Αρχική  |  ο Δήμος  |  Επικοινωνία

Δελτίο Τύπου - 9/10/2012

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στα Κύθηρα και συγκεκριμένα στην αίθουσα του Κυθηραϊκού Συνδέσμου στη Χώρα την 6-7η Οκτωβρίου το 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μικρών Νησιών το οποίο διοργάνωσε ο Δήμος Κυθήρων, υπό την αιγίδα και χορηγία της Αντιπεριφέρειας Νήσων Αττικής και την συμπαράσταση του Ελληνικού Δικτύου Μικρών Νησιών ( Ε.Δ.Μ.Ν). Την δαπάνη ανέλαβαν από κοινού ο Δήμος μας και η Αντιπεριφέρεια, ενώ το Ε.Δ.Μ.Ν. ασχολήθηκε κυρίως με τα διαδικαστικά της διοργάνωσης από την Αθήνα. Την 5η Οκτωβρίου αφίχθησαν στα Κύθηρα οι σύνεδροι, ( εισηγητές και συμμετέχοντες) , ενώ οι εργασίες του Συνεδρίου διεξήχθησαν το Σάββατο και την Κυριακή.
Την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου θέμα του οποίου ήταν « Μικρά Νησιά: ο πλούτος της Χώρας. Νησιωτικότητα, Ανταγωνιστικότητα, Ανάπτυξη», κήρυξε ο Δήμαρχος Κυθήρων, κ. Θεόδωρος Γ. Κουκούλης. Στη συνέχεια υπήρξε αφιέρωμα στον πρόωρα χαμένο Δήμαρχο Τήλου, Τάσο Αλιφέρη ενώ εισηγητές ιδιαίτερα σημαντικών και επίκαιρων θεμάτων ήταν ο Ευρωβουλευτής και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου , κ. Γιώργος Σταυρακάκης, ο Ευρωβουλευτής και Μέλος της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Σπύρος Δανέλλης, ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Αττικής, κ. Δημήτρης Κατσικάρης, ο Πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου, κ. Γρηγόρης Τσάλτας, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, κ. Βασίλης Κορκίδης, ο Δήμαρχος Κέας, κ. Αντώνιος Δεμένεγας, ο Δήμαρχος Μεγανησίου, κ. Ευστάθιος Ζαβιτσάνος, η Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης, κα. Αλέξια Νικηφοράκη, η κα. Αναστασία Πανοπούλου, Ειδική Σύμβουλος του Υπουργού
Ναυτιλίας και Αιγαίου, ο κ. Γεώργιος Τελώνης, Πρόεδρος του ΗΑΤΤΑ, η κα. Χρύσα Παλάση, ειδική σύμβουλος σε θέματα κρουαζιέρας και ο κ. Αναστάσιος Γκόβας ειδικός για τις μεταφορές με υδροπλάνα και για τα υδατοδρόμια.
Μετά το πέρας των εισηγήσεων υπήρξαν καίριες παρεμβάσεις από πολλούς συνέδρους και επακολούθησε ιδιαίτερα εποικοδομητική συζήτηση. Την Κυριακή πραγματοποιήθηκε η ετήσια Γενική Συνέλευση των μελών του Eλληνικού Δικτύου Μικρών Νησιών, όπου αποφασίστηκε μεταξύ των άλλων η σύσταση διαφόρων επιτροπών για περαιτέρω μελέτη- με στενό χρονοδιάγραμμα - των προβλημάτων των Μικρών Νησιών και διαμόρφωση προτάσεων προς συγκεκριμένα Υπουργεία , προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Περιφερειών. Επί πλέον, αποφασίστηκε οι εργασίες του 6ου Πανελληνίου Συνεδρίου του ΕΔΜΝ να πραγματοποιηθούν στα ακριτικά Ψαρά.
Στις εργασίες του Συνεδρίου συμμετείχαν Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι, Πρόεδροι Δημοτικών Συμβουλίων από διάφορα νησιά, όπως οι Δήμαρχοι Λειψών, Χάλκης, Παξών, Σαλαμίνας, Ελαφονήσου, Κέας, Μεγανησίου, Ιθάκης, οι Αντιδήμαρχοι Σπετσών, Καλάμου Λευκάδας, Μικρών Κυκλάδων, Μήλου, Ύδρας, Αγκιστρίου, Νάξου – Δονούσας, Καστού, οι Πρόεδροι των Δημοτικών Συμβουλίων Τήλου και Πόρου, καθώς και Δημοτικοί Σύμβουλοι από άλλα μικρά νησιά. Εξ άλλου, τίμησαν με την παρουσία τους το Συνέδριο ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Θεόδωρος Δρίτσας, ο Πρόεδρος του Κ.Ι.Π.Α., καθηγητής κ. Γεώργιος Κασιμάτης, το στέλεχος της Γραμματείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Ιωάννης Λατούδης, ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά κ. Ανδριανός Μιχάλαρος, η κα. Μάγδα Λαΐου Μέλος του Δ.Σ. του ΗΑΤΤΑ και πολλοί τοπικοί παράγοντες.
Χαιρετισμό, εκδηλώνοντας το ενδιαφέρον τους και ευχόμενοι Καλή Επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου, απέστειλαν οι Υπουργοί , κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος και κ. Νότης Μυταράκης, οι Βουλευτές , κ. Κώστας Κατσαφάδος και κ. Παναγ. Μελάς, ο Γ. Γρ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, κ. Δημήτρης Καλογερόπουλος, Ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων ,κ. Σπύρος Σπύρου, οι Δήμαρχοι Πειραιώς, κ. Βασ. Μιχαλολιάκος, Χαϊδαρίου, κ. Δημήτρης Μαραβέλιας, Πόρου, κ. Δημήτρης Στρατηγός, Ύδρας , κ. Άγγελος Κοτρώνης, Αγκιστρίου , κ. Γιάννης Αθανασίου, Αγίου Ευστρατίου, κ. Χ. Μακρής, Κάσου, κ. Δ. Ερωτόκριτος ,ο Πρόεδρος του Τριφυλλείου Ιδρύματος , κ. Εμμανουήλ Καλοκαιρινός, ο Πρόεδρος της Εταιρείας Κυθηραϊκών Μελετών, καθηγητής κ. Νίκος Πετρόχειλος και ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου του Κυθηραισμού, κ. Ηλίας Μαρσέλος.
Επίσης, θερμές ευχαριστίες οφείλονται τόσο στον κ. Γεώργιο Κασιμάτη, ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου Philoxenia για την δωρεάν παραχώρηση πέντε δωματίων για φιλοξενία των Ευρωβουλευτών , του Αντιπεριφερειάρχη και δύο ακόμη συνέδρων , όσο και στον κ. Ιππόλυτο Πρέκα για δωρεάν παραχώρηση δικής του εκδόσεως διαφημιστικού υλικού για τους συνέδρους.
Αναμνηστικές πλακέτες – επί τη διοργανώσει του Συνεδρίου- δόθηκαν στους Αντιπεριφερειάρχη Νήσων, κ. Δημήτρη Κατσικάρη, στον Δήμαρχο Κυθήρων, κ. Θεόδωρο Κουκούλη, στον Πρόεδρο του Ε.Δ.Μ.Ν., κ. Ελευθέριο Κεχαγιόγλου και στον γιό του εκλιπόντος Δημάρχου Τήλου, κ. Σπ. Αλιφέρη, ο οποίος ειδικά πραγματοποίησε το ταξίδι του στα Κύθηρα με την οικογένειά του για να παρευρεθεί στο αφιέρωμα που έγινε στον πρόωρα χαμένο Τάσο Αλιφέρη. Εξ άλλου, ο Δήμαρχος Κυθήρων επέδωσε στον Πρύτανη του Παντείου, καθηγητή κ. Γρ. Τσάλτα, το αναμνηστικό μετάλλιο του Δήμου για το συνεχές ενδιαφέρον του και την προσφορά του στα Κύθηρα μέσω των εκπαιδευτικών σεμιναρίων που κατ’ έτος διοργανώνει στο νησί μας.
Τέλος, σημειώνεται ότι η επιτυχία του Συνεδρίου υπήρξε μεγάλη, αφού οι αποφάσεις του θα αποτελέσουν την επίσημη θέση των Ελληνικών Μικρών Νησιών τόσο προς την Ελληνική Κυβέρνηση όσο και προς τα Ευρωπαϊκά όργανα διεκδικώντας έτσι ένα πραγματικά καλύτερο μέλλον για τους κατοίκους αυτών των νησιών. Δυστυχώς όμως η παρουσία του Κυθηραϊκού κοινού στις εργασίες του Συνεδρίου ήταν περιορισμένη, αν και το απόγευμα του Σαββάτου η προσέλευση ήταν ικανοποιητική.