαλλίας από 15 - 18 Μαρτίου 2018 με αυτόνομο περίπτερο.«TAXIDI 2018» που θα πραγματοποιηθεί στην Λευκωσία της Κύπρου από 20 – 22 Απριλίου 2018 με αυτόνομο
περίπτερο.

Επισημαίνεται ότι η δωρεάν συμμετοχή του Δήμου μας στα περίπτερα του ΕΟΤ στις εκθέσεις του Λονδίνου, της Βαρσοβίας και της Βιέννης επετεύχθη μετά από αίτημα του Δημάρχου προς την Υπουργό Τουρισμού κα. Έλενα Κουντουρά, στο πλαίσιο της ενίσχυσης του Δήμου και του νησιού μας μετά τα προβλήματα του φετινού καλοκαιριού με το ζήτημα του πλοίου και της φωτιάς. 
Επίσης το Δ.Σ. αποδέχθηκε τη μελέτη για τις νέες αθλητικές εγκαταστάσεις στο Μανιτοχώρι, που θα κατασκευαστούν με δαπάνη της Περιφέρειας Αττικής με προϋπολογισμό 510.000€. Η μελέτη για το έργο αυτό εκπονήθηκε την περίοδο 2002-2003 από τη Δημοτική Αρχή Αρτεμίου Καλλίγερου. Το έργο είχε αρχικά χρηματοδοτηθεί το 2002 από τη Γ.Γ. Αθλητισμού μέσω του Προγράμματος "Ελλάδα 2004-Δίκτυο Προπονητηρίων" και η σχετική μελέτη έγινε αποδεκτή από το Δ.Σ. με την απόφαση 278/2004, ωστόσο το έργο δεν υλοποιήθηκε ποτέ (παρά το γεγονός ότι είχε δημοπρατηθεί) με αποτέλεσμα μια πλήρως ολοκληρωμένη και εγκεκριμένη μελέτη να παραμείνει αναξιοποίητη επί σειρά ετών. Το 2015 η παρούσα Δημοτική Αρχή αποφάσισε την επικαιροποίηση των μελετών και τη λήψη όλων των αδειοδοτήσεων με τη συνδρομή τεχνικού συμβούλου εξασφαλίζοντας παράλληλα το ποσό για την εκτέλεση του έργου με ίδιους πόρους της Περιφέρειας Αττικής. Έτσι, με σοβαρή τεχνοκρατική δουλειά και υποστήριξη, ένα έργο μεγάλης σημασίας για όλο το νησί παίρνει το δρόμο της δημοπράτησης αποδεικνύοντας ότι η Δημοτική Αρχή εργάζεται μεθοδικά και σταθερά αξιοποιώντας μελέτες ξεχασμένες για πολλά χρόνια. Οι εργασίες που θα πραγματοποιηθούν αφορούν στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου χώρου άθλησης στον οικισμό «Μανιτοχώρι» Κυθήρων και περιλαμβάνουν:
  • Κατασκευή γηπέδου μπάσκετ
  • Κατασκευή χώρου υπαίθριας άθλησης με όργανα εκγύμνασης (gym park)
  • Κατασκευή εγκαταστάσεων για άλμα εις ύψος
  • Κατασκευή εγκαταστάσεων για άλμα εις μήκος
  • Κατασκευή εγκαταστάσεων για σφαιροβολία
  • Κτίριο αποδυτηρίων με ειδικά διαμορφωμένο χώρο εξυπηρέτησης Ατόμων Με Αναπηρία (ΑΜΕΑ)
  • Κτίριο με χρήση ως αναψυκτήριο
  • Περίφραξη
  • Ηλεκτροφωτισμός
  • ‘Ο,τι γενικά κριθεί απαραίτητο ως συνοδό έργο της δραστηριότητας.
Οι αθλητικές εγκαταστάσεις όπως έχουν προταθεί, πληρούν τις προδιαγραφές που ορίζει η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (γήπεδο καλαθοσφαίρισης). Ο σχεδιασμός των υπόλοιπων αθλητικών εγκαταστάσεων έγινε βάσει των οδηγιών του Συνδέσμου Ελληνικών Γυμναστικών & Αθλητικών Σωματείων (ΣΕΓΑΣ) για τα έτη 2016-2017. Η συγκεκριμένη αθλητική εγκατάσταση θα είναι η πρώτη πλήρως αδειοδοτημένη αθλητική υποδομή στο νησί μας και για πρώτη φορά θα κατασκευαστούν στο νησί χώροι προπόνησης και άθλησης για τα υποχρεωτικά αθλήματα όσων επιθυμούν να εισαχθούν στις γυμναστικές ακαδημίες και τις στρατιωτικές, αστυνομικές και πυροσβεστικές σχολές αίροντας μια χρόνια εκκρεμότητα που ταλαιπωρούσε τη νεολαία του νησιού. 
Το Δ.Σ. αποδέχθηκε επίσης τη μελέτη για 3 νέες γεωτρήσεις ύδρευσης προϋπολογισμού 80.000€. Ο προγραμματισμός, η μελέτη και η αδειοδότηση των γεωτρήσεων αυτών έγινε εξολοκλήρου από την παρούσα Δημοτική Αρχή σύμφωνα με την υπ΄ αριθμό 3215/4-7-2016 σύμβαση του Δήμου με τον Γεωλόγο κ. Μάρκο Μεγαλοοικονόμο. Προβλέπεται η ανόρυξη αρχικά τριών νέων υδρευτικών γεωτρήσεων, ενώ συνολικά ο Δήμος μας έχει λάβει άδεια για ακόμα δύο νέες γεωτρήσεις (συνολικά 5). Η χρηματοδότηση του έργου προέρχεται από ίδιους πόρους του Δήμου.
Τέλος το Δ.Σ. ενέκρινε τους απολογισμούς του Δήμου για τα έτη 2011 και 2012 καθώς και τους τριμηνιαίους πίνακες εσόδων και εξόδων μέχρι και το Β΄ τρίμηνο του 2017.