ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

 Με   ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε η επίσημη επίσκεψη του Δημάρχου Κυθήρων, κ. Θεόδωρου  Γ. Κουκούλη, στην Αυστραλία,  προσκεκλημένου  της  Κυθηραϊκής Αδελφότητος (Kytherian Association of Sydney )  του Σύδνεϋ. Σημειώνεται  ότι  είναι η πρώτη φορά που, από της ιδρύσεως  του Δήμου Κυθήρων το 1999 ,επισκέπτεται Δήμαρχος τους  χιλιάδες Ομογενείς   μας, πράγμα το οποίο προξένησε  χαρά, ενθουσιασμό και συγκίνηση στους συμπατριώτες μας, πρώτης ,δεύτερης  και τρίτης γενιάς. Ο  Δήμαρχος, ο  Σεβασμιώτατος   Μητροπολίτης, κ. Σεραφείμ, ο  οποίος ήταν επίσης προσκεκλημένος της Κυθηραϊκής Αδελφότητος και  ο π. Πέτρος   Κασιμάτης  αναχώρησαν από την Αθήνα την 18η Οκτωβρίου, και στο Σύδνεϋ αφίχθησαν την  19η Οκτωβρίου 21.30΄τοπική ώρα.

Η   υποδοχή από τους Ομογενείς μας  με επί κεφαλής τον Πρόεδρο της  Κυθηραϊκής Αδελφότητας, κ. Βρ. Κυπριώτη, ήταν ιδιαίτερα συγκινητική.  Ήταν εκεί ο κ. Γεώργιος Χατζηπλής,  η κα Μιράντα  Χατζηπλή με τον  σύζυγό της , ο κ. Γεώργιος Πούλος, η κα  Κathy  Σαμίου, το ζεύγος  Μηνά  Ραϊση,  ο Κυθηραϊκής καταγωγής  πατήρ Κων/νος  Βαρυπάτης  και  πολλοί  άλλοι.

Το Σάββατο 20/10/2012, το πρωί  εψάλη Τρισάγιο στον τάφο της αειμνήστου Ελένης Χατζηπλή, ενώ το βράδυ πραγματοποιήθηκε στο κτήριο της Αδελφότητας ( Κythera  House) στο Rockdale η επίσημη υποδοχή του Δημάρχου και του Σεβασμιωτάτου.  Μετά τις ομιλίες του Προέδρου, κ. Βρ. Κυπριώτη και του Μητροπολίτη μας, ο Δήμαρχος έλαβε τον  λόγο και, αφού ευχαρίστησε  όλους  όσους  παρευρέθησαν στην  υποδοχή,  εξήρε την εργατικότητα, την πρόοδο και την επιτυχία των Κυθηρίων της Αυστραλίας  και τόνισε ότι με την  εκεί παρουσία τους τιμούν τα Κύθηρα και την  Ελλάδα, ενώ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι  ‘’ ίσως οι  Κυθήριοι της Αυστραλίας εκδηλώνουν τα αισθήματα αγάπης για τα Κύθηρα πιο έντονα από εμάς που μόνιμα κατοικούμε στο νησί μας’’.

Μετά το πέρας των ομιλιών ακολούθησε δεξίωση με εδέσματα  που οι Κυθήριες  κυρίες είχαν ετοιμάσει , ενώ είχε την ευκαιρία να συζητήσει εκτενώς θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης  με  τον  Ελληνικής  Καταγωγής  Δήμαρχο  του  Kogarah,  κ. Νικόλα Βαρβαρή.  Η ωραία εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την καθιερωμένη λήψη αναμνηστικών   φωτογραφιών.

Στη συνέχεια, ο Δήμαρχος παρευρέθη σε εκδήλωση που διοργάνωσε η επιτροπή του  νεοαναγειρόμενου  ναού  του  Αγίου  Χαραλάμπους ,  της περιοχής “ Τhe Entrance’’, η οποία είχε ως στόχο  την   συγκέντρωση δωρεών υπέρ  της συνέχισης των εργασιών του ιερού ναού. Στην  εκδήλωση ο κ. Δήμαρχος απεύθυνε  θερμό  χαιρετισμό  στα  Ελληνικά και τα Αγγλικά τονίζοντας το χρέος όλων των Ελλήνων της Διασποράς να  κρατήσουν την ελληνική γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό ζωντανό για τις επόμενες γενιές.

Την Κυριακή 21/10/2012, ο κ. Δήμαρχος συμμετείχε, στην Θεία Λειτουργία  στην οποία χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος, κ. Σεραφείμ, στον μητροπολιτικό  ναό του Ευαγγελισμού στο Redfern. O Aρχιεπίσκοπος Αυστραλίας   κ. Στυλιανός με θερμούς λόγους καλωσόρισε τον Μητροπολίτη   και   τον  κ. Δήμαρχο, ενώ  στη συνέχεια τελέστηκε το Μνημόσυνο της κας  Ελένης  Χατζηπλή.

Την Δευτέρα 22/10/2012, πραγματοποιήθηκε επίσημη συνάντηση στο κτήριο  της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, όπου ο κ. Δήμαρχος επέδωσε  αναμνηστική πλακέτα στον Αρχιεπίσκοπο, κ. Στυλιανό, τιμώντας τον  για το σπουδαιότατο έργο που έχει επιτελέσει για τον  Ελληνισμό της Αυστραλίας και βέβαια για την  στήριξη και  διάδοση  της Ορθοδοξίας  στην μακρινή  Ήπειρο. Στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας προσέφερε γεύμα στους επισκέπτες ( Μητροπολίτη, Δήμαρχο, κ. Γ.  Χατζηπλή και π. Πέτρο) στο οποίο παρεκάθησε  και  ο  Επίσκοπος  Απολλωνιάδος, κ. Σεραφείμ. Το βράδυ της ιδίας  ημέρας  μια μεγάλη ομάδα Κυθηρίων με  επικεφαλής  τον  Πρόεδρο   της Κυθηραϊκής Αδελφότητας Σύδνεϋ συναντήθηκαν για  δείπνο στην περιοχή  Brighton   Le Sands με παρόντες τον Μητροπολίτη και τον Δήμαρχο.

