Υπηρεσίες υδροδότησης στα Κύθηρα & τα Αντικύθηρα
Κατά το φετινό υδρογεωλογικό έτος (Σεπτέμβριος 2020 – σήμερα), η λειψυδρία συνεχίστηκε στο νησί μας (και στο μεγαλύτερο μέρος της Χώρας) καθώς οι βροχοπτώσεις ήταν όχι μόνο πολύ χαμηλότερες από τις συνήθως αναμενόμενες, αλλά κυρίως ραγδαίες και με μεγάλα διαστήματα ανομβρίας με αποτέλεσμα την ανεπαρκή τροφοδότηση του υδροφόρου ορίζοντα και συνακόλουθα την μείωση της απόδοσης των γεωτρήσεων.
Η σημερινή Δημοτική Αρχή, αναλαμβάνοντας τη διοίκηση του Δήμου το Σεπτέμβριο του 2014, κατέστρωσε ένα σαφές και συγκεκριμένο σχέδιο έργων ύδρευσης, με ξεκάθαρες προτεραιότητες προκειμένου να αντιμετωπίσει τα χρόνια προβλήματα επάρκειας νερού στο νησί. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι το 2015-6, κεντρικοί και μεγάλοι οικισμοί όπως το Λιβάδι, οι Καρβουνάδες, ο Κάλαμος, η ευρύτερη περιοχή Δρυμώνα-Καλησπεριανίκων-Πιτσινιανίκων, η Αγία Πελαγία κ.λπ. αντιμετώπιζαν οξύτατο πρόβλημα ύδρευσης σχεδόν καθ΄ όλη τη διάρκεια του θέρους είτε λόγω της μικρής χωρητικότητας των δεξαμενών, είτε λόγω της παλαιότητας του δικτύου και των συχνών βλαβών, που αντιμετωπίζονταν αποσπασματικά και χωρίς επαρκές σχέδιο.
Η σημερινή Δημοτική Αρχή, προτεραιοποιώντας τις ανάγκες, χρηματοδότησε και εκτέλεσε δεκάδες έργα ύδρευσης αξιοποιώντας πόρους από την Περιφέρεια, το ΠΔΕ, ακόμα και από ιδιωτικά ιδρύματα. Ενδεικτικά αναφέρουμε: νέα δίκτυα πολλών χιλιομέτρων, νέες δεξαμενές μεγάλης χωρητικότητας, νέες γεωτρήσεις, αξιοποίηση παλαιών ανενεργών γεωτρήσεων, παραλλαγές δικτύων σε προβληματικά σημεία με συνεχείς βλάβες, καθαρισμός-στεγάνωση-αναβάθμιση όλων των δεξαμενών και αντλιοστασίων (δεν είχαν καθαριστεί-στεγανωθεί επί χρόνια) κ.λπ. Τα έργα αυτά, οδήγησαν σε άμεσα αποτελέσματα: η επάρκεια πόσιμου ύδατος αυξήθηκε κατακόρυφα και οι διακοπές μειώθηκαν συντριπτικά (ή και εκμηδενίστηκαν) σε μεγάλους οικισμούς (π.χ. Κάλαμος, Λιβάδι, Καρβουνάδες και γύρω οικισμοί κ.λπ.). Με την ολοκλήρωση του έργου του τηλεχειρισμού των δικτύων έχουμε εξοικονομήσει χιλιάδες κυβικά μέτρα νερού και έχουμε τη δυνατότητα να παρακολουθούμε τις στάθμες των δεξαμενών σε πραγματικό χρόνο χωρίς την κατασπατάληση εργατοωρών του ελάχιστου προσωπικού. Με την ετήσια εργολαβία για την αποκατάσταση των βλαβών, οι βλάβες αντιμετωπίζονται στην συντριπτική τους πλειοψηφία εντός ολίγων μόλις ωρών. Με την ολοκλήρωση της αντικατάστασης των υδρομέτρων με τα νέα ψηφιακά θα μειωθούν δραστικά οι απώλειες νερού και θα εντοπισθούν οι υπάρχουσες υδροκλοπές.
Υπάρχουν, ωστόσο, συγκεκριμένες περιοχές στο νησί, που είτε λόγω υψομέτρου, είτε λόγω παλαιότητας των δικτύων και πτώσης της απόδοσης των γεωτρήσεων, αντιμετώπιζαν ανέκαθεν πρόβλημα υδροδότησης κατά τους θερινούς μήνες. Οι περιοχές αυτές είναι καταρχήν όσοι οικισμοί υδρεύονται από την δεξαμενή στη θέση «Σκληρή» (Αρωνιάδικα, Αλοϊζιάνικα, Κυπριωτιάνικα, Φριλιγκιάνικα), το Πάνω Στραπόδι και μέρος του Ποταμού, της Αγ. Πελαγίας και των Λογοθετιανίκων. Η οριστική επίλυση του προβλήματος υδροδότησης των οικισμών αυτών, δεν γίνεται ούτε με ευχολόγια, ούτε με ειρωνικές στιγμιαίες αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αντιδράσεις που κατηγορούν συλλήβδην τους πάντες και τα πάντα αγνοώντας σημαντικές παραμέτρους του ζητήματος. Για την οριστική επίλυση των προβλημάτων αυτών απαιτούνται μεγάλα έργα ύδρευσης, που προκύπτουν από εξειδικευμένες μελέτες και κυρίως χρειάζονται σημαντικές χρηματοδοτήσεις που είναι αδύνατον να καλυφθούν από τους ίδιους πόρους του Δήμου. Στο σημείο αυτό υπενθυμίζουμε ότι όλες οι δαπάνες στην ύδρευση είναι ανταποδοτικές, δηλαδή ο Δήμος υποχρεούται να δαπανά για έργα ύδρευσης μόνο τα ποσά που εισπράττει από τους λογαριασμούς κατανάλωσης. Συνεπώς η απλουστευτική άποψη «μην ασφαλτοστρώσετε τους δρόμους ή μην φτιάξετε ένα γήπεδο για να λύσετε το πρόβλημα της ύδρευσης» δεν ισχύει, καθώς η ύδρευση είναι ανταποδοτική υπηρεσία και όλα τα αντίστοιχα έργα πρέπει να χρηματοδοτούνται είτε από τα αντίστοιχα έσοδα είτε από έκτακτες εξωτερικές χρηματοδοτήσεις αποκλειστικά για τον σκοπό αυτό. Επιπλέον, μεγάλο μέρος ευθύνης για τις φετινές διακοπές υδροδότησης έχει και ο ΔΕΔΔΗΕ σε κεντρικό επίπεδο (και όχι σε τοπικό, καθώς οι υπάλληλοι του ΔΕΔΔΗΕ στο νησί αποτελούν πολύτιμους συμπαραστάτες μας), καθώς η διαρκής πτώση τάσης των τελευταίων ημερών προκάλεσε πολυάριθμες βλάβες σε κομβικά αντλιοστάσια με αποτέλεσμα την απώλεια μεγάλων ποσοτήτων νερού, κυρίως κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Όπως είναι γνωστό, έχουμε ήδη εξασφαλίσει μέσω της Περιφέρειας την χρηματοδότηση 3 μονάδων αφαλάτωσης στην Αγ. Πελαγία (600κ.μ./ημέρα) και το Διακόφτι (300κ.μ./ημέρα), μετά την λειτουργία των οποίων, οι γεωτρήσεις που σήμερα υδρεύουν την Αγία Πελαγία θα παροχετευθούν στην ευρύτερη περιοχή του Ποταμού και οι γεωτρήσεις που σήμερα υδρεύουν τον οικισμό του Διακοφτίου θα παροχετευθούν στην ευρύτερη περιοχή Φριλιγκιανίκων-Αρωνιαδίκων και των πέριξ οικισμών. Επιπλέον, στο πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» έχουμε υποβάλλει έργα ύδρευσης συνολικού προϋπολογισμού (Πρόσκληση ΑΤ01) 3.346.138€ που αφορούν νέα δίκτυα ύδρευσης μήκους περίπου 25 χιλιομέτρων σε όλο το νησί καθώς και μονάδες αφαλάτωσης στο Καψάλι, την Παλαιόπολη και τα Αντικύθηρα. Οι μονάδες αφαλάτωσης αποτελούν την πλέον βιώσιμη λύση, που ήδη εφαρμόζεται με απόλυτη επιτυχία σε δεκάδες νησιά της Χώρας εδώ και χρόνια. Για τον Ποταμό και τα Λογοθετιάνικα, προγραμματίζεται η σύνδεση της 2ης γεώτρησης στο Πετρούνι με τη δεξαμενή του Ποταμού και το σχετικό έργο συμπεριλαμβάνεται στις προτάσεις του Δήμου μας στο πρόγραμμα ΤΡΙΤΣΗΣ.
Πρέπει να επισημάνουμε, ότι ήδη εδώ και 2 μήνες, το σύνολο των εμπλεκομένων στην ύδρευση (Αντιδήμαρχος, Προϊστάμενος Τ.Υ., υδρονομείς, υδραυλικοί και εξωτερικοί συνεργάτες), υπερβάλλουν εαυτούς, εργαζόμενοι χωρίς καμία υπερβολή άνω των 18-20 ωρών ημερησίως, μέσα σε αντίξοες συνθήκες (καύσωνας κ.λπ.) προκειμένου να ελαχιστοποιήσουν τα προβλήματα λόγω της λειψυδρίας, προβλήματα που αυξάνονται λόγω του υψηλού αριθμού τουριστικών αφίξεων της περιόδου. Στους ανθρώπους αυτούς οφείλουμε ευγνωμοσύνη και ένα μεγάλο «ευχαριστώ» και σίγουρα όχι μομφές και κατηγορίες. Το νησί διαθέτει σχεδόν 70 οικισμούς, ένα τεράστιο και δαιδαλώδες δίκτυο ύδρευσης, ιδιαίτερη γεωμορφολογία που επηρεάζει την υδροδότηση, βιώνει συνθήκες λειψυδρίας με ταυτόχρονη αυξημένη τουριστική κίνηση κατά το φετινό καλοκαίρι και είναι πραγματικός άθλος το γεγονός ότι εκ των 70 αυτών οικισμών, προβλήματα υδροδότησης (περιστασιακά και όχι μόνιμα) κατά τις τελευταίες ημέρες αντιμετωπίζουν οι 5, όταν πριν 4 μόλις χρόνια περισσότεροι από 20 οικισμοί είχαν ανεπάρκεια νερού σχεδόν κάθε Σαββατοκύριακο μέσα στο καλοκαίρι. Ο Δήμος τροφοδοτεί διαρκώς τις δεξαμενές συγκεκριμένων περιοχών με καθημερινά δρομολόγια βυτιοφόρων σε 24ωρη βάση, όμως, το νερό δεν επαρκεί λόγω μεγάλης κατανάλωσης.
Θεωρούμε αυτονόητο ότι η ύπαρξη αυτόνομων δεξαμενών, ειδικά στους οικισμούς που είναι από ετών γνωστό ότι δεν επαρκεί το νερό, θα έπρεπε να αποτελεί προτεραιότητα. Όσοι συμπολίτες μας (ιδιώτες ή επαγγελματίες) μερίμνησαν και κατασκεύασαν δικές τους δεξαμενές, δεν αντιμετωπίζουν σήμερα κανένα πρόβλημα λειψυδρίας, καθώς όταν το δημοτικό δίκτυο ύδρευσης είναι εκτός λειτουργίας, χρησιμοποιούν το αποθηκευμένο νερό των δεξαμενών τους, το οποίο είτε πληρώνεται από τα όμβρια ύδατα κατά το χειμώνα, είτε από το δημοτικό δίκτυο ύδρευσης σε περίοδο εκτός σεζόν (π.χ. Απρίλιο-Μάιο), είτε συμπληρώνεται μόλις αποκατασταθεί η δημοτική υδροδότηση. Οι δεξαμενές αυτές είναι σωτήριες ειδικά για τις ημέρες του Αυγούστου που το δίκτυο ύδρευσης υπερβαίνει τα όριά του. Εξάλλου, ο Δήμος μας διαχρονικά προτείνει προς την εκάστοτε Κυβέρνηση την θέσπιση υποχρεωτικότητας αναφορικά με τις οικιακές δεξαμενές σε όλα τα νησιά. Το πλέον πρόσφατο σχετικό έγγραφο του Δήμου μας απεστάλη στον Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Κωνσταντίνο Σκρέκα στις 08-02-2021 με αρ. πρωτ. 571. Η σχετική δαπάνη θα μπορεί να επιδοτείται από το Κράτος, εν όλω ή εν μέρει. Σε ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα, όπως αυτό του νερού, είναι αδύνατον να υπάρχει επίλυση χωρίς την εποικοδομητική συνεργασία των Αρχών με τους πολίτες. Μέρος αυτής της συνεργασίας πρέπει να είναι η πιστή τήρηση των μέτρων εξοικονόμησης νερού και φυσικά η έγκαιρη πληρωμή των οφειλών προς το Δήμο, καθώς είναι πραγματικά αδιανόητο να υπάρχουν συμπολίτες μας που ενώ δεν αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, εντούτοις οφείλουν τεράστια ποσά προς το Δήμο (συστηματικοί κακοπληρωτές) την ίδια στιγμή που έχουν διαρκείς απαιτήσεις από αυτόν. Στο πλαίσιο αυτό, η αναζήτηση κάθε νόμιμου μέσου είσπραξης των μεγάλων οφειλών προς το Δήμο θα συνεχιστεί, τόσο γιατί αυτό αποτελεί υποχρέωση των δημοτικών υπηρεσιών, όσο και για λόγους ουσιαστικούς, καθώς Δήμος χωρίς έσοδα δεν μπορεί να παράξει κανενός είδους έργο, ειδικά στον ευαίσθητο ανταποδοτικό τομέα της ύδρευσης.
Τέλος, πρέπει να γίνει σαφές ότι μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Ούτε υπάρχει κάτι περισσότερο που θα μπορούσε να γίνει άμεσα για την υδροδότηση των οικισμών που διαχρονικά αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Η βελτίωση των συνθηκών υδροδότησης σε μεγάλους οικισμούς τα τελευταία χρόνια, εντάσσεται στα απολύτως θετικά και δεν προέκυψε από τύχη. Η επίλυση του αντίστοιχου προβλήματος στους οικισμούς που εξακολουθούν να ταλαιπωρούνται περιστασιακά, δεν μπορεί να γίνει αν δεν προηγηθεί η ολοκλήρωση των μεγάλων έργων ύδρευσης που έχουν ήδη χρηματοδοτηθεί και προγραμματιστεί. Έργα μεγάλου προϋπολογισμού που η Δημοτική Αρχή κατόρθωσε να χρηματοδοτήσει και να ωριμάσει με πολύ κόπο και συνεχή δουλειά τα τελευταία χρόνια.
Ζητούμε συγνώμη από τους συμπολίτες μας που αντιμετωπίζουν ακόμη και σήμερα προβλήματα υδροδότησης, όμως, οι δυνατότητες του Δήμου για να ξεπεραστούν αυτά άμεσα είναι περιορισμένες-ελάχιστες. Το σύνολο των αιρετών και του προσωπικού πράττουν ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν και αυτό θα συνεχίσουν να κάνουν.
Ακολουθεί πίνακας ενδεικτικών έργων ύδρευσης από το 2014 μέχρι σήμερα:
2014-2021: ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΕΡΓΑ ΥΔΡΕΥΣΗΣ
- Επιχειρησιακό Σχέδιο (Master Plan) διαχείρισης υδατικών πόρων. Ο Δήμος μας διαθέτει συγκεκριμένο Επιχειρησιακό Σχέδιο πάνω στο οποίο πορεύεται, με πρόγραμμα και μεθοδικότητα, προκειμένου να ωριμάσει τα απαραίτητα έργα. Το Σχέδιο είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Δήμου.
- Εκ βάθρων συντήρηση και ανακαίνιση όλων των υποδομών ύδρευσης (δεξαμενές, αντλιοστάσια, βανοστάσια) σε 3 φάσεις (συνολικός π/υ 350.000€). Με το έργο αυτό αυξήθηκε κατά πολύ η χωρητικότητα των δεξαμενών και βελτιώθηκαν όλες οι ποιοτικές χημικές παράμετροι του πόσιμου νερού στο νησί.
- Ετήσια δημοπρασία αποκατάστασης βλαβών δικτύων ύδρευσης (74.400€/έτος). Η αποκατάσταση των βλαβών γίνεται άμεσα, χωρίς να απαιτούνται πολύπλοκες και αποσπασματικές αναθέσεις και χωρίς να απασχολείται το ελάχιστο προσωπικό της υπηρεσίας ύδρευσης σε αλλότρια καθήκοντα.
- Συστήματα τηλεχειρισμού και τηλεελέγχου δικτύων ύδρευσης (1.981.000€/ΠΕΠ Αττικής): ολοκληρώθηκε – σε πλήρη λειτουργία. Πλέον όλες οι δεξαμενές και γεωτρήσεις παρακολουθούνται από το προσωπικό του Δήμου μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής, ελαχιστοποιώντας το χρόνο που απαιτείται για την αντιμετώπιση βλαβών, μείωσης στάθμης κ.λπ. Ο Δήμος μας έχει εξοικονομήσει χιλιάδες κυβικά νερού μέσω του έργου αυτού.
- Νέα σύγχρονα ψηφιακά υδρόμετρα (1.750.000€/ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ). Το έργο είναι σε πλήρη εξέλιξη και έχουν ήδη τοποθετηθεί σχεδόν 1.500 νέα υδρόμετρα. Με την ολοκλήρωσή του, ο Δήμος θα μπορεί για πρώτη φορά να εκδίδει τους λογαριασμούς στην ώρα τους και παράλληλα να ελαχιστοποιήσει τις υδροκλοπές.
- Νέο δίκτυο ύδρευσης Αγ. Πελαγίας (3.100.000€/ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ). Το έργο έχει δημοπρατηθεί και η εκτέλεσή του θα ξεκινήσει το Φθινόπωρο. Είναι το μεγαλύτερο έργο ύδρευσης που έχει γίνει στο νησί τα τελευταία χρόνια.
- Αφαλατώσεις Αγίας Πελαγίας και Διακοφτίου (1.720.000€/ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ). Σε διαδικασία δημοπράτησης. Με την οριστική λειτουργία των μονάδων αφαλάτωσης, αφενός θα λυθεί οριστικά το πρόβλημα ύδρευσης στην Αγ. Πελαγία, αφετέρου θα ενισχυθεί η ευρύτερη περιοχή της Σκληρής καθώς θα αξιοποιηθούν οι γεωτρήσεις που σήμερα υδρεύουν το Διακόφτι, ενώ γεωτρήσεις που σήμερα υδρεύουν την Αγ. Πελαγία θα ενισχύσουν το δίκτυο του Ποταμού.
- Αφαλατώσεις σε Καψάλι, Παλαιόπολη/Αβλέμωνα και Αντικύθηρα (1.860.000€/ΤΡΙΤΣΗΣ). Υποβλήθηκε πρόταση στο πρόγραμμα ΤΡΙΤΣΗΣ και αναμένεται η χρηματοδότηση.
- Αντικαταστάσεις δικτύων – νέα δίκτυα 23 χιλιομέτρων σε όλο το νησί (1.480.000€/ΤΡΙΤΣΗΣ). Υποβλήθηκε πρόταση στο πρόγραμμα ΤΡΙΤΣΗΣ και αναμένεται η χρηματοδότηση.
- Εγκατάσταση και λειτουργία φίλτρων αποσιδήρωσης και απομαγγάνωσης στην Κρυόβρυση (εξυπηρετούμενοι οικισμοί: Αγία Πελαγία).
- Εγκατάσταση και λειτουργία 2ου φίλτρου αποσιδήρωσης και απομαγγάνωσης στο Πετρούνι και την Κρυόβρυση (εξυπηρετούμενοι οικισμοί: Αγ. Πελαγία, Ποταμός, Λογοθετιάνικα, Καραβάς, Αγ. Αναστασία)
- Νέο δίκτυο ύδρευσης από Διακοπουλιάνικα προς Δεξαμενή Καραβά (εξυπηρετούμενοι οικισμοί: Καραβάς, Διακοπουλιάνικα).
- Αντικατάσταση δικτύου Περλεγκιάνικα – Ντουριάνικα (εξυπηρετούμενοι οικισμοί: Ντουριάνικα).
- Αντικατάσταση δικτύου στα Βαμβακαράδικα.
- Νέο δίκτυο ύδρευσης από Κάκαβο προς Βιαράδικα (εξυπηρετούμενοι οικισμοί: Βιαράδικα).
- Νέο δίκτυο ύδρευσης από Λεβουνάρι προς Κατούνι.
- Νέο δίκτυο ύδρευσης από Μπρογκί προς Διακοπουλιάνικα (εξυπηρετούμενοι οικισμοί: Καραβάς, Μπρογκί, Διακοπουλιάνικα).
- Νέες γεωτρήσεις σε Σκουλαντριάνικα, Κοκκινοχώραφα, Μηλίες, Μαρτεσάκια, Πετρούνι, Διστέρνια, Αγριοσυκία, Παναγία Οδηγήτρια, Κεραμωτό και Σύλακα (εξυπηρετούμενοι οικισμοί: Καρβουνάδες, Άγιος Ηλίας, Κοντολιάνικα, Κεραμωτό, Πιτσινιάνικα, Τσικαλαρία, Γουδιάνικα, Τραβασαριάνικα, Σκουλιάνικα, Αλεξανδράδες, Παλαιόπολη, Αβλέμωνας, Κεντρικά Κύθηρα, Πετρούνι, Γερακάρι, Μπρογκί, Αγία Αναστασία, Ποταμός, Αντζολιάνικα, Καρυδιάνικα, Βουνό και Αγία Πελαγία).
- Εξυγίανση και επαναλειτουργία γεώτρησης Καλησπεριανίκων (εξυπηρετούμενοι οικισμοί: Δρυμώνας).
- Εξυγίανση και αναβάθμιση γεωτρήσεων Κουμάρου, Πλακουτών και Χάλας (εξυπηρετούμενοι οικισμοί: Κάλαμος, Λιβάδι).
- Νέο δίκτυο ύδρευσης από Σκουλαντριάνικα προς Μαραθέα (εξυπηρετούμενοι οικισμοί: Καρβουνάδες, Σταθιάνικα, Άγιος Ηλίας, Κοντολιάνικα, Κεραμωτό, Πιτσινιάνικα, Τσικαλαρία, Γουδιάνικα, Τραβασαριάνικα, Σκουλιάνικα, Αλεξανδράδες).
- Προμήθεια και εγκατάσταση 5 μεγάλων μεταλλικών δεξαμενών σε Δρυμώνα, Κάλαμο, Σκληρή, Μαραθέα και Αντικύθηρα (εξυπηρετούμενοι οικισμοί: Αρωνιάδικα, Βαμβακαράδικα, Πιτσινάδες, Φριλιγκιάνικα, Καστρισιάνικα, Αλοιζιάνικα, Κυπριωτιάνικα, Δόκανα, Φράτσια, Κεντρικό Νησί).
- Αντικατάσταση δικτύου στην Πλατεία Φρατσίων με αφορμή το έργο ανάπλασης.
- Αντικατάσταση δικτύου στα Σκλαβιάνικα με αφορμή το έργο ανάπλασης.
- Συντήρηση και αντικατάσταση υλικών στα φίλτρα αποσιδήρωσης και απομαγγάνωσης TACAN Ποταμού, Πλατειάς Άμμου και Πετρουνίου (εξυπηρετούμενοι οικισμοί: Ποταμός, Τριφυλλιάνικα, Κάμπος, Πλατειά Άμμος, Πετρούνι, Γερακάρι, Μπρογκί, Αγία Αναστασία, Ποταμός, Αντζολιάνικα, Καρυδιάνικα, Βουνό).
- Παραλλαγές δικτύων σε όλο το νησί και σε ετήσια βάση.
- Νέο δίκτυο ύδρευσης στο Belvedere με αφορμή το έργο ανάπλασης.
- Αντικαταστάσεις βανών και λοιπών υλικών και εξαρτημάτων σε όλο το νησί.
- Κατασκευή νέων οικίσκων σε δεξαμενές και αντλιοστάσια (Μαραθέας, Δρυμώνας, Κάλαμος, Χορόκαμπος, Σκληρή).
- Νέο δίκτυο από Σκληρή προς Αλοϊζιάνικα (εξυπηρετούμενοι οικισμοί: Αλοιζιάνικα).
- Νέο δίκτυο από Κοντολιάνικα προς Τσικαλαρία (εξυπηρετούμενοι οικισμοί: Κοντολιάνικα, Τσικαλαρία).
- Νέο δίκτυο από Κακοπέτρι προς Κάτω Στραπόδι (εξυπηρετούμενοι οικισμοί: Κάτω Στραπόδι).
- Νέο δίκτυο στον Κάλαμο.
- Επέκταση δικτύου ύδρευσης προς Φάρο Μουδαρίου.
- Νέο διπλό δίκτυο από Λιβάδι προς Κακή Μέλισσα (εξυπηρετούμενοι οικισμοί: Χώρα, Λιβάδι).
- Νέα δεξαμενή 100 κυβικών στην Πλατειά Άμμο. Η σύνδεση θα γίνει το Φθινόπωρο 2021.
- Νέος υδατόπυργος στην Αγία Κυριακή.
- Νέο δίκτυο από δεξαμενή Μαραθέα προς Καρβουνάδες (εξυπηρετούμενοι οικισμοί: Καρβουνάδες, Σταθιάνικα, Άγιος Ηλίας, Κοντολιάνικα, Κεραμωτό, Πιτσινιάνικα, Τσικαλαρία, Γουδιάνικα, Τραβασαριάνικα, Σκουλιάνικα, Αλεξανδράδες). Θα ολοκληρωθεί το Νοέμβριο 2021.
- Νέο δίκτυο από Αγία Αναστασία προς Αγία Πελαγία. Ολοκληρώθηκε.
- Μεταφορά νερού – πλήρωση δεξαμενών σε καθημερινή βάση στις δεξαμενές που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επάρκειας.
- Δίκτυο ύδρευσης στα Λαζαριάνικα. Θα ολοκληρωθεί το Φθινόπωρο 2021. Είναι ο μοναδικός οικισμός στο νησί χωρίς δίκτυο ύδρευσης.
- Μίσθωση μονάδας αφαλάτωσης για τα Αντικύθηρα με πόρους του Υπουργείου Ναυτιλίας (ΠΔΕ).