Αρχική  |  ο Δήμος  |  Επικοινωνία

 Δελτίο Τύπου - 15/12/2011

ΔΗΜΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Έληξε η προθεσμία που η Εκτελεστική  Επιτροπή του Δήμου είχε θέσει σε δημόσια διαβούλευση την Α' φάση του επιχειρησιακού προγράμματος του Δήμου για την περίοδο 2012-2014. Στο διάστημα αυτό φάνηκε ότι δεν έγινε κατανοητό από ορισμένους γιατί γίνεται αυτή διαδικασία καί με  ποιό σχέδιο συντάχθηκε το πρόγραμμα. Η Εκτελεστική Επιτροπή του Δήμου αποφάσισε  να παραταθεί για μιά ακόμη εβδομάδα η περίοδος διαβούλευσης και παράλληλα με αυτή την ανακοίνωση να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις, για την Α' φάση, τον Στρατηγικό Σχεδιασμό, καθώς  και τις επόμενες φάσεις του Προγράμματος.

 Η δημόσια διαβούλευση http://www.kythira.gr/pages/facilities/epix.htm έχει σκοπό στην συλλογή σχολίων, απόψεων, θέσεων και προτάσεων μέσα σε κανόνες ευπρέπειας που είναι τα εργαλεία του δημοκρατικού διαλόγου. Η δομή του Επιχειρησιακού Προγράμματος είναι δεδομένη και ίδια για όλους τους Δήμους, βασίζεται στο σχέδιο (οδηγός) που πρότεινε η πρώην ΚΕΔΚΕ με την βοήθεια της ΕΕΤΑΑ  και έχει συγκεκριμένα κεφάλαια που πρέπει να αναπτυχθούν.

 Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα έχει δυο φάσεις :

Α. Στρατηγικός Σχεδιασμός  Σε αυτήν την  ενότητα παρουσιάζεται η στρατηγική του Δήμου και οι αναπτυξιακές προτεραιότητές του, σε εναρμόνιση με τις κατευθύνσεις αναπτυξιακού σχεδιασμού, σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο. Η στρατηγική εστιάζει στη βελτίωση του τρόπου λειτουργίας των υπηρεσιών του Δήμου ( γίνεται περιγραφή και αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης), προς την κατεύθυνση της καλύτερης και ταχύτερης εξυπηρέτησης του πολίτη και της αποτελεσματικότητάς τους στην ανάληψη έργων και δράσεων. Θεωρείται δεδομένο ότι η τοπική ανάπτυξη του Δήμου και η εσωτερική ανάπτυξή του, ως οργανισμού, είναι ζητήματα αλληλένδετα και αλληλοεξαρτώμενα. Δεν μπορεί να επιτευχθεί τοπική ανάπτυξη αν δεν αναπτυχθούν ο Δήμος και τα Νομικά του Πρόσωπα ως οργανισμοί, και από την άλλη η εσωτερική -οργανωτική- ανάπτυξη είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη σε τοπικό επίπεδο. Ο ολοκληρωμένος προγραμματισμός των δράσεων και των πολιτικών που χρειάζεται ο Δήμος περιλαμβάνει τον καθορισμό Στρατηγικών Στόχων, που καλύπτουν όλες τις εκφάνσεις τις οικονομικής και κοινωνικής ζωής των πολιτών του Δήμου και της οργάνωσης του Δήμου Κυθήρων, ως φορέα.

 Το προτεινόμενο αναπτυξιακό Όραμα του Δήμου Κυθήρων δεν αποτελεί αόριστη συνισταμένη κάποιων γενικών επιδιώξεων, αλλά αντικατοπτρίζει συγκεκριμένη αναπτυξιακή στρατηγική, απολύτως προσαρμοσμένη και συμβατή τόσο με την εξειδικευμένη φυσιογνωμία όσο και με τις ιδιαίτερες ανάγκες του Δήμου. Οι Άξονες της αναπτυξιακής στρατηγικής του Δήμου συνίστανται στους ακόλουθους τέσσερεις:

Περιβάλλον και Ποιότητα Ζωής

Κοινωνική Πολιτική. Παιδεία, πολιτισμός και αθλητισμός

Τοπική οικονομία και Απασχόληση

Βελτίωση της Διοικητικής ικανότητας του Δήμου

 Οι συγκεκριμένοι Άξονες προβλέπεται, σύμφωνα με εγκύκλιες οδηγίες του ΥΠΕΣ, να εξειδικευτούν στην επόμενη φάση του Επιχειρησιακού Προγράμματος κατόπιν περαιτέρω μελετητικής επεξεργασίας και σχετικών διαβουλεύσεων σε υπηρεσιακό και διοικητικό επίπεδο.  

 Β. Επιχειρησιακός και Οικονομικός Προγραμματισμός : Εξειδικεύεται σε

 Τριετή Προγραμματισμό των Δράσεων  και περιλαμβάνει την παρουσίαση, την ιεράρχηση και τον προγραμματισμό των δράσεων ανά άξονα, μέτρο, γενικό στόχο, έργο, ενώ παράλληλα  εκτιμώνται τα έσοδα του Δήμου και των Νομικών Προσώπων του, ανά πηγή χρηματοδότησης, για κάθε έτος της επόμενης τριετίας. Καταρτίζεται συγκεντρωτικός πίνακας και σε ξεχωριστή ενότητα  γίνεται αναλυτικός προγραμματισμός των δράσεων πρώτης προτεραιότητας. Τέλος παρατίθενται

οι δείκτες παρακολούθησης και αξιολόγησης του προγράμματος.

Σε ό,τι αφορά την Βιβλιογραφία, αναφέρεται πάντα στο τέλος  ενός  έργου, στην προκειμένη περίπτωση μετά τον Οικονομικό Προγραμματισμό που δεν έχει κατατεθεί ακόμη προς δημοσίευση. Μετά τα αρνητικά σχόλια που είδαν το φως της Δημοσιότητας, από την δημοτική παράταξη της ελάσσονος αντιπολίτευσης, παραθέτουμε  τις πηγές για όσους κατάλαβαν ότι το έργο έχει ολοκληρωθεί.

 

 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

 

  • Οδηγός κατάρτισης Επιχειρησιακών Προγραμμάτων Ο.Τ.Α., ΥΠΕΣ, ΕΕΤΑΑ,
  • Θεσμικό Πλαίσιο Υλοποίησης των Επιχειρησιακών Σχεδίων ΟΤΑ, ΥΠΕΣ
  • Σχέδιο Νόμου ΡΣΑ Αθήνας / Αττικής 2021 – Οκτώβριος 2011
  • Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς 2007 – 2013 ΕΣΠΑ ,
  • ΠΕΠ Αττικής
  • Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΣΣΑΑ) 2007-2013
  • Jessica (Joint European Support for Sustainable Investment in City Areas – Κοινή ευρωπαϊκή υποστήριξη για βιώσιμες επενδύσεις σε αστικές περιοχές)
  • ΥΠ.ΕΣ.Δ.Δ.Α / Γ.Γ.Δ.Δ., Κοινό πλαίσιο αξιολόγησης - ΚΠΑ, Αθήνα  Ν.3230 / 2004 : Καθιέρωση συστήματος διοίκησης με στόχους, μέτρηση της αποδοτικότητας και άλλες διατάξεις, ΦΕΚ Α' 44/11.02.2004  ΔΙΠΑ/Φ.4/οικ.7323/5-4-2008 της Διεύθυνσης Ποιότητας και Αποδοτικότητας της Γενικής γραμματείας δημόσιας διοίκησης και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης «Ανάπτυξη Συστήματος Στρατηγικής Διοίκησης»
  • EUROPEAN COMMISSION / EuropeAid Co-operation Office, 2001, Project cycle management manual
  • Προϋπολογισμοί και Τεχνικά Προγράμματα του Δήμου Κυθήρων
  • Χωρική ανάλυση και οπτικοποίηση της πληθυσμιακής εξέλιξης των Κυθήρων Μυρίδης, Μ., Νάκος, Β. και Φιλιππακοπούλου, Β.Πρακτικά Α΄ Διεθνούς Συνεδρίου Κυθηραϊκών Μελετών,Κύθηρα: Μύθος και Πραγματικότητα, Κύθηρα, 28-29 Σεπτ., 2000, σελ. 251-259.
  • Ιστοσελίδες (ενδεικτικά) www.kythira.gr  www.kithera.gr  www.trifilio.gr www.visitkythera.gr http://ec.europa.eu/regional_policy http://www.eib.org www.greektourism2020.gr http://www.kytheraismos.gr http://kytheraismos.blogspot.com http://snsstamoskal.blogspot.com
  • Επιχειρησιακά Προγράμματα Δήμων διαφόρων των χρονικών περιόδων όλης της Ελλάδος
  • Προτάσεις Φορέων και Πολιτών στα πλαίσια της Διαβούλευσης (περιμένουμε)

 Αντί λοιπόν  την Γκεμπελική μέθοδο: «Ρίξε μπόλικη λάσπη, κάτι θα μείνει» από τον εκπρόσωπο της «Πρωτοβουλίας» σε εφημερίδες κλπ., περιμένουμε να ακολουθηθεί η ορθή μέθοδος με προτάσεις που θα σταλούν στο Δήμο, επί του Στρατηγικού σχεδιασμού, δηλαδή  της Α΄ Φάσης του Επιχειρησιακού Προγράμματος του Δήμου μας.

Και επειδή εμείς θέλουμε προτάσεις , στο  depitropi@kythira.gr  παρατείνουμε τη διάρκειά της Δημόσιας Διαβούλευσης, που  λήγει σήμερα για άλλη μία βδομάδα μέχρι 20-12-2011.

 

 Η Εκτελεστική Επιτροπή