Την Τρίτη  23 Οκτωβρίου ,πραγματοποιήθηκε   επίσκεψη   στο   Ορθόδοξο  Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου στην περιοχή Υellow  Stone, όπου  διαπιστώσαμε το τεράστιο έργο που επιτελεί  η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας  και στη συνέχεια επισκεφθήκαμε την περιοχή  Κatsumba. To  βράδυ στο Kythera   Ηouse o Δήμαρχος είχε εκ νέου την ευκαιρία να συναντήσει και να συνομιλήσει και με άλλους Κυθηρίους  που συνήθως βρίσκονται  εκεί συγκεκριμένες ημέρες .

Την Τετάρτη,  24 Οκτωβρίου μετά από  ξενάγηση στο κέντρο του Σύδνεϋ,  ο κ. Δήμαρχος επισκέφθηκε το Ηellenic House  που βρίσκεται στην Εlizabeth  Street, Hyde Park , όπου συναντήθηκε  με Κυθηρίους και άλλους από διάφορα μέρη της Ελλάδος  με τους οποίους κυρίως συζήτησαν θέματα γενικότερου πολιτικού  ενδιαφέροντος, όπως για την παρούσα οικονομική κρίση , τα προβλήματα οργανώσεως του Ελληνικού κράτους, τις καθυστερήσεις στις  εκδόσεις ελληνικών διαβατηρίων για τα παιδιά των ομογενών κ. άλλα.

Το απόγευμα ο κ. Δήμαρχος παρευρέθη σε εκδήλωση της Εταιρείας  του κ. Παναγιώτη Μάγειρου σε κεντρικό εκθεσιακό κέντρο  του Σύδνεϋ, ενώ το βράδυ παρεκάθησε σε δείπνο στην οικία του  κ. Παν. Μάγειρου.

Την Πέμπτη 25 Οκτωβρίου,  στο Πολιτειακό  Κοινοβούλιο, της Νέας Νότιας Ουαλίας ( N.S.W) πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Δημάρχου και του  Μητροπολίτου με τον Κυθηραϊκής καταγωγής Υπουργό  Πολιτισμού και Τουρισμού , κ. Γεώργιο Σουρή,  η συζήτηση πραγματοποιήθηκε  στην Αγγλική, η οποία υπήρξε ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και  εποικοδομητική. Στη συνέχεια ο κ. Δήμαρχος είχε συνομιλίες με  την ελληνικής καταγωγής βουλευτή του εργατικού κόμματος, κα. Σοφία Κότση (Sophie  Cotsis) η  οποία υποσχέθηκε να διαφημίσει στον κύκλο της  τα Κύθηρα ως ιδανικό  τόπο διακοπών. Ο κ. Δήμαρχος προσέφερε στον υπουργό κ. Σουρή έναν αργυρό αναμνηστικό δίσκο και στην Βουλευτή, κα. Κότση ένα  αναμνηστικό του Δήμου Κυθήρων.

Την Παρασκευή 26/10/2012,ο κ. Δήμαρχος συμμετείχε στην Θεία Λειτουργία στον κατάμεστο (περίπου 400 άτομα) ιερό ναό των Αγίων Πάντων στο Βelmore,  όπου είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με πολλούς Κυθηρίους της  περιοχής και άλλους Έλληνες. Μετά επισκέφθηκε το παρακείμενο Δημοτικό Σχολείο και Γυμνάσιο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής της Αυστραλίας όπου φοιτούν περίπου 710 μαθητές . Ο κ. Δήμαρχος συνομίλησε με πολλούς μαθητές και θαύμασε το επίπεδο  γνώσεών τους , την ευγένεια και την τάξη που τα

διέκρινε . Το   απόγευμα της ιδίας  ημέρας παρευρέθη σε επίσημη  εκδήλωση της Παμμακεδονικής  Ομοσπονδίας Αυστραλίας η  οποία  πραγματοποιήθηκε στο Πολιτειακό Κοινοβούλιο, της Ν.S.W., όπου  μεταξύ άλλων επισήμων είχε εκτενή συζήτηση  με τον Πολιτειακό Βουλευτή, κ. David Clark,  για θέματα ευρύτερου ενδιαφέροντος και ειδικότερα διμερών σχέσεων Ελλάδος – Αυστραλίας. Στην  εκδήλωση παρευρέθη επίσης ο Πρόξενος της Ελλάδος στο Σύδνεϋ, κ. Βασίλειος Τόλιος ο οποίος  απεύθυνε χαιρετισμό  στους προσκεκλημένους . Το  βράδυ ο κ. Δήμαρχος παρευρέθη στα μαθήματα παραδοσιακών   χορών που προσφέρει η Κυθηραϊκή Αδελφότητα στους νέους και τις νέες των Κυθηρίων, όπου διαπίστωσε τις  σοβαρές προσπάθειες που γίνονται για να μεταλαμπαδευθεί η Κυθηραϊκή και  Ελληνική παράδοση στις επόμενες  γενιές  των Ομογενών μας .

Το Σάββατο 27/10/2012, ο κ. Δήμαρχος επισκέφθηκε  την Καμπέρα, πρωτεύουσα της Αυστραλίας , μαζί με τον Σεβασμιώτατο, τον κ. Γ. Χατζηπλή και τον κ. Μ. Ραϊση. Στην Καμπέρα τους  υποδέχθηκε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας , κ. Paul  Λεβαντής. Το βράδυ ο κ. Δήμαρχος συμμετείχε στον Εσπερινό στον  ιερό μητροπολιτικό ναό του Αγίου Νικολάου, όπου πολλοί  Κυθήριοι  τού εξεδήλωσαν τον ενθουσιασμό , την ικανοποίηση και τη συγκίνησή τους  γιατί για πρώτη φορά Κυθήριος επίσημος επισκέπτεται την Αυστραλία  και την Καμπέρα. Αργά το βράδυ η εκεί  ελληνική Λέσχη παρέθεσε επίσημο δείπνο  στον Δήμαρχο, στον Μητροπολίτη και σε πολλούς Κυθηρίους  της πόλεως.

Τη Κυριακή 28/10/2012, μετά τη Θεία Λειτουργία στον Άγιο  Νικόλαο, ο κ. Δήμαρχος, συμμετείχε στις εορταστικές εκδηλώσεις  των Ελλήνων της στην Καμπέρας  στο   Ελληνικό Ηρώο επί τη Εθνική Επετείω  του ΟΧΙ  όπου  και κατέθεσε στεφάνι, ως επίσημος εκπρόσωπος  των Κυθήρων και των Κυθηρίων , 3ος τη τάξει μετά τον εκπρόσωπο  του Πρέσβη της Ελλάδος και τον Ύπατο Αρμοστή της Κυπριακής  Δημοκρατίας.  Στην συγκινητική εκδήλωση παρευρέθη πλήθος κόσμου , Έλληνες κάθε ηλικίας και Αυστραλοί παλαίμαχοι. Στη συνέχεια  ο κ. Δήμαρχος μετέβη  μαζί με τον κ. Λεβαντή , στο Queanbyan,  όπου  οι Έλληνες της ενορίας του Αγίου Δημητρίου είχαν οργανώσει υποδοχή  στο Πνευματικό Κέντρο του ναού στον Μητροπολίτη και  στον Δήμαρχο. Οι στιγμές ήταν ιδιαίτερα συγκινητικές , ιδίως όταν  άνθρωποι όλων των ηλικιών στο κατάμεστο Πνευματικό Κέντρο τραγουδούσαν ελληνικά τραγούδια, πολλοί  μάλιστα δακρυσμένοι. Ο Δήμαρχος επέδωσε  στον  Πρόεδρο της Ελληνικής  Κοινότητας , κ. Λεβαντή, αναμνηστική πλακέτα τιμώντας τον για την  εξαιρετική προσφορά του στον Ελληνισμό της Καμπέρας, ενώ στον  Ταμία της Κυθηραϊκής Αδελφότητας  της περιοχής , κ. Φώτη ( Phil) Σάμιο αναμνηστικό έμβλημα του Δήμου μας.

Την  Δευτέρα 29/10/2012, ο κ. Γ.  Πούλος, η κα Ματίνα Σαμίου  και η κα Kathy Σαμίου  ξενάγησαν τον Μητροπολίτη και  τον κ. Δήμαρχο σε  διάφορα αξιοθέατα του Σύδνεϋ. Έξ  άλλου, ο κ. Δήμαρχος παρεχώρησε συνέντευξη στον δημοσιογράφο κ.Θέμη Καλό, στην ελληνική εκπομπή του μεγάλου ραδιοφωνικού  δικτύου  SBS στο Σύδνεϋ όπου αναφέρθηκε σε θέματα   των Κυθήρων και της Κυθηραϊκής  παροικίας  του  Σύδνεϋ, καθώς και σε θέματα γενικότερου ενδιαφέροντος .

Την Τρίτη  30/10/2012, ο κ. Παν. Μάγειρος υποδέχθηκε τον Δήμαρχο και τον Μητροπολίτη ,καθώς και  πολλούς Κυθηρίους ομογενείς στην  επιχείρησή του, Frutex,  όπου μετά την ξενάγηση στις εγκαταστάσεις  της παρέθεσε γεύμα  στους παρευρισκομένους. Ο  κ. Δήμαρχος μετά την επίσημη προσφώνησή του  προς τον κ. Μάγειρο του πρόσφερε μετάλλιο ως αναγνώριση της προσφοράς του στα Κύθηρα. Ο κ. Μάγειρος ευχαρίστησε συγκινημένος τον Δήμαρχο και τόνισε το συνεχές ενδιαφέρον του για το νησί μας. Το απόγευμα ο κ. Δήμαρχος επισκέφθηκε με τον Πρόεδρο της  Κυθηραϊκής Αδελφότητας , κ. Β. Κυπριώτη, την Σχολή ελληνικής Μαγειρικής  στο Κοgarah,  όπου συναντήθηκε με  Κυθήριες ( 2ης και 3ης γενιάς)  που παρακολουθούσαν μαθήματα ελληνικής κουζίνας . Ο κ. Δήμαρχος συνομίλησε μαζί τους  - κυρίως στα Αγγλικά  - για διάφορα θέματα τονίζοντας κυρίως την ανάγκη  - ως μητέρες ή ως μέλλουσες μητέρες – να μεταδίδουν στα παιδιά τους τον  ελληνικό πολιτισμό.

Την Τετάρτη 31/10/2012, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Κοινωφελές   Ίδρυμα « Εστία» ( Estia   Foundation of Australia)  της  Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας πλησίον της ελληνορθόδοξης ενορίας  του Αγίου Ανδρέου στο Gladesville όπου  φιλοξενούνται παιδιά με  Ειδικές Ανάγκες. Μεταξύ των  Παιδιών που  φιλοξενούνται υπήρχαν και  Κυθηραϊκής καταγωγής. Διαπιστώθηκε  το υψηλό επίπεδο περιθάλψεως και  φροντίδας και για  μια ακόμη φορά επιβεβαιώθηκε το τεράστιο έργο της  Αρχιεπισκοπής.

Την Πέμπτη  1/11/2012 , συνεχίστηκε η επίσκεψη στα  Ιδρύματα της Αρχιεπισκοπής. Έτσι, η ξενάγηση στην «Βασιλειάδα» (St   Βasil’s Homes) στην περιοχή Lakemba, στο Lourantos  Village (Γηροκομείο και Γηριατρείο) μας  γέμισε συγκίνηση και    θαυμασμό  όχι μόνο για την συμβολή του Κυθηραϊκού στοιχείου της Αυστραλίας σε έργα ευποιϊας, π.χ. δωρεά Λουράντου για το   Lourantos Village,  αλλά και για τις αρίστης ποιότητας προσφερόμενες   υπηρεσίες    στους  ηλικιωμένους . Στη συνέχεια το ίδιο διαπιστώθηκε  και  στο   Hellenic Village (Γηροκομείο)  στην περιοχή Miranda, όπου οι  περισσότεροι τρόφιμοι συγκινήθηκαν από την επίσκεψη και από την ευκαιρία που τους δόθηκε να μιλήσουν με τον κ. Δήμαρχο.

Το ίδιο βράδυ, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Δημάρχου  και του Σεβασμιωτάτου με αντιπροσωπεία του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Αρώνη ( M. Aronis   Foundation),   κατά την οποία συζητήθηκαν οι ανάγκες   τόσο του Δήμου Κυθήρων όσο, και της  Ιεράς Μητροπόλεως, κατά ποιόν τρόπο και πόσο μπορεί  να έλθει αρωγός το  Ίδρυμα Αρώνη. Τα  μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ζήτησαν από τον κ, Δήμαρχο να τους αποστείλει λεπτομερείς εκθέσεις στην Αγγλική  για την υποστήριξη των αιτημάτων του και ο ίδιος δεσμεύθηκε  να τα πράξει σύντομα μετά την επιστροφή του στα Κύθηρα.

Την Παρασκευή, 2/11/2012, ο κ. Δήμαρχος, ο Σεβασμιώτατος , ο κ. Γ. Χατζηπλής και ο κ. Μ. Ραϊσης μετέβησαν αεροπορικώς στην Μελβούρνη. Επισκέφθηκαν τον τοπικό Επίσκοπο, Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Δέρβης κ. Ιεζεκιήλ στο  Επισκοπείο, ενώ στη συνέχεια ο κ. Δήμαρχος παρεχώρησε εφ’ όλης της ύλης ραδιοφωνική συνέντευξη στο Ρ/Σ   του Brisbane   «98,1 FM» στον δημοσιογράφο   κ. Παντελή  Κόττη, ή οποία διήρκησε περίπου 45 λεπτά και είχε  μεγάλη ακροαματικότητα όχι μόνον από κυθηρίους αλλά  και από μεγάλη μερίδα Ελλήνων της πολυπληθούς  κοινότητας της Μελβούρνης. Αργότερα επισκέφθηκε την  « Βασιλειάδα» στην περιοχή  Fawkner της οποίας επίσης  οι εγκαταστάσεις ήταν εξαιρετικού επιπέδου. Στη συνέχεια,  πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο St John’s  College στο  Preston ( Bόρεια Μελβούρνη) το οποίο είχε  μοναδικού επιπέδου εγκαταστάσεις και  πρωτόγνωρης ποιότητας μαθητικό δυναμικό .Η Χορωδία του Δημοτικού Σχολείου  τραγούδησε ύμνους και τραγούδια στα ελληνικά εκτοξεύοντας το επίπεδο  της συγκινήσεως στα ύψη. Ακολούθησε επίσκεψη στον ναό του Αγίου Χαραλάμπους στο Τemplestow ( BA Mελβούρνη) όπου εφημέριος ήταν ο π. Ηλίας Κεντρωτής, Κυθηραϊκής   καταγωγής.

Το  Σάββατο 3/11/2012, ο κ. Δήμαρχος επισκέφθηκε το Σαββατιάτικο ελληνικό  σχολείο του Αγίου  Βασιλείου στο Brunswick. Συζήτησε με  τους διδάσκοντες και τα παιδιά, διαπιστώνοντας τον αγώνα  εκπαιδευτικών και γονέων να μεταδώσουν στα παιδιά τον  ελληνικό πολιτισμό. Το φρόνημα των διδασκάλων ( εθελοντών)  ήταν ιδιαίτερα υψηλό και η ευσυνειδησία τους παράδειγμα προς μίμηση. Μετά την Μελβούρνη, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο ελληνορθόδοξο μοναστήρι της Παναγίας Γοργοεπηκόου στην πόλη Geelong (περιοχή Bell   post  Hill) στο οποίο η Ηγουμένη  ήταν Κυθηραϊκής  καταγωγής και συγκεκριμένα από τον Καραβά. Επιστρέφοντας στη Μελβούρνη επισκεφθήκαμε την Μονή του Αξιον Εστί εντός της πόλεως, αληθινό στολίδι της ελληνορθόδοξης παρουσίας στην Αυστραλία.

Την Κυριακή ,4/11/2012, ο κ. Δήμαρχος συμμετείχε  στη Θεία Λειτουργία στον  Ιερό Ναό της Αναστάσεως, της Παναγίας  Μυρτιδιωτίσσης και της Αγίας Ελέσας στο Κοgarah  του Σύδνεϋ. Ο ναός ήταν κατάμεστος  με  περισσότερους από 600 πιστούς, πολλοί από τους οποίους  Κυθήριοι. Μετά τη  Λειτουργία η  Εκκλησιαστική Επιτροπή πρόσφερε  καφέ  στο διπλανό Πνευματικό Κέντρο. Χαιρετισμό  απηύθηναν  ο Μητροπολίτης  και ο κ. Δήμαρχος , ο οποίος με έμφαση αλλά και  συγκίνηση, προέτρεψε τους παρευρισκομένους να διδάσκουν  τα  παιδιά τους και τα εγγόνια τους την γλώσσα μας και  τον πολιτισμό μας. Το απόγευμα ο κ. Δήμαρχος επισκέφθηκε  το επιβλητικό κτήριο της Όπερας του Σύδνεϋ .

Την Δευτέρα 5/11/2012, στο Gosforth, Βόρεια του Σύδνεϋ, ο κ. Δήμαρχος και ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκαν τα Μοναστήρια  της Παντάνασσας ( ανδρώο), στην περιοχή Μangove   Creek  και του  Τίμιου Σταυρού  - με μοναχές στην περιοχή Mangrove Mountain. Στο  δεύτερο μοναστήρι  μέγας δωρητής υπήρξε ο συμπατριώτης μας  Χρήστος Βαμβακάρης. Η Κυθηραϊκή δημιουργία και προσφορά  πανταχού παρούσα.

Την Τρίτη, 6/11/2012, ο κ. Δήμαρχος  μαζί με τον Πρόξενο της Ελλάδος παρευρέθη στην καθιερωμένη εκδήλωση  Κυθηρίων και άλλων ελληνίδων κυριών στο  ξενοδοχείο Χίλτον του Σύδνεϋ με την ευκαιρία  του  Μelburn Cup. Μετά το  ευγενικό καλωσόρισμα εκ μέρους της Προέδρου, ο κ. Δήμαρχος  απηύθηνε  χαιρετισμό στην Αγγλική, ο οποίος έγινε αποδεκτός με μεγάλο ενθουσιασμό από τις παρευρισκόμενες.

Το βράδυ ο κ. Δήμαρχος παρεκάθησε μαζί με τον Σεβασμιώτατο σε επίσημο δείπνο  που παρέθεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.  Στυλιανός προς τιμήν των επισκεπτών από την Ελλάδα. Ήταν επίσης παρόντες ο Επίσκοπος Απολλωνιάδος, κ. Σεραφείμ, ο π.  Κων/νος Βαρυπάτης , ο κ. Γ. Χατζηπλής κ. άλλοι. Ο Αρχιεπίσκοπος επιβεβαίωσε με τον λόγο του και την παρουσία του ότι είναι ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης ( πνευματικός και πολιτικός ) του Ελληνισμού  της  Αυστραλίας.

Την Τετάρτη, 7/11/2012, το πρωί ο Πρόεδρος της  Κυθηραίκής Αδελφότητας, κ. Βρ. Κυπριώτης , ξενάγησε τον Δήμαρχο  σε αξιοθέατα στο Σύδνευ και στην Πινακοθήκη ( Αrt Gallery). To απόγευμα  ο κ. Δήμαρχος, συνοδευόμενος από τον κυθηραϊκής  καταγωγής, πρώην  Δήμαρχο, κ. Γιάννη Κομηνό ( John Comino),  είχε συνάντηση στο Δημαρχείο  του woollahra City Council  με τον Δήμαρχο κ. Αndrew Petrie.  Ο κ.  Petrie συζήτησε διάφορα θέματα Τοπικής   Αυτοδιοίκησης με τον κ. Θεόδωρο Κουκούλη, αντάλλαξαν απόψεις για  την λειτουργία της Αυτοδιοίκησης και μετά από την δια μακρόν  συνομιλίες που είχαν, ο κ. Δήμαρχος ξεναγήθηκε στις Διοικητικές  Υπηρεσίες του Δήμου της Woollahra στο Τεχνικό Τμήμα καις στο Τμήμα  Πολεοδομίας, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη στο  Τμήμα Ελέγχου της Υπηρεσίας Καθαριότητας , στο Τμήμα Παροχής  Κοινωνικών Υπηρεσιών, στο ιδιόκτητο αθλητικό κέντρο  και στο Δημοτικό  κυλικείο. Από την λεπτομερή ξενάγηση  στους Δημοτικούς χώρους και την συζήτηση  που προηγήθηκε  ο κ. Δήμαρχος διαπίστωσε τον σύγχρονο τρόπο λειτουργίας  των Δήμων της Αυστραλίας ,  ενώ είχε την ευκαιρία να  το συγκρίνει  με το αναχρονιστικό νομοθετικό πλαίσιο που  διέπει την λειτουργία της Ελληνικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τέλος, κατά την  ξενάγηση στις Υπηρεσίες του Δήμου , ο κ. Δήμαρχος συναντήθηκε και  συνομίλησε με τρείς υπαλλήλους ( όλοι πτυχιούχοι) ελληνικής καταγωγής.

Την  Πέμπτη 8/11/2012, ο κ. κ. Δήμαρχος συμμετείχε στη  Θεία Λειτουργία  στον Ιερό  Nαό  Αγίου Σπυρίδωνος στο Marubra, ενώ μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας επισκέφθηκε το χώρο εκδηλώσεων της Ενορίας όπου 150 περίπου ηλικιωμένοι γευμάτιζαν δωρεάν , προσφορά των ενοριτών. Στο εκκλησίασμα υπήρχαν πολλοί Κυθήριοι οι οποίοι ενθουσιάστηκαν από την παρουσία του Δημάρχου. Στη  συνέχεια έγινε ξενάγηση στο παρακείμενο ελληνορθόδοξο Δημοτικό Σχολείο , όπου  τα παιδιά τραγούδησαν ελληνικά τραγούδια και τον Εθνικό  μας Ύμνο. Ακολούθως επισκεφθήκαμε το St Spyridon Collage στο Μalabar  όπου από τις  υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις   του μένει ο επισκέπτης του άφωνος. Το απόγευμα ο κ. Δήμαρχος συνοδευόμενος από τον κ. Γεώργιο Πούλο επισκέφθηκε Κυθηρίους  στους  χώρους εργασίας ή στα σπίτια τους.

Την Παρασκευή 9/11/2012, ο κ Δήμαρχος μαζί με τον κ Μιχάλη Μουλό (μέλος του Δ.Σ. της  Κυθηραϊκής  Αδελφότητας ) επισκέφθηκε την μικρή επαρχιακή πόλη Οrange,400 χλμ.περίπου βόρεια του Σύδνεϋ για να συναντήσει   Κυθηρίους της εκεί περιοχής .Επίσης επισκέφθηκε την μικρή πόλη Bathurst και στη συνέχεια επέστρεψε στο Σύδνεϋ για να παρευρεθεί στον ανοιξιάτικο χορό της Κυθηραϊκής Αδελφότητας  (Kytherian Spring Dance) στην αίθουσα εκδηλώσεων του κυρίου Γ.  Χατζηπλή στο Μarrickville.O κύριος Δήμαρχος απηύθηνε  θερμότατο πατριωτικό χαιρετισμό στους περίπου 550 Κυθηρίους τόσο στα Ελληνικά όσο και στα Αγγλικά αναφερόμενος  στην πρόοδο των Κυθηρίων στην Αυστραλία ,στην τιμή που περιποιεί στα Κύθηρα η επιτυχημένη πορεία τους ,ενώ τόνισε ότι πρέπει όλοι να μεταδίδουν στις νεότερες γενιές την πεμπτουσία του μακρόχρονου ελληνικού πολιτισμού  δίδοντάς τους νόημα ζωής. Στο τέλος ευχήθηκε ο Θεός και η Παναγία Μυρτιδιώτισσα να τους προστατεύουν και ζήτησε από τους παρευρισκόμενους να μην ξεχνούν τα Κύθηρα και την Ελλάδα. Στην συνέχεια , επέδωσε τιμητική πλακέτα στον Πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. της Κυθηραϊκής Αδελφότητας .

Το Σάββατο 10/11/2012 ,ο κύριος Δήμαρχος , ο Σεβασμιώτατος και οι κύριοι  Γ. Χατζηπλής και Μ.Ραΐσης   ταξίδευσαν αεροπορικώς για το Βrisbane. Με την φροντίδα του κ.  Peter Βαμβακάρη ο Δήμαρχος μετέβει στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου και στη συνέχεια για γεύμα στο παρακείμενο Green Club. Tο απόγευμα συμμετείχε στον εσπερινό στον ιερό ναό της Αγίας Παρασκευής με πολλούς Κυθηρίους . Στο δείπνο που παρέθεσε ο Βαμβακάρης παρεκάθησε  o Δήμαρχος του Gladstone , Kυθηραϊκής καταγωγής ,κ.Peter Corones με τον οποίο ο κ.Θ.Κουκούλης συζήτησε πολλά ενδιαφέροντα θέματα που άπτονται της Τοπικής Αυτοδιοίκησης .

Την Κυριακή 11/11/2012, ο κ. Δήμαρχος συμμετείχε στη Θεία  Λειτουργία στον ναό της Αγίας Παρασκευής  με εκπληκτικά μεγάλο αριθμό εκκλησιαζομένων, πολλοί των οποίων ήταν Κυθήριοι. Μετά την λειτουργία πραγματοποιήθηκε Λιτάνευση της εικόνας της Αγίας  Παρασκευής  γύρω από τον ναό , την οποία ο εφημέριος ζήτησε από τον κ. Δήμαρχο να την περιφέρει τιμητικά μαζί με τον κ. Μηνά Ραΐση .

Κατόπιν κατατέθηκαν στεφάνια στο Ελληνικό Ηρώο που βρισκόταν στο προαύλιο του ναού γα την επέτειο της συμμετοχής της Αυστραλίας στον  Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο (Rememberance Day). Ακολούθως σε επίσημο γεύμα που παρέθεσε η Ενορία στους επισκέπτες ενώπιον του συνόλου σχεδόν των ενοριτών , ο Δήμαρχος μετά την παρουσίασή του στο κοινό από τον κ. Νick Κομηνό  απηύθηνε θερμό χαιρετισμό (Ελληνικά – Αγγλικά) στους συνδαιτυμόνες  πολλοί εκ των οποίων ήταν Κυθήριοι, αλλά και  Αντικυθήριοι.  Στη συνέχεια πρόσφερε αναμνηστικό αργυρό δίσκο στον Πρόεδρο της Ενορίας ,Δρ. Π. Μαρέντη για την πολύχρονη ευδόκιμη προσφορά του στους εκεί  Έλληνες , ενώ στον πρόξενο της Ελλάδας στο Βrisbane ο κ.Γ.Ράπτη,  ο οποίος  επίσης ήταν παρών ,ένα αναμνηστικό του Δήμου Κυθήρων

Πραγματοποιήθηκε εξ άλλου επίσκεψη στο Γηροκομείο «Παναγία Μυρτιδιώτισσα»  και στο κτίριο του Τριφυλλείου Ιδρύματος το οποίο είχε αφήσει ως δωρεά ο Γ. Σκλάβος και το οποίο όταν κινδύνευσε να χαθεί από λάθος χειρισμούς κάποιων διαχειριστών – με προσωπικό μόχθο και κόστος    διέσωσε για το Τριφύλλειο ο κ. Γ. Χατζηπλής .

Την Δευτέρα 12/11/2012,  ο κ. Γ. Χατζηπλής παρέθεσε επίσημο αποχαιρετιστήριο γεύμα στον αναχωρούντα Σεβασμώτατο Μητροπολίτη μας στο οποίο εκτός του κ. Δημάρχου παρεκάθησαν ο Επίσκοπος Δέρβης , κ. Σεραφείμ και πολλοί  άλλοι . Το απόγευμα ο κ. Δήμαρχος συναντήθηκε στο Κythera House με συμπατριώτες μας στους οποίους μίλησε επί πολλών Κυθηραϊκών θεμάτων και  απάντησε σε πλήθος ερωτημάτων που αφορούσαν τον Δήμο Κυθήρων και όχι μόνον.

Οι παρευρισκόμενοι έμειναν ιδιαίτερα ικανοποιημένος γιατί οι απορίες τους  είχαν απαντηθεί.

Το απόγευμα συνοδευόμενος από τον κ. John Comino (Γιάννη Κομηνό) είχε μακρά συνάντηση με τη Δήμαρχο του Waverley Council, κα Sally Betts, τον Αντιδήμαρχο κ. Τony Kay και Δημοτικούς Συμβούλους , μεταξύ των οποίων και τον Ελληνικής καταγωγής κ.Bill Μουρούκα με τους οποίους συζήτησε θέματα κοινού ενδιαφέροντος , ενώ στη συνέχεια τον ξενάγησαν στις εγκαταστάσεις του Δήμου.  Aργά το βράδυ ο κ. Δήμαρχος μετέβη στο Αεροδρόμιο του Σύδνεϋ μαζί με τον Πρόεδρο της Κυθηραϊκής   Αδελφότητας , κ . Β. Κυπριώτη για να χαιρετήσουν τον Μητροπολίτη μας και τον π. Πέτρο που αναχωρούσαν για την Ελλάδα.  Σημειώνεται  ότι η συνάντηση του κ. Δημάρχου με το Δήμαρχο του Δήμου  Waverley της ευρύτερης περιοχής του Σύδνεϋ προκάλεσε ιδιαίτερο ενδιαφέρον με αποτέλεσμα την πρωτοσέλιδη δημοσίευση κειμένου την 16/11/2012 στην εβδομαδιαία εφημερίδα Eastern Suburbs   Spectator  του Σύδνεϋ με αναμνηστική φωτογραφία των δυο δημάρχων στην αίθουσα του Δημοτικού  Συμβουλίου του Δήμου  Waverley.

Την Τρίτη 13/11/2012,  ο κ. Δήμαρχος είχε  νέα συνάντηση με τον Πρόξενο της Ελλάδος στο Σύδνεϋ , ο  κ. Β. Τόλιο,  με τον οποίο εξέτασαν τρόπους επιτάχυνσης των γραφειοκρατικών διαδικασιών, ώστε τα έγγραφα των Κυθηρίων του Σύδνεϋ που αποστέλλονται στον Δήμο μας να διεκπεραιώνονται  ταχύτερα.  Το βράδυ ο κ. Δήμαρχος παρερεύθη  σε συγκέντρωση Κυθηρίων καταγόμενων από τα Λογοθετιάνικα  την οποία είχε οργανώσει ο επίσης  εκ  Λογοθετιανίκων προερχόμενος Μιχάλης Μουλός  στην  οικία του στην περιοχή  Coogee. Η ατμόσφαιρα αν και ήταν συγκινησιακά  φορτισμένη κύλισε πολύ όμορφα και έκλεισε με την υπόσχεση όλων να επισκεφθούν το ταχύτερο δυνατόν τα Κύθηρα.

Την Τετάρτη 14/11/2012, το πρωί ο κ. Δήμαρχος συνοδευόμενος από τον Μιχάλη Μουλό και Γεώργιο Πούλο επισκέφθηκαν τους επιχειρηματίες Con Poulos (Kων/νο Αναστασόπουλο) και Κώστα Γαβρίλη του οποίους και ευχαρίστησε θερμά για το έμπρακτο ενδιαφέρον τους (δωρεά χρημάτων) υπέρ της αποκατάστασης του κωδωνοστασίου και της στέγης του Αγίου  Μηνά  Λογοθετιανίκων.

Την Πέμπτη 15/11/2012 , ημέρα αναχωρήσεως του κ. Δημάρχου, τον επισκέφθηκαν στην οικία  Γ. Χατζηπλή,  όπου φιλοξενείτο , για να τον χαιρετήσουν μέλη του Δ,Σ. και απλά μέλη της Κυθηραϊκής  Αδελφότητας ,ενώ  δέχθηκε δεκάδες αποχαιρετιστήρια τηλεφωνήματα.

To  πρωϊ είχε προηγηθεί επίσκεψη του Δημάρχου στις εγκαταστάσεις του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου του Σύδνεϋ ( Τ.U.S)  όπου  ξεναγήθηκε στους χώρους διδασκαλίας και διημέρευσης των φοιτητών, καθώς και στην φοιτητική βιβλιοθήκη, ενώ παρακολούθησε μάθημα μεταπτυχιακών σπουδών στην Νομική Σχολή.

Στο Αεροδρόμιο τον συνόδευσαν , οι κύριοι  Γεώργιος Χατζηπλής , Μηνάς Ραΐσης , ο Πρόεδρος της  Κυθηραϊκής  Αδελφότητας, κ. Β. Κυπριώτης , τα μέλη του Δ.Σ. της Αδελφότητας κ. Μιχάλης  Μουλός με τη σύζυγό του , η κ. Μέτη  Κασιμάτη και άλλοι .     Αποτιμώντας ψυχρά και αντικειμενικά την επίσκεψη του Δημάρχου , κ. Θ. Κουκούλη , στην Αυστραλία αβίαστα συμπεραίνει κανείς ότι υπήρξε ιδιαίτερα επιτυχής .Επανασυνέδεσε εκατοντάδες  Κυθηρίους  κάθε  γενιάς  με  τα  Κύθηρα και  την   Ελλάδα, με τις επαφές του και τις συνεντεύξεις του  στο δίκτυο  SBS  του Σύδνεϋ και στο Ρ/Σ 98.1 FM του Βrisbane  κατέστησε γνωστά τα Κύθηρα σε ευρύ  κύκλο Αυστραλών πολιτών, εξασφάλισε το έμπρακτο  ενδιαφέρον  πολλών ,ώστε να βοηθήσουν τον τόπο μας με κάθε τρόπο,  αλλά κυρίως πρόσφερε μεγάλη χαρά και ενθουσιασμό στους  Ομογενείς μας δείχνοντάς  τους το αληθινό και πηγαίο ενδιαφέρον της Δημοτικής  Αρχής για αυτούς που αγωνίζονται καθημερινά σε τόπους  μακρινούς, τιμούν το ελληνικό όνομα και το όνομα των  Κυθήρων και βέβαια δεν ξεχνούν τον τόπο των προγόνων  τους φροντίζοντας παράλληλα να γαλουχούν τα παιδιά τους με  τα νάματα του φωτοδότη ελληνικού πολιτισμού.

Εν κατακλείδι, θα ήταν μεγάλη παράλειψη να μην εκφρασθούν θερμότατες ευχαριστίες   πρωτίστως στον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας, κ. Στυλιανό, για την πατρική του υποδοχή και φιλοξενία και στη συνέχεια  βέβαια στον κ. Γεώργιο Χατζηπλή, ο οποίος και ανέλαβε το κόστος της επισκέψεως, στο ζεύγος Μηνά  και Ελένης Ραϊση και στα τέκνα τους, στις κυρίες Δήμητρα, Μιράντα και Μαρία Χατζηπλή  μετά των συζύγων τους, στον Πρόεδρο  της Κυθηραϊκής Αδελφότητας Σύδνεϋ, κ. Βρεττό Κυπριώτη,  στην Αντιπρόεδρο κα Kathy Σαμίου, στον κ. Γεώργιο Πούλο, στον κ. Μιχάλη Μουλό και τη συζυγό του Κάρολ, στην κα Ματίνα  Σαμίου και Φωτεινή Σαμίου, στον κ. Μανώλη Σάμιο , στον  κ. Παναγιώτη Μάγειρο, τη σύζυγό του Ελένη και στα τέκνα του ,  στον κ. Νίκο Σταματάκο και τη σύζυγό του, στον κ. Μανώλη Κομπή και τη συζυγό του Ζωή , στον  κ. Γιάννη Κομηνό και σε πολλούς άλλους « ων ουκ εστίν αριθμός» για την θερμότατη φιλοξενία τους και τα αγνά αισθήματα αγάπης  που εξεδήλωσαν προς τον κ. Δήμαρχο. Ο  Δήμαρχος όχι μόνο κατά την αποχαιρετιστήρια  εκδήλωση, αλλά και  σε κάθε ευκαιρία   διαβεβαίωσε τους αγαπητούς Ομογενείς ότι είναι πάντοτε μέσα στην καρδιά μας και στη σκέψη μας ευχόμενος σ’ όλους υγεία και πρόοδο.

PHOTO ALBUM (κάντε κλικ επάνω σε κάθε μια για να την δείτε μεγαλύτερη)


Με τον αρχιεπίσκοπο κ. Στυλιανό και τον κ. Γ. Χατζηπλή

Στην αίθουσα της Κυθηραϊκής Αδελφότητας στο Σύδνεϋ

Στην οικία Γ. Χατζηπλή κατά το αποχαιρετιστήριο γεύμα

Σε συνεστίαση του Πνευματικού κέντρου Παν. Μυρτιδιώτισσα στο Kogarah

Στην Ι.Μ. Τιμίου Σταυρού στο Mangrove Mountain

Μπροστά στην Frutex με το ζεύγος Παναγιώτη και Ελένη Μαγείρου

Στην Καμπέρα με τον κ. Paul Λεβαντή

Στο Πνευματικό κέντρο του Ι. Ναού Αγίου Δημητρίου στο Queanbyan

Περίπτερο της Κυθηραϊκής Αδελφότητας σε εκδήλωση στο Σύδνεϋ για την 28η Οκτωβρίου

Με εκπαιδευτικούς του St. Spyridon College στο Σύδνεϋ

Με αριστούχους μαθητές στο St. John’s College στο Preston

Με τον κ. Παναγιώτη Μάγειρο στην εταιρία του, Frutex

Στον Ι. Ναό Παναγίας Μυρτιδιώτισσας στο Kogarah

Στη Μελβούρνη στο κολλέγιο Αγίου Ιωάννη με τον επίσκοπο κ. Ιεζεκιήλ

Στη Μελβούρνη με τον Επίσκοπο κ. Ιεζεκιήλ

Στην Ι. Μονή “Αξιον Εστί” στη Μελβούρνη

Στον Ι. Ναό Παναγίας Μυρτιδιώτισσας στο Kogarah

Στην Ι. Μονή Παντάνασσας στο Mangrove Creek

Στην Ι. Μονή Γοργοεπηκόου στο Geelong Μελβούρνης

Με την διευθύντρια στου του Σαββατιάτικου σχολείου του Αγ. Βασιλείου στη Μελβούρνη (Brunswick)

Δείπνο με τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας , κ. Στυλιανό

Αναμνηστική φωτογραφία με μικρούς μαθητές στο St. Spyridon College

Σε αίθουσα με μαθητές του Δημοτικού σχολείου St. Spyridon

Στη γέφυρα του Σύδνεϋ με τον πρόεδρο της Κυθηραϊκής Αδελφότητας στο Σύδνεϋ κ. Β. Κυπριώτη
 
Ομιλών στην Κυθηραϊκή Αδελφότητα σε Κυθήριους
 
Ο κ. Δήμαρχος επιδίδοντας αναμνηστικό αργυρό δίσκο στον Δρ. Π. Μαρέντη


Λιτανεία έξω από τον Ι.Ναό Αγ. Παρασκευής Μπρίσμπεϊν

Εντός του κτηρίου του Τριφυλλείου Ιδρύματος στο Μπρίσμπεϊν

Στο γηροκομείο Παν. Μυρτιδιώτισσα στο Μπρίσμπεϊν

Στον Ανοιξιάτικο χορό της Κυθηραϊκής αδελφότητας

Στο κτήριο της Κυθηραϊκής Αδελφότητας Σύδνεϋ

Ο κ. Δήμαρχος ομιλών σε συνεστίαση στον Ι. Ναό Παρασκευής Μπρίσμπεϊν

Με τον κ. Ρ. Βαμβακάρη στο ναό του Αγίου Γεωργίου

Με τον Δήμαρχο του Gladstone κ. P. Corones

Με τον πρόξενο της Ελλάδος στο Μπρίσμπεϊν κ. Γ. Ράπτη

Στην οικία Μιχάλη Μουλού στο Coodgie του Σύδνεϋ
       

Στην σχολή μαγειρικής στο Σύδνεϋ

Απευθύνοντας χαιρετισμό στο Πνευματικό κέντρο του Ι. Ναού Παναγίας Μυρτιδιώτισσας στο Kogarah

Με τον κ. P.Corones Δήμαρχο του Gladstone

Ο κ. Δήμαρχος ομιλών στην Κυθηραϊκή Αδελφότητα Σύδνεϋ

Με τον Πρόξενο της Ελλάδος στο Σύδνεϋ κ. Β.Τόλιο