Αρχική  |  ο Δήμος  |  Επικοινωνία

Δελτίο Τύπου - 30/6/2018

Ολοκληρώνοντας τις προγραμματισμένες επαφές του στην Αθήνα για ζητήματα του νησιού μας, ο Δήμαρχος Κυθήρων κ. Ευστράτιος Χαρχαλάκης συναντήθηκε την Παρασκευή 29/6 με την Υπουργό Πολιτισμού κα. Λυδία Κονιόρδου και τη Γ.Γ. του Υπουργείου κα. Μαρία Ανδρεαδάκη Βλαζάκη.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν καταρχήν οι εξελίξεις γύρω από την ενάλια έρευνα στο χώρο του Ναυαγίου των Αντικυθήρων, που δεν πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάιο παρά τον αρχικό προγραμματισμό της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων. Ο Δήμαρχος εξέφρασε την στήριξη του Δήμου και της τοπικής κοινωνίας στην παγκοσμίου βεληνεκούς έρευνα του Ναυαγίου και ενημερώθηκε από την πολιτική ηγεσία του ΥΠ.ΠΟ. για όλες τις τρέχουσες εξελίξεις καθώς και για την μέχρι σήμερα διαμορφωθείσα κατάσταση. Πρότεινε δε στην Υπουργό να πραγματοποιηθεί εκδήλωση στα Κύθηρα σχετικά με τις μέχρι σήμερα επιστημονικές εξελίξεις στην έρευνα του Ναυαγίου, η οποία να συνδυαστεί με τα εγκαίνια του ανακαινισμένου Δημοτικού Μεγάρου Ποταμού, στο οποίο θα εκτεθεί μόνιμα το λειτουργικό μοντέλο του Μηχανισμού των Αντικυθήρων που έχει δωρηθεί στο Δήμο μας από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και την 3D Solidforms. Η εκδήλωση προγραμματίζεται για το Φθινόπωρο και η κα. Υπουργός αποδέχθηκε την πρόσκληση να παραστεί.

Επιπλέον ο Δήμαρχος ζήτησε από την Υπουργό την χρηματοδότηση για την εκτέλεση τριών σημαντικών έργων πολιτισμού στα Κύθηρα, για τα οποία υπάρχουν οριστικές αδειοδοτημένες μελέτες:

- Στερέωση και Αποκατάσταση Παλαιόχωρας

- Στερέωση και Αποκατάσταση Ι. Ν. Αγίας Βαρβάρας Παλαιόχωρας

- Στερέωση και Αποκατάσταση Ι. Ν. Αγίου Αντωνίου Παλαιόχωρας

Η Γ.Γ. κα. Βλαζάκη ανέφερε ότι γνωρίζει καλά τα ανωτέρω αιτήματα, ωστόσο θα εξεταστούν από πρώτα ξεκινήσει η διαδικασία δημοπράτησης του έργου της αναστήλωσης του Ι.Ν. Αγίου Ανδρέα στο Λιβάδι, που έχει ήδη ενταχθεί στο ΕΣΠΑ